Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V prestížnom derby sa hrá o play off i rekord KHL

Majú vyšší rozpočet a podľa mien i kvalitnejší káder. V súboji ambicióznych nováčikov Kontinentálnej hokejovej ligy však zatiaľ ťahajú za kratší koniec povrazu.

15.01.2013 09:00
kukumberg Foto:
Momentka zo zápasu v Bratislave. Strelec druhého gólu Slovana Roman Kukumberg medzi hráčmi Leva.
debata

Hokejisti Leva Praha nevedia nájsť v česko-slovenskom derby recept na bratislavský Slovan. V oboch doterajších stretnutiach mu podľahli 1:2. Aj preto strácajú na siedmej priečke Západnej konferencie na šiesty Slovan tri body.

Oba kluby bojujú o vytúženú účasť v play off, vzájomný duel má veľkú prestíž a v pražskej O2 aréne sa očakáva opäť búrlivá atmosféra. V prvom súboji v Prahe, vtedy v menšej Tipsport aréne, mali v hľadisku prevahu fanúšikovia Slovana a vytvorili vynikajúcu atmosféru. Niekoľko tisíc priaznivcov hostí by malo zavítať do Prahy aj dnes. Vedenie Leva očakáva, že v zápase padne divácky rekord KHL.

Pražský klub je držiteľom aj doterajšieho maxima. Zápas proti Dynamu Moskva navštívilo v októbri 16 317 divákov.

Nesklamať divákov

„Teší nás, že naše zápasy lákajú. Dúfam, že priaznivcov nesklameme, ale naopak potešíme ich. Cez víkend sme mali akciu fanúšikov klubu, dobre sme si s nimi podebatovali, bolo to príjemné. Ceníme si, že bratislavskí diváci vedia vytvoriť búrlivú atmosféru. Hráči to vnímajú najmä pred stretnutím. Počas zápasu sa treba sústrediť najmä na hokej. V niektorých situáciách však cítime, ako nás ženú vpred a pomáhajú nám,“ prezradil Roman Kukumberg.

Skúsenému útočníkovi, ktorý získal v drese Kazane Gagarinov pohár, sa zatiaľ proti Levu darí. V dvoch zápasoch strelil českému tímu dva góly. „Zápas má špeciálny nádych, ale musíme sa naň chystať, ako na každý iný. Ak by sme boli príliš nabudení, mohla by to byť naša nevýhoda. Či mám nachystaný na Leva ďalší gól? Uvidíme, ešte som nad tým nepremýšľal (smiech). Dôležité bude najmä to, aby sme získali nejaké body,“ naznačil.

Tréner Rostislav Čada bude mať k dispozícii už aj obrancu Mihálika, ktorý pre otras mozgu nedohral ostatný súboj Slovana proti Čeľabinsku (4:3 po predĺžení). „Pár dní to bolo nepríjemné, ale už sa cítim lepšie. Lekári mi povolili hrať a som pripravený,“ hlási najvyšší muž kádra. Pozrel si na videu škaredý zákrok Andreja Kosticyna pri mantineli? „Videl som ho. Je pravda, že som bol sklonený, ale súper predsa nemôže ísť priamo na hlavu. Predtým som sa s takým zákrokom nestretol,“ priznal.

Mojžíš má extra motiváciu

Tomáš Mojžíš je po Michalovi Sersenovi už druhým obrancom, ktorý počas sezóny nabral z Prahy smer Bratislava. V Leve totiž nedostával toľko príležitostí, ako čakal. „Mal som za sebou vydarenú sezónu vo Fínsku. Na začiatku nového ročníka som sa zranil, no z klubu som necítil žiadnu podporu. Hrával som málo, navyše v Prahe nakupujú nových hráčov. Nemalo pre mňa význam ostať. Potešilo ma, že sa Slovan ozval a kluby sa dohodli,“ vysvetľuje tridsaťročný rodák z Kolína.

Po pondelkovom rozkorčuľovaní ešte nevedel, či v Prahe nastúpi. Na duel sa však tešil. „Motivácia by bola obrovská. Chcem sa čo najskôr dostať do zápasového tempa a ukázať ľuďom v Leve, že urobili chybu. V klube mi hovorili, že s mojím štartom by nemal byť problém. Uvidíme, či sa zmestím do zostavy,“ poznamenal český reprezentačný obranca, majster sveta z roku 2010 a bronzový medailista z vlaňajšieho šampionátu.

Trénera Čadu doteraz osobne nepoznal, ale prvé tréningy na neho urobili dojem. „Vlani som pôsobil v Turku a spôsob trénovania sa mi zdá podobný. Všetko je rýchle, dynamické, krátke a intenzívne. Vyhovuje mi to,“ prezradil. Slovanu chce pomôcť prebojovať sa do play off. V Bratislave bude bývať zatiaľ sám. Manželku a ročného syna nechá v Prahe. „Sťahovať sa teraz by nemalo zmysel. Po zápase v Prahe sa chystáme na trip, času bude málo. Určite ma však prídu potom pozrieť,“ dodal.

Utorňajší zápas s azačína o 19.00 a naživo ho vysiela stanica Sport1.

debata chyba