Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Stümpel: Astana ma milo prekvapila. Všetkým

Domov prišiel na skok. Skúsený 36-ročný útočník Jozef Stümpel využil prestávku v Kontinentálnej hokejovej lige na návrat na krátky pobyt v Nitre. "Pôvodne som mal prísť na Vianoce, no vtedy hráme, a tak som sa s vedením klubu dohodol, že ma na pár dní uvoľní. Manželka s deťmi ostali v Astane," vysvetľuje s 19 bodmi (4+15) štvrtý najproduktívnejší hráč kazašského tímu. Z 24 účastníkov je Barys zatiaľ dvanásty.

07.11.2008 06:00
Jozef Stümpel Foto:
Jozef Stümpel.
debata

Čo najviac zavážilo, že ste z USA prešli za hokejom do neprebádanej Ázie?
Keď mi vedenie Floridy oznámilo, že so mnou už nepočíta, rozmýšľal som najprv o pokračovaní kariéry v NHL. Keď ponuka neprichádzala, začal som uvažovať o Rusku. Záujem prejavili viaceré kluby. Pre Astanu som sa rozhodol preto, lebo s tamojším Barysom sa dohodli aj niektorí moji kamaráti.

Na Floride skončil aj obranca Branislav Mezei, takisto rodák z Nitry. Prehovoril vás?
Iste, Braňo bol jedným z nich, ale aj iní chalani, ktorých som poznal z NHL. Predtým som si však zisťoval, aké je Astana mesto, kam vlastne pôjdeme. Na moje otázky som dostal dosť kladných odpovedí – a to zavážilo.

Z komfortu NHL ste prišli do klubu, ktorý prvý raz hrá v najvyššej ruskej súťaži. Zaskočilo vás niečo, s čím ste sa predtým nestretli?
Na zmenu som bol pripravený, no nevedel som, čo môžem očakávať v novom prostredí a v inej kultúre, než na akú som bol zvyknutý. Po hokejovej stránke je však všetko na úrovni, ľudia v klube sa nám snažia vychádzať v ústrety a utvoriť čo najlepšie podmienky. Za pochodu som si privykal na inú mentalitu. I na to, že si balíme, vybaľujeme a nosíme výstroj sami, na chodenie cez letové terminály. Iné sú aj tréningy, iné je hokejové myslenie. Ale nevyskytlo sa nič, čo by mi nevyhovovalo.

Vyskytol sa moment, keď ste oľutovali pôsobenie v Astane?
Človek niekedy rozmýšľa, či urobil správny krok, no zatiaľ som nemal dôvod ľutovať.

Priblížite prvý pocit, keď ste vystúpili v exotickej Astane, hlavnom meste Kazachstanu?
S mužstvom som sa prvý raz stretol na sústredení vo Fínsku – tam sa pripravovalo na sezónu. Po prílete do Astany sme sa presunuli do neďalekého Pavlodaru, pretože v Astane prerábali zimný štadión, rekonštruovali ľadovú plochu. Celú letnú prípravu sme strávili na cestách, bývali sme v hoteloch. Sprvoti som bol sám, takže som sa prispôsobil. V Astane sme sa veľa nezdržiavali, ani som poriadne nevedel, kde budeme bývať. Hlavné mesto som začal spoznávať až neskôr, keď za mnou prišla rodina. Prvý raz som ho poriadne videl, keď sme sa vrátili z prvých troch stretnutí.

Je Astana hokejové mesto?
To si ešte netrúfnem povedať. Každý domáci zápas je však vypredaný. Všimol som si, že máme jedno z najhlučnejších prostredí.

Na Floride ste chodili celý rok v tričku. Teplo ste vymenili za chladnejšie podnebie. Vyhovuje vám i deťom?
Vyzerá, že po rokoch zažijeme tuhú zimu. Deti sa už tešia na sneh, takže je to v poriadku. Sám však neviem, čím nás zima prekvapí.

Všeobecne – očakávali ste lepšie či horšie podmienky?
Takto: Som milo prekvapený.

Aj so súčasným umiestnením? Astana je v strede tabuľky Kontinentálnej hokejovej ligy ako najlepšie mimoruské mužstvo. Trúfate si na play off?
V klube je zatiaľ spokojnosť. Na to, že tréneri zostavili takmer nové mužstvo, je to celkom dobré. Po prvých zápasoch som nečakal, že sa dostaneme tak vysoko. Mužstvo sa už stmelilo, zohráva sa zo stretnutia na stretnutie. Pred sezónou sa hovorilo o účasti v play off ako o úspechu. Považujem za reálne, že sa zmestíme medzi šestnásť postupujúcich. Je to náš cieľ. Nehráme vyložene obranne, nie sme zalezení vzadu, ale ani sa nehrnieme dopredu. Tak rozumne.

Absolvovali ste po príchode lekársku prehliadku?
Samozrejme. Viem, na čo narážate. Tragédia talentovaného Čerepanova z Omska všetkých šokovala. Nikdy neviete, čo sa v športe môže stať.

Ste asistentom kapitána. Rozhodla kabína?
Tréner navrhol nejakých hráčov, no každý na lístok napísal mená – a podľa toho sa určil kapitán a jeho asistenti.

Má klub vlastné lietadlo?
Máme svoj špeciál, v tomto je cestovanie podobné ako v NHL.

Trénujete viac než v NHL?
Objemovo áno. V lete sme trénovali dvojfázovo – predpoludním hodinu, podvečer dve; niekedy pribudla posilňovňa alebo výbeh. Bolo to náročné, ale znesiteľné. Teraz trvajú tréningy spravidla hodinu a pol. Jedno cvičenie niekedy robíme aj pätnásť minút. V Rusku sa trénuje viac, v NHL zasa intenzívnejšie.

