Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legionárov musí byť menej, Slováci doma nevedia využiť šancu. Ligu čaká zásadné rozhodnutie

Viaceré miestenky sú už rozdané, ďalšie ešte čakajú na svojich majiteľov. O definitívnej podobe pavúka play off hokejovej extraligy rozhodne zajtrajšie posledné kolo základnej časti.

07.03.2024 10:20
SR Hokej Extraliga Muži 42. kolo BBX Foto: ,
Snímka z februárového zápasu Zvolen - Slovan.
debata (1)

Pozorne ho bude sledovať aj Ondrej Rusnák.

„Zopakujem, čo všetci vedia – súťaž je veľmi vyrovnaná a také bude aj play off,“ vraví bývalý hokejista a aktuálne televízny expert.

Základnú časť vyhral Poprad. Je to pre vás prekvapenie?

Pred sezónou som s Podtatrancami počítal, ale v októbri už nie. Veril som predchádzajúcemu koučovi Totterovi, ktorý s mužstvom vyhral Tatranský pohár. Lenže po dobrom začiatku sa mužstvo dostalo do krízy a zmena na poste trénera bola potrebná.

Kvalita v tíme zostala, čo je zásluha aj predchádzajúceho vedenia. Najväčšiu pochvalu si však zaslúžia športový riaditeľ Július Koval a nový kouč Todd Bjorkstrand, ktorí dali tímu fazónu.

O Bjorkstrandovi sa veľa nehovorí. Ako na vás pôsobí?

Ako príkladný profesionál, ktorý si prišiel urobiť svoju prácu. Američan so severskými koreňmi má pokoj a chlad v krvi. Vychoval syna pre NHL (Oliver Bjorkstrand z tímu Seattle Kraken, pozn.), čiže hokeju sa rozumie. Vyzerá byť skutočne šikovný.

SR Košice šport hokej TEL 45. kolo Michalovce KEX Čítajte viac V Rusku som zažil extrémy, najviac ma ohúril hotel v Kazani. Zahrať si s Pálffym? Vysoká škola hokeja

Popradčania sa v závere základnej časti dostali do menšej krízy. Je to pre nich zlé znamenie pred play off?

Nemyslím si. Liga je veľmi vyrovnaná. Ostatné tímy v uplynulom období „museli“ vyhrávať, hrali na krv. Podtatranci mali značný náskok a zrejme prišlo k určitému uspokojeniu, čo je pochopiteľné. V zápase proti Zvolenu, keď už museli vyhrať, aby si zabezpečili prvé miesto, zabrali a duel zvládli.

Isté je aj to, že prvé štyri priečky obsadia tímu z východu republiky. Ako to vnímate?

Tak, že ak budem chcieť naďalej komentovať zápasy, zrejme sa tam musím presťahovať. (úsmev) Kluby z východu zvládajú situáciu ekonomicky, vyšli im manažérske rozhodnutia i výbery hráčov. Pre ligu je to rozhodne dobre, pretože poradie sa mení a popredné priečky obsadzujú aj iné, ako tradičné mužstvá.

Ak to porovnám s futbalom, tam je už prakticky pred sezónou jasné, kto vyhrá ligu. To je veľké pozitívum a zároveň jeden z dôvodov, prečo je hokej v rovine fanúšikov stále populárnejší ako futbal. Hoci je to drahý šport, má zastúpenie po celej krajine a takmer každý tím má reálnu šancu uspieť.

A to aj bez toho, aby musel kúpiť hráča s mesačným platom 50-tisíc eur… Prvé miesto mohli obsadiť Spišská Nová Ves či Michalovce, čo sú ešte menšie mestá ako Poprad. Tradičné kluby sa musia mať na pozore a pozície na čele tabuľky nemajú isté.

Najlepší strelec základnej časti Ryan Dmowski v... Foto: MARTIN KRYSTYNEK / facebook.com/hkpoprad
dmowski pooprad Najlepší strelec základnej časti Ryan Dmowski v drese HK Poprad.

Ako hodnotíte hokejové znovuzrodenie Slovana, ktorý sa v priebehu sezóny potácal aj na predposlednom mieste?

Začnem pri brankárovi Denisovi Godlovi. Po príchode dal tímu potrebnú sebadôveru, keď Bratislavčania vďaka nemu zvládli aj tesné zápasy, čo sa im predtým nedarilo. Dôležitý bol príchod trénera Petra Oremusa. Už pred sezónou bolo jasné, že Slovan nemá ideálne vyskladaný tím. Chýbala väčšia kvalita u slovenských hráčov, legionári neboli rozdieloví.

Pod vedením Oremusa sa mužstvo naučilo pracovať pod tlakom. Slovan v jednom momente delilo od poslednej priečky len pár bodov. Následne však vyhral niekoľko zápasov, opadol z neho stres a hráči si začali hokej užívať. Ak belasí zvládnu piatkový duel proti Liptákom, o čom nepochybujem, dostanú sa do prvej šestky a v play-off budú čiernym koňom.

