Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Keď mi zomierala žena, zrútil som sa. Syn nebude chodiť ani hovoriť

Zahral si na olympijských hrách v Pjongčangu 2018. Taktiež na majstrovstvách sveta 2014 v Minsku. V Česku sa stal najlepším obrancom. So Slovanom oslavoval uplynulú sezónu majstrovský titul. Najnáročnejší zápas však Juraj Valach absolvuje doma. Každý deň.

08.08.2022 12:02
Valach Foto: ,
Juraj Valach v drese HC Slovan Bratislava.
debata (22)

Pred šiestimi rokmi mu kvôli krvácaniu do mozgu zomrela tehotná manželka Simona. Aby toho nebolo málo, osud pripravil 202 centimetrov vysokému obrancovi ďalšiu ranu.

Valach sa strachoval o to, či predčasne narodené dvojičky Amálka a Jerguš vôbec prežijú. Zatiaľ čo dcéra je úplne zdravá, syn je ťažko hendikepovaný.

Má kvadratickú formu detskej obrny, pri ktorej sú postihnuté všetky štyri končatiny.

"Keď mi zomrela žena, bolo to šialené. Najťažšie obdobie v živote. Keď som vedel, že po kolapse len dožíva, nervovo som sa zrútil.

Juraj Valach Čítajte viac Valachov odkaz Chomutovu: Môjho syna ste pripravili o milión korún

Prvé dni si skoro nepamätám. Ráno som sa zobudil a utekal do nemocnice. Deti ležali na neonatológii, v inkubátore boli tri mesiace.

U Jerguška to vyzeralo, že neprežije. Bol slabý, niekoľkokrát ho oživovali. Bude vždy odkázaný na našu pomoc," povedal Valach v rozhovore pre MF Dnes.

Niekdajší obranca Chomutova, Komety Brno či Zvolena založil na pomoc synovi aj občianske združenie UGI (ozugi.sk). Pred pár dňami vydražil svoj dres zo ZOH 2018 za 1100 eur.

„Nedávno sme boli aj s Jerguškom na výlete na Pustej hore. Videl som, akú mu robí radosť byť v prírode. Aj postihnuté dieťa sa môže dotknúť mrakov. Bolo to fajn, len veľmi namáhavé.“

Top nádeje draftu NHL 2023 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Colby Barlow (Kan.), útočník, Owen Sound...

Bežným kočíkom cez kamene neprejdete, takže ho musíte aj s dieťaťom prenášať. Rozhodol som sa teda kúpiť synovi špeciálny outdoorový kočík, ktorý vyrábajú vo Švajčiarsku a poisťovňa naňho neprispieva.

Poprosil som teda o pomoc v dražbe. Bol to taký spontánny nápad, dražba trvala iba deväť hodín.

Ten dres má pre mňa nevyčísliteľnú hodnotu, reprezentovať Slovensko na olympiáde alebo majstrovstvách sveta bolo najviac. Nakoniec si jeden pán dres kúpil za 1100 eur, úžasné. Som vďačný za každú pomoc," priznal Valach.

Deti vychováva spoločne s rodičmi. Kým on zarezáva na ľade, rodičia sa o obe starajú. Na začiatku to nebolo jednoduché, ale postupne si našli správny systém.

"Amálka bude mať len ročný odklad od školy. Rýchlo sa pri učení unaví. Inak je úplne zdravá. Vieme, že Jerguško nebude nikdy chodiť ani hovoriť.

Má poškodené centrum rovnováhy. Nikdy sa nevzpriami ani nepostaví na vlastné nohy. Vie sa len otočiť na bok alebo na brucho.

Najhoršie je, že keď mu podáte ruku, má snahu chodiť, nohy by to zvládli, ale nemôže objavovať svet. Malé zlepšenie ešte možné je. "

"Keď má pred sebou hraciu plochu, dokáže niečo stlačiť, ale je to pre neho náročné. Jeho pohyby sú nekontrolovateľné.

Možno si niekedy sám niečo vloží do úst, ale nenapichne si nič na vidličku ani si neodkrojí mäso. Bolo by krásne, keby sa dokázal napiť z hrnčeka či fľaše. To by bolo jeho maximum.

Aktuálne najlepší hokejisti do 23 rokov v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Owen Power (Kan.), obranca, 19 rokov...

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Valach