Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sebavedomý Slovan ukazuje kvalitu v najvhodnejšom čase. Každý sa nás bojí, znie z kabíny

Hazard s menom slávnej značky, potupa v podobe predposledného miesta v tabuľke. Momenty, ktoré v priebehu turbulentnej sezóny strašili fanúšikov mužstva z hlavného mesta, sú už minulosťou.

08.03.2024 10:37
SR Hokej TEL 47.kolo Slovan Kubka Foto: ,
Medzi opory zadných radov Slovana patrí aj Branislav Kubka.
debata (4)

Hráči Slovana Bratislava predvádzajú svoj najlepší hokej v najvhodnejší čas.

Ak belasí zvládnu dnešný zápas proti Liptovskému Mikulášu, ktorý sa hrá v rámci záverečného 50. kola základnej časti, zabezpečia si účasť v prvej šestke.

Tá zaručuje automatickú miestenku vo štvrťfinále, kam postúpia aj dva zo štyroch tímov, ktoré sa predstavia v predkole play off. Veľa času na oddych nebude, extraligová vyraďovačka sa začína už v pondelok.

Memento z vlaňajška

Nebolo to tak dávno, keď sa Slovan krčil na spodných priečkach tabuľky. Reálne mu hrozilo, že v nadstavbovej časti bude chýbať, čo by sa v tradičnom klube s jedným z najvyšších rozpočtov v súťaži rovnalo katastrofe.

Výsledkový i výkonnostný obrat prišiel po príchode trénerskej dvojice Peter Oremus, Andrej Kmeč. Zohraté duo nahradilo Čecha Vladimíra Růžičku, ktorý vydržal na Nepelovom štadióne necelé tri mesiace. Zmena k lepšiemu neprišla okamžite, ale postupne.

Peter Oremus na striedačke HC Slovan. Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Hokej TEL 47.kolo Slovan Oremus Peter Oremus na striedačke HC Slovan.

„Potrebovali sme čas, aby sme mužstvu vštepili náš systém. Tiež trvalo, pokiaľ sme spoznali hráčov a oni zistili, čo od nich vyžadujeme. V porovnaní s uplynulými týždňami sa zlepšil aj zdravotný stav mužstva. Chalani sú nabudení, je medzi nimi cítiť zdravú konkurenciu,“ pochvaľuje si Oremus.

Jeho mužstvo je v dnešnom zápase jasným favoritom. V prípade straty bodov mu hrozí, že by musel hrať predkolo. Slovanisti vedia, že súpera z Liptova nesmú podceniť, lebo sa môže opakovať scenár z vlaňajška.

Bratislavčania vtedy nezvládli posledný zápas základnej časti, doma prehrali s Novými Zámkami a prišli o prvé miesto v tabuľke. Prekvapujúci výsledok bol predzvesťou ich nevýrazných výkonov v play off, kde skončili už v 1. kole na štíte Michaloviec.

„Máme to v pamäti, ale ide o odlišnú situáciu. Vlani sme v závere základnej časti nehrali dobre a podľa toho vyzerali aj výsledky. Teraz sa vezieme na víťaznej vlne a rozhodne chceme potvrdiť dobrú formu,“ tvrdí útočník Samuel Takáč.

Kempný KHL Omsk Čítajte viac Česká hviezda a jej šokujúce svedectvo z KHL: Infúzie, sedatíva a rôzne lieky. Rusi mali na to svoje vysvetlenie

Najproduktívnejší Slovák v belasom drese dodáva, že štyri výhry z posledných piatich zápasov nie sú žiadna náhoda. Ak si Slovan udrží fazónu, v play off bude nepríjemným protivníkom.

„Sezóna bola hore-dole, menili sa tréneri. Súčasný systém nám však sedí. Súperi z nás majú rešpekt, žiadne mužstvo nás nechce dostať už v 1. kole. Máme kvalitu, každý sa nás bojí,“ vraví Takáč.

Ofenzívna opora

Ak sa pozrieme na individuálne výkony, Slovan ťahajú predovšetkým dvaja hráči. Oporou v bránke je Denis Godla, ktorý patrí medzi najlepších brankárov v súťaži. V ofenzíve zase žiari Liam Pecararo.

„Progres je evidentný. Želané výsledky nám dodali sebavedomie a podľa toho aj hráme. Stále sú veci, na ktorých potrebujeme pracovať, ale sme na dobre ceste. Zlepšili sme defenzívu, nenechávame sa toľko vylučovať a zvládame aj koncovky tesných zápasov, ktoré nám predtým unikali,“ hodnotí.

Americký forvard mal pomalší rozbeh, ale s príchodom nových trénerov pookrial. Od januára má v 18 zápasoch bilanciu 9 gólov a 17 asistencií. Výrazne sa zlepšil aj v užitočnosti.

Liam Pecararo (Slovan Bratislava) páli na... Foto: Pavol Zachar
SR Bratislava šport hokej TEL 45. kolo Slovan Trenčín BAX Liam Pecararo (Slovan Bratislava) páli na bránku Dukly.

"Som tu na to, aby som sa staral predovšetkým o ofenzívu, ale snažím sa hrať čo najlepšie aj smerom dozadu. Hodnotenie plus/mínus bodov je dôležité a vypovedá o tom, aký platný ste pre mužstvo.

Rád vytváram šance pre spoluhráčov, ale na konci dňa je jedno, či je z mojej aktivity asistencia alebo gól. Dôležitý je finálny efekt," vysvetľuje.

Aj on kvituje zmenu, ktorú priniesli Oremus s Kmečom. Kľúčové podľa neho bude správne načasovanie formy. „Teraz sa nám darí, ale tréneri nás držia pri zemi. Musíme pokračovať v zodpovedných výkonoch, len tak môžeme byť úspešní aj v play off,“ dodáva.

Otec so synom

Dnešný zápas na Nepelovom štadióne bude mať aj slávnostný leitmotív. Rozlúčku s kariérou absolvuje Roman Kukumberg starší.

Bývalý hráč Slovana dostal od Ligovej rady výnimku, na základe ktorej môže nastúpiť do prvého striedania. Na krídle bude mať pre neho špeciálneho spoluhráča, syna Romana. Obaja budú mať na dresoch číslo 16.

„Bude to špeciálny zápas. Účasť v prvej šestke máme vo vlastných rukách, plus nastúpim po boku otca. Proti sebe sme už hrali, teraz to bude ešte výnimočnejšie. Veľmi sa teším,“ reaguje Kukumberg junior.

Jeho otec pôsobil v Slovane šesť sezón, z toho dve v KHL. Odohral 326 zápasov, v ktorých zaznamenal 198 bodov a v oboch štatistikách patrí medzi 25 najlepších hráčov histórie klubu.

„Otec mal povesť výborného korčuliara s kvalitným prehľadom v hre. Verím, že minimálne po korčuliarskej stránke som niečo po ňom prebral. Jeho názory si stále cením. Po každom zápase si spolu sadneme a debatujeme o tom, čo sa dalo urobiť lepšie,“ dodáva 18-ročný útočník.

Záverečné 50. kolo základnej časti obsahuje kompletnú porciu šiestich zápasov, všetky sa začínajú o 18.00 h.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #extraliga