Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odmietneš hokejovú reprezentáciu? Dostaneš stopku. Najväčší talent nemôže hrať za národný tím

Aj na Slovensku sme v minulosti boli zvyknutí, že niektorí hokejisti vytrvalo odmietali reprezentačné pozvánky. Na nechuť hrať za národný tím teraz doplatil najtalentovanejší obranca Švajčiarov Lian Bichsel.

26.04.2024 08:50
Lian Bichsel Foto:
Švajčiarsky obranca Lian Bichsel pôsobil v závere tejto sezóny vo švédskom Rögle.
debata

Obranca Bichsel má len 19 rokov a v roku 2022 bol draftovaný v 1. kole z 18. miesta Dallasom Stars. Robustný a dobre stavený 197 centimetrov vysoký hráč si vypočul prísny ortieľ od Švajčiarskeho hokejového zväzu.

Dostal zákaz reprezentovať svoju krajinu na dva roky. Pokiaľ v priebehu trestu nedôjde k jeho zmierneniu, nevyužije Švajčiarsko služieb Bichsela ani na olympijských hrách v talianskom Miláne, ani na domácich majstrovstvách sveta v roku 2026.

Talent patriaci Dallasu Stars pritom od svojich 15 rokov cestoval pravidelne na medzinárodné turnaje. Prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami, zúčastnil sa majstrovstiev sveta do 18 aj 20 rokov.

Koniec hokeja na RTVS
Video
Koniec hokeja na RTVS.

Dvakrát ale pozvánku odmietol. V oboch prípadoch išlo o šampionát dvadsaťročných. Po prvýkrát to bolo v sezóne 2021/22, po druhýkrát v prebiehajúcom ročníku. Práve na poslednom turnaji mal Bichsel patriť ku kľúčovým oporám národného tímu a byť jeho lídrom. Aj preto jeho rozhodnutie vedenie zväzu nepotešilo.

Najviac za udelenie tohto zákazu mal údajne lobovať hlavný tréner seniorského tímu Patrick Fischer. Práve on mal v reprezentácii zaviesť toto pravidlo. Dvakrát odmietneš? Dostaneš stopku na dva roky. Podobným procesom už museli prejsť napríklad Denis Malgin, Dean Kukan či Fabrice Herzog.

Výnimku neudelil ani pri poslednom prípade najtalentovanej­šieho obrancu krajiny. „Nebolo by to férové voči ostatným hráčom,“ argumentoval Fischer.

lantoši Čítajte viac Žiaril v Česku, hrá najlepší hokej v kariére: Upratal som si v hlave, s Cehlárikom sme na rovnakej vlne

Z reakcií fanúšikov vyplýva, že väčšina je na strane Liana Bichsela. Na jednej strane nie sú príliš spokojní s trénerom Fischerom, ktorý je na lavičke národného tímu už od roku 2015, a na druhej vedia, že Švajčiarsko teraz moc lepších obrancov nemá.

A že odmietol prísť v sezóne 2021/22? S tým fanúšikovia nemajú najmenší problém. Vedenie Švajčiarska dalo Bichselovi najavo, že mu nemôže zaručiť miesto v základnej zostave na turnaji.

Mladík dal preto prednosť výdatnej minutáži vo svojom klube. V tom čase si obliekal dres švédskeho Leksandu IF, za ktorý si pripísal aj prvé zápasy v najvyššej švédskej súťaži.

Erik Černák Čítajte viac Slovensku sa črtá príchod veľkej posily z NHL. Tampa Bay s Černákom na pokraji vyradenia

„Nie je to príjemné byť takto zmieňovaný v médiách. Ale som ešte mladý a šancí bude dosť. Je to rozhodnutie trénera, či ma povolá, alebo nie. Ja som v pohode, prijmem akékoľvek rozhodnutie. Nemám k tomu viac čo povedať,“ uviedol obranca pre švédsky portál Expressen.

V aktuálnej sezóne odohral 16 zápasov v AHL na farme Dallasu. V decembri bol poslaný na hosťovanie do švédskeho Rögle BK, kde nastúpil na 29 stretnutí s bilanciou dva góly a dve asistencie. Ďalších 12 zápasov pridal v play off (1+5). Po skončení ročníka sa vrátil do Texasu, ktorý hrá v play off AHL.

Top hviezdy z NHL na MS 2024 v Česku Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Do infogalérie sme vybrali 30 najzvučnejších...
debata chyba
Viac na túto tému: #švajčiarska hokejová reprezentácia #Lian Bischel #švajčiarsky hokejisti