Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Každé zlo je na niečo dobré, usmieval sa tréner Vůjtek

S čistým štítom. Tak odchádzali hokejisti Slovenska z bavorskej metropoly. Na nemeckom hokejovom Novemberfeste pomyselne pili z najväčšieho pohára - víťazného. V rozľahlom a majestátnom olympijskom parku, ktorý na každom kroku ponúka rozmanité športové inšpirácie, sa nadýchali osviežujúceho ozónu.

14.11.2011 08:00
Vladimír Vůjtek Foto:
Vladimír Vůjtek a Peter Oremus na slovenskej striedačke.
debata (1)

„Najviac ma teší, že mladí hráči sa za dôveru odvďačili veľmi dobrými výkonmi. Každé zlo je na niečo dobré. Ak by cestovala do Mníchova pôvodná nominácia, niektorí by sa do nej nedostali. Keďže sa viacerí skúsenejší reprezentanti ospravedlnili, po mladíkoch sme siahli oveľa skôr, než sme predpokladali. Vidíte, korčuľujú aj v slovenskej extralige,“ vyzdvihol tréner Vladimír Vůjtek výkony ôsmich zverencov z domácej súťaže. „Sledoval som v nej aj lepšie stretnutia než v českej,“ podotkol.

Pretože o víťazovi turnaja sa rozhodlo už po dvoch dňoch, organizátori tomu prispôsobili aj scenár. Najlepší tím dekorovali po prvom nedeľňajšom zápase. Keď kapitán Dominik Graňák preberal víťazný pohár, zožal potlesk. Najväčšiu radosť mala početná skupina slovenských fanúšikov.

Slováci vyhrali trofej po piatich rokoch. Aj vtedy, podobne ako včera, nastúpili v poslednom stretnutí proti Švajčiarsku. A mali aj rovnakú jednu z ústredných postáv – útočníka Romana Kukumberga. Pred piatimi rokmi strelil Švajčiarsku dva góly. V nedeľu sa síce do streleckej listiny nezapísal, no v sobotu dostal cenu pre najlepšieho hráča slovenského tímu.

„Krátko pred zápasom sa mu narodil syn, tak sme ho navrhli na ocenenie. Aby mal na zápas aj nejakú pamiatku. Na večeri sme si na zdravie malého pripili i pohárikom šampanského a od výpravy dostal tortu,“ priblížil tréner. Aj to svedčí o tímovom duchu v kabíne. ,,Hral som so zvláštnymi pocitmi. V niektorých momentoch som mal pred očami malinkého Alexa. Jeho fotografiu som dostal na mobil," vravel šťastný otec.

Výkony slovenských hokejistov pohladili vyprahnutú dušu. To je najcennejšie posolstvo z Mníchova.

Vůjtek akoby šibol čarovným prútikom. Každá zostava, ktorá vyšla na ľad, nechala na ňom srdce. „Výborne zachytali obaja brankári. Rozšírili konkurenciu na tomto dôležitom poste. Haláka a Budaja máme v NHL, Lašáka a Staňu v KHL – máme z čoho vyberať. Vedeli sme, že sa môžeme oprieť o spoľahlivých obrancov. A mali sme aj zdravé pasáže v útoku. Základom bolo ustavičné korčuľovanie,“ sumarizoval plusy Vůjtek.

Potešili ho aj trojgóloví strelci Michel Miklík a Marcel Hossa. „Som rád najmä v prípade Marcela. Strelecky sa trápil, no tu hral veľmi dobre a konečne dal aj góly. Určite ho to povzbudí.“

„Verím, že si streleckú formu prenesiem aj do moskovského Spartaka. Dúfam, že som našiel správnu hokejku. Dôležitejšie než moje góly sú naše víťazstvá. Pookrial som, schuti som si zahral. Mladí hráči sa ukazujú veľmi dobre. Som rád, že sme víťazne dokončili, čo sme víťazne začali,“ tešilo mladšieho z bratskej dvojice.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba