Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek: Z postupu Slovana do play off má osoh aj reprezentácia

Splnili, v čo dúfali, potešili priaznivcov a príjemne prekvapili aj sami seba. Hokejisti bratislavského Slovana môžu dohrať posledné dva zápasy základnej časti Kontinentálnej hokejovej ligy bez stresu a obáv o výsledky.

15.02.2013 08:00
Slovan, radosť Foto:
Radosť hokejistov Slovana.
debata (1)

V stredu si víťazstvom 4:3 v predĺžení na ľade moskovského Spartaka vybojovali postup do play off o Gagarinov pohár. Z troch nováčikov (ešte Lev Praha a Donbass Doneck) si účasť vo vyraďovacej časti zabezpečili prví.

„Je to veľký úspech bratislavského tímu i slovenského hokeja. Často som sledoval zápasy z hľadiska. Je to dielo kolektívu, ktorý zdobila neutíchajúca bojovnosť, podporená spoľahlivými výkonmi brankára Jaroslava Janusa. Jednotlivci sa prispôsobili tímu – a fungovalo to. Chvíľami mi pripomínal slovenskú reprezentáciu z vlaňajšieho šampionátu. Slovan tvorí základ národného tímu, má priaznivcov po celom Slovensku. Počas sezóny som tvrdil, že i s Levom Praha majú potenciál postúpiť. So súpermi hrali väčšinou vyrovnané zápasy, neraz zdolali aj papierových favoritov,“ zdôraznil Vladimír Vůjtek, tréner hokejistov Slovenska.

V ruskom hokejovom prostredí pôsobil, dôverne ho pozná.

„Hrať play off je prestížna záležitosť. Slovan si v Západnej konferencii KHL počínal zdatne, predstihol aj mužstvá s bohatou tradíciou. Moskovský Spartak sa trápil aj v minulej sezóne, no Atlant Mytišči som považoval za istého účastníka play off. A ešte oň tuho bojuje a ktovie, či uspeje. Diváci v Bratislave sa môžu tešiť na ďalšie zaujímavé zápasy. A nemusia byť len dva. Šanca na postup nemusí byť nereálna. Je to dobré aj pre reprezentáciu, lebo čím viac hráčov bude pokračovať v play off, tým lepšie. Nie je dobré, keď je dlhá prestávka od konca klubovej súťaže do začiatku prípravy reprezentácie. Dôležité je, aby sa im vyhýbali zranenia a vychytili optimálnu formu. Väčšie je i psychické vypätie.“

Veterán Miroslav Šatan, pôvodný kapitán mužstva, pred sezónou tvrdil, že na osobné štatistiky hľadieť nebude, jeho jedinou métou je postup Slovana do play off. Stalo sa. Najskúsenejší hráč mužstvu chýba od 3. novembra, keď ho zranil po tvrdom zákroku obranca Leva Zdeno Chára. Rehabilitujúceho a individuálne trénujúceho Šatana jeho spoluhráči v Moskve na diaľku potešili. O čo opieral svoj predsezónny optimizmus?

„O to, že som vedel, aký štýl uprednostňuje tréner Rostislav Čada. Vedel som, že budeme hrať bojovne, s dobrým obranným systémom, ako sme hrali aj na majstrovstvách sveta. Rusi takýto systém nemajú radi, sú naň tak trošku alergickí. Aj keď som videl, že v niektorých iných mužstvách KHL je hráčska kvalita vyššia ako u nás, predpokladal som, že našou oduševnenosťou, húževnatosťou a dodržiavaním taktiky ich budeme vedieť riadne otráviť a v každom zápase sa budeme biť o víťazstvo. Čo som nečakal a čo je pre mňa najväčším a príjemným prekvapením doterajšieho priebehu, sú výkony brankára Jara Janusa. Mužstvu to veľmi uľahčil a má veľkú zásluhu na tom, že pred koncom základnej časti sme mali pred súpermi, ktorí takisto bojujú o play off, nádejný náskok. Spôsobil to faktor Janus,“ prízvukuje Šatan.

Po polovici základnej časti ruské médiá Slovanu veľmi neverili. Nováčikovská eufória postupne oslabne a mužstvo sa do play off nedostane, prognózovali niektorí komentátori. Už zmenili tón. Ba denník Sport-Express prirovnal hru Slovana k výkonom Balašichy (neskôr sa spojila s moskovským Dynamom), ktorá pred tromi rokmi postúpila do finále o Gagarinov pohár. „Ťažko pochopiť, ako mužstvo s najnižším rozpočtom v Západnej konferencii KHL a s väčšinou málo známych hráčov predstihlo moskovský Spartak o 26 bodov. Mužstvo bez hviezd a s nepríjemným herným štýlom bude náročným súperom pre kohokoľvek,“ tvrdí spomenutý zdroj.

Mužstvo Slovana postupom do play off získalo odmenu pol milióna eur. „Hráči vedeli, aká prémia ich čaká. Zaslúžili si ju. Splnili sme základný cieľ. Veľmi nás teší, že sme v silnej konkurencii obstáli so cťou. Je to vizitka celého mužstva i realizačného tímu. Sezónu však ešte nehodnotíme. Čakajú nás zápasy play off. Pokúsime sa, aby ich bolo čo najviac,“ zdôraznil generálny manažér klubu Maroš Krajči.

1 debata chyba