Môžu doplatiť na to, že im nevyšiel avizovaný príchod Jaroslava Haláka?

Takého brankára by mal zobrať každý tím v súťaži. Jaro je vynikajúci gólman, po legendárnom Vladimírovi Dzurillovi druhý najlepší brankár v histórii slovenského hokeja. Áno, má svoj vek, dlhšie nechytal, ale ak by prišiel päť zápasov pred koncom základnej časti tak, ako sa avizovalo, bol by posilou. Na druhej strane, rozumiem, prečo napokon neprišiel.

Nikdy nebol hráčom, ktorý by sa niekam tlačil na silu. Chcel Slovanu pomôcť, ale zvážil všetky pre a proti, a napokon z toho nič nebolo. Škoda, pretože jeho návrat na Slovensko by bol v play off pridanou hodnotou.

Jiří Ticháček Čítajte viac Jágr ukázal neskutočné srdce. Mladého hráča, ktorý ťahá posledné Kladno z kaše, posiela do hokejového neba

Šesť tímov pôjde do vyraďovačky priamo, ďalšie štyri absolvujú predkolo play off. Je lepšie zostať v zápasovom rytme alebo si užiť krátke voľno?

Za mňa druhá možnosť. V tomto smere je systém v našej či českej extralige v porovnaní napríklad s NHL nastavený lepšie. Prvý tím v zámorí niekedy už mesiac pred koncom základnej časti nemá o čo hrať a potom v 1. kole narazí na mužstvo, ktoré je nabudené po bitke o účast v play off.

Po príklady nemusíme chodiť ďaleko, vlani takýmto spôsobom stroskotal favorizovaný Boston. U nás má každá jedna pozícia v hornej polovici tabuľky svoju cenu.

Prezradíte váš tip na majstra?

Pred sezónou som povedal, že vo finále budú Poprad a Slovan. Tomuto tipu zostávam verný. Ak na seba nenarazia v 2. kole a prebojujú sa až do boja o titul, asi začnem tipovať aj číselné lotérie. (smiech).

Veľa sa hovorí o nízkej produktivite Slovákov, kanadskému bodovaniu kraľujú legionári. V elitnej tridsiatke sú len traja domáci hráči. Ako to vnímate?

Jednoznačne najväčšie negatívum celej súťaže. Je to veľký problém, nasleduje veľká diera a až potom sú menšie, oveľa menej závažné mínusy. Kompetentní s tým musia niečo urobiť. Najlepšie čo najskôr, ešte pred začiatkom májových MS, pokiaľ ešte kluby nemajú podpísané zmluvy s legionármi.

Ondrej Rusnák v pozícii hokejového experta... Foto: TASR, Martin Baumann
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko rusnák Ondrej Rusnák v pozícii hokejového experta počas MS 2023 v Rige.

Čo by ste navrhovali?

Je to komplikovaná téma, ale vidím jediné riešenie – znížiť limit na zahraničných hráčov. A to aj napriek tomu, že práve oni vytvárajú kvalitu súťaže. Lige nič iné nezostáva. Tímy neposúvajú domácich hráčov do pozícií, aby mohli pravidelne bodovať. Aktuálny limit je sedem legionárov, zrejme nastal čas, aby ich bolo šesť či dokonca päť.

Viem si predstaviť aj model, že nižší počet by platil dajme tomu do januára a pred play off by kluby mohli angažovať ďalších dvoch hráčov zo zahraničia. Musíme si vychovať kvalitných Slovákov, nikto iný to za nás neurobí. Ale problém je aj v niečom inom.

V čom?

Domáci hráči nerobia maximum, aby využili príležitosť. Nevedia sa presadiť. Slováci budú namietať, že popri legionároch nedostávajú dostatok hracieho času, ale nie je to pravda. Boli tu Nemec, Mešár, ďalší tínedžeri. Domáci dostanú šancu, ale musia sa o ňu viac pobiť.

Vidíte v domácej súťaži adeptov na reprezentačný dres, ktorých môže Craig Ramsay povolať na MS do Česka?

Budem veľmi rád, ak na šampionáte vôbec niekoho z extraligy uvidím. Najreálnejšiu šancu na účasť má brankár Stanislav Škorvánek. Ak sa nezraní alebo nejakým spôsobom „nevybuchne“ počas play off či v príprave, tak do Česka pocestuje.

Fandím aj Samuelovi Bučekovi, ktorý je najlepším domácim hráčom v súťaži. Patrí do reprezentácie, hoci je zrejmé, že s Ramsayho systémom trochu bojuje. Viem si ho predstaviť aj ako trinásteho útočníka, takého žolíka, ktorého by tréneri mohli v prípade potreby použiť. Ak bude zdravý a vydarí sa mu príprava, zobral by som ho.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Play Off #Ondrej Rusnák