Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DNA mi nikto nezmení, som slovanista a ním aj zostanem. Situácia v klube bola zamotaná, príde čas, keď poviem viac

Z klubu, ktorému ako hráč pomohol k zisku šiestich majstrovských titulov, odišiel v nie najlepšej atmosfére.

12.03.2024 05:40
SR hokej TEL príprava sezóna HC Slovan kapuš Foto: ,
Richard Kapuš v pozícii asistenta trénera HC Slovan Bratislava na štarte sezóny 2022/23.
debata

Bývalý asistent trénera bratislavského Slovana Richard Kapuš však na svoju srdcovú záležitosť nezanevrel a belasým bude držať palce aj v blížiacej sa sérii 1. kola play off proti odvekému rivalovi z Košíc.

So žiadosťou o rozhovor sme ho zastihli v čase, keď si plnil úlohy starého otca.

„Prišiel som na otočku pozrieť vnukov. Ale od utorka som opäť na Morave,“ vraví vicemajster sveta z MS 2000, ktorý od januára pôsobí ako jeden z dvojice hlavných trénerov v českom druholigovom klube Berani Zlín.

V Česku beží play off a vy máte čas na rodinné návštevy?

V nedeľu sme vyhrali v Prostějove aj druhý zápas, od postupu do semifinále nás delí jedna výhra. Hráči dostali v pondelok voľno a ja som ho využil na krátku návštevu Slovenska. Vnuci mi dobíjajú energiu, rodina je základ.

Ako hodnotíte doterajšie pôsobenie v Zlíne?

Začiatok bol náročný. Po ukončení zmluvy v Slovane som nemal náladu na hokej. Bral som to ako krivdu, k tomu sa ešte vrátim. V Zlíne som prišiel do veľmi špecifického prostredia. Mužstvu sa nedarilo, na tribúnach boli dva názorovo rozdielne fanúšikovské tábory. Ultras si dávali nezmyselné požiadavky, k môjmu príchodu vraveli, že na čo je ďalší tréner, ak tím nemá hráčov.

Atmosféra okolo klubu nebola prajná. Ale veci sa postupne zlepšili. Je tu výborný kolektív, trénerský i hráčsky. Spoločnou prácou sa nám podarilo postúpiť do prvej šestky a vyhli sme sa zradnému predkolu play off. Naše výkony majú stúpajúcu tendenciu, vidia to aj fanúšikovia, ktorí sa vrátili na tribúny.

Ovečkin NHL Čítajte viac Sklamaný Ovečkin stráca najbližších: Bol to môj dobrý priateľ. Fanúšikovia si na jeho kolegovi s chuťou zgustli

Koľko ich chodí na zápasy?

Na derby proti Vsetínu prišlo takmer sedemtisíc ľudí, vytvorili fantastickú atmosféru. Na ostatné zápasy chodí tri-tri a pol tisíc, čo je na druhú ligu veľmi slušné číslo. Zlín žije hokejom a v play off to nabralo ešte vyššie grády.

Aká je úroveň druhej najvyššej českej súťaže? Mali by v nej slovenskí extraligisti problémy?

Česká extraliga je kvalitou odskočená od našej najvyššej súťaže. V poradí potom nasleduje slovenská extraliga a hneď za ňou je druhá česká liga. Dovolím si tvrdiť, že slovenské tímy by v súbojoch proti českým druholigistom nezbierali len výhry.

Rozdiel je v tom, že v českých súťažiach nie je až toľko cudzincov, kým na Slovensku áno a legionári sú lídrami mužstiev. V Česku sú obe ligy postavené na domácich hráčoch. Či sa to niekomu páči alebo nie, veľký rozdiel medzi druhou českou ligou a našou extraligou nie je.

S Janom Srdínkom ste spolu hrali za Slovan, teraz máte rovnaké kompetencie ako hlavní tréneri. Nájdete vždy spoločnú reč?

Pracujeme ako rovnocenní kolegovia, ale ak by prišlo k nezhode, niekto musí mať posledné slovo. Honza je tu dlhšie, takže právo je jeho. Som s tým v pohode.

Ešte sa nám nestalo, že by sme sa nepohodli v zásadnej veci. Spolupracuje sa mi s ním veľmi dobre, to isté platí aj o Zděnkovi Sedlákovi, ktorý je naším asistentom.

Je v druholigovom play off vôbec o čo hrať? Pretože v Česku sa traduje, že Kladno Jaromíra Jágra si baráž o extraligu zakaždým uhrá…

Viacerí už roky tvrdia, že systém je nespravodlivý. Kluby z druhej ligy bojujú v play off a prichádzajú o hráčov, či už vinou únavy alebo zranení.

Do baráže s extraligistom potom vstupujú neporovnateľne unavenejšie, dobitejšie a ich šance sa radikálne znižujú. Aktuálne nastavenie kritizuje veľa ľudí.

Stihli ste sledovať dramatický záver základnej časti na Slovensku?

Hracie dni sme mali v stredy a soboty, naša extraliga sa hrá v piatky a nedele, takže áno, pozeral som, čo sa dalo. Moju DNA nikto nedokáže zmeniť.

Narodil som sa ako slovanista a ním aj naďalej budem. Z profesionálneho hľadiska naplno odvediem prácu pre nový klub, ale ako fanúšik zostanem verný Slovanu.

Čiže posun belasých v tabuľke vás potešil aj napriek okolnostiam, za akých ste odišli z klubu?

Presne tak. Som rád, že Slovan sa dostal do prvej šestky, pretože taký klub si nezaslúži, aby hral predkolo play off alebo sa ocitol dokonca na ešte nižších priečkach.

Vyjadrili ste pachuť nad okolnosťami vášho odchodu z Nepelovho štadióna. Čo vám prekážalo?

Mrzí ma, že meno mňa i Rudolfa Jendeka (druhý odvolaný asistent trénera, pozn. red.) bolo zbytočne pošpinené vyhadzovmi. Zatiaľ poviem toľko: Poukazovali sme na niektoré veci, ktoré nefungovali a možno aj to, že patríme v úvodzovkách medzi služobne mladších trénerov, nám zlomilo väz. Potom prišiel Peter Oremus, ktorý videl veci rovnako ako my.

Muselo prísť k zmenám predovšetkým v defenzíve. Keď porovnáte terajšiu obranu Slovana s tým, čo sme mali k dispozícii, je to rozdiel. Vrátil sa Michal Sersen, pribudli noví hráči aj do útoku. Poviem ešte jednu dôležitú vec.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HC Slovan Bratislava #Richard Kapuš