Privítali ste prechod na väčšie ľadové plochy?
No, privítal… Opäť si privykám na iný štýl hokeja. Rýchlo som si uvedomil, že na väčšom klzisku nemôžem hrať s takým veľkým nasadením, lebo v závere by mi chýbali sily. Ale zasa mám o trošku viac času a priestoru, čo je výhoda.

Zmluvu máte na sezónu. Ostanete aj v ďalšej? Už vás vedenie oslovilo?
V náznakoch áno, ale podrobnejšie na túto tému sme nehovorili. Rozhodnem sa však podľa toho, čo povie rodina.

V NHL berú hráči výplatu dvakrát do mesiaca. Prevzala KHL aj tento prvok?
Nie, plat dostávame raz do mesiaca.

Pravidelne, bez meškania?
Pravidelne. Nestalo sa, že by plat meškal.

Máte lepšiu zmluvu ako bola vaša posledná v NHL?
Lepšia nie je, ale som spokojný.

Akú úroveň má KHL?
Špičkové mužstvá hrajú výborný hokej, v novoutvorenej lige je veľa kvalitných hráčov – aj šikovných mladých. Je to silná súťaž, určite najlepšia v Európe. Väčšina klubov má aj pekné štadióny.

Igor Larionov, člen vedenia SKA Petrohrad, sa bol v Skalici pozrieť na Žigmunda Pálffyho, vášho dobrého priateľa. Odporučili by ste mu KHL?
So Žigom sme sa na túto tému rozprávali. Záleží na ňom, ako sa rozhodne. Ja odporučím KHL každému, kto sa ma na ňu spýta.

Má Barys tréningovú bázu?
Nemáme bázu. To bol tiež jeden z faktorov, ktorý zavážil v mojom rozhodovaní. Kazachstan sa v tomto na Rusko nepodobá, to je to iné myslenie.

Ako sa hovorí v kabíne?
Po anglicky, po česky i po slovensky – a hlavná reč je ruština.

Dohovoríte sa?
Rozumiem všetko, čo potrebujem, zvládnem. Kazachstan má aj vlastný jazyk, ale väčšina hovorí po rusky.

Tretím Slovákom v Astane je útočník Gabriel Špilár. Na konte má len päť zápasov. Je ešte v tíme?
Samozrejme, no momentálne je zranený. Najprv ho trápili slabiny, potom mal problémy s ramenom. Dáva sa dohromady. A teraz, keď sme v predchádzajúcich zápasoch vyhrávali, nechceli tréneri zasahovať do zostavy.

Kde a ako bývate?
Skoro všetci hráči bývame v jednom väčšom obytnom komplexe. Nám to vyhovuje. Máme veľký trojizbový moderný byt. Výhodou je, že všetko máme blízko.

Už ste si obzreli zblízka Bayterek Tower so zlatou kopulou? Našli ste si už nejaké obľúbené miesto?
Pri Bayterek Tower som ešte nebol, no rodina už áno. Mesto je naozaj veľmi pekné, moderné, má starú aj novú časť, svojskú atmosféru. Je kam ísť: cirkus, akvárium i pár ďalších atrakcií, v nákupných centrách dostanete takmer všetko. Dá sa ísť aj na pekné prechádzky, no teraz sa už trochu zozimilo.

Zvykla si už aj rodinka? Máte tri deti. Chodia do školy?
Aj manželka je spokojná. Najmä po tom, čo zistila, že deti môžu chodiť do anglickej školy. Najstaršia dcérka Kali má sedem rokov a je už školopovinná, päťročný Oliver a trojročná Frea navštevujú škôlku. Najskôr sme mali informáciu, že v meste sú dve medzinárodné školy, jedna mala byť na americkej ambasáde. Tam síce nie je, ale jedna funguje. Vybavili sme všetko potrebné, šlo to hladko.

Ako ste prijali utorkovú prehru Filcovho mladého výberu 0:7 s Českom?
Bol som už doma, stretnutie som sledoval v televízii. Tak že tak… Čo už.

Reprezentáciu považujete stále za aktuálnu?
V mojom prípade je stále aktuálna – ak bude o mňa záujem. Chuť je, a ak bude slúžiť aj zdravie, budem k dispozícii.

Uvažujete o ukončení hokejovej kariéry v Nitre, kde ste vyrastali?
Zatiaľ takto neuvažujem, chcem čo najlepšie odohrať túto sezónu. Nitra je však moja srdcová záležitosť. Uvidím, čo prinesie budúcnosť.

Z vizitky Jozefa Stümpela

  • Narodil sa 20. júla 1972 v Nitre, kde začal s hokejom
    • Je majster sveta z roku 2002 z Göteborgu, má bronz z MS 2003 vo Fínsku, kde bol s Pálffym s 15 bodmi (4+11) najproduktívnejším slovenským hráčom
    • V NHL obliekal dres Bostonu Bruins, Los Angeles Kings a Floridy Panthers; celkovo v 14 sezónach odohral 1012 zápasov, dosiahol 707 bodov (202 gólov, 505 asistencií)
    • Počas výluky v NHL (2004/2005) pôsobil spolu so Žigmundom Pálffym v pražskej Slavii
    • V uplynulej sezóne mal s Floridou Panthers zmluvu na 2,25 milióna dolárov, no klub ho z nej vyplatil. V tejto prijal ponuku kazašského klubu Barys Astana
debata chyba