Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Liga majstrov povolala Slovan. Ostatné kluby zúria, zväz je však bezmocný

Jej názov určuje, že právo štartu by mali mať len šampióni. Výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo, patrí Slovensku.

15.06.2021 15:30
SR hokej extraliga 20. kolo Slovan Bratislava... Foto: ,
Brendan Ranford a Milan Kytnár v drese Slovana.
debata (13)

V nadchádzajúcej sezóne hokejovej Ligy majstrov (CHL) si nezahrá majstrovský Zvolen, ani strieborný Poprad či bronzové Michalovce.

Vedenie nadnárodnej súťaže, ktorá funguje na súkromnom princípe a nepodlieha medzinárodnej federácii IIHF, si vybralo Slovan.

Bratislavčania sa predstavia v E-skupine v spoločnosti Fribourgu, Třinca a Leksandu, kde v minulej sezóne pôsobilo reprezentačné duo Peter Cehlárik, Marek Hrivík.

Slovan v E-skupine LM
27. augusta: Leksand – Slovan, 29. augusta: Fribourg-Gottéron – Slovan, 2. septembra: Slovan – Leksand, 4. septembra: Slovan – Fribourg-Gottéron, 6. októbra: Třinec – Slovan, 13. októbra: Slovan – Třinec

V súťaži bude štartovať 32 mužstiev z 13 rôznych líg a 14 európskych krajín. Začne sa začiatkom augusta a vyvrcholí finálovým zápasom 1. marca.

Slovan dostal tzv. divokú kartu. Miesto sa uvoľnilo po tom, ako sa pre nestabilnú politickú situáciu v Bielorusku porúčala Junosť Minsk. Rada CHL prihliadla aj na fakt, že osemnásobný slovenský majster v tomto roku oslavuje storočnicu od založenia klubu.

"Nominácia Slovana nám ponúka možnosť privítať Slovensko, krajinu s bohatou hokejovou tradíciou, ktorá vychovala mnohých špičkových hráčov. Slovan je v Európe známa a uznávaná hokejová značka.

Klub navyše oslavuje jubileum a prejavil veľký záujem prezentovať sa na európskej scéne," oznámil šéf CHL Martin Baumann.

Steel Aréna Čítajte viac Košičania hlásia posilu z KHL, do bránky Slovana prišiel juniorský reprezentant

Jeho rozhodnutie vyvolalo na Slovensku búrku nevôle. Ozvali sa Zvolen i Poprad, ktorí mali prednostné právo štartovať v súťaži.

"Pred pár dňami nám došiel z CHL list, že po zlých skúsenostiach z minulosti nebude žiadny slovenský klub štartovať v tejto súťaži. Zrazu sa dozviem, že Slovan dostal voľnú kartu namiesto bieloruského Junosťu Minsk.

A ja sa teraz pýtam, prečo neoslovil nikto nás? Ako je to možné? To je naozaj niečo neuveriteľné a neviem, čo si mám o tom myslieť,“ povedal pre šport24.sk rozhorčený generálny manažér Zvolena Ladislav Čierny.

O ostatné kluby spod Tatier však CHL nemá záujem. V máji odobrala Slovensku miestenku pre „zlé skúsenosti“ so zástupcami z extraligy. Švajčiarom sa nepáčilo, že vlani odmietla právo štartu Banská Bystrica.

Na pomoc ohrdnutým finalistom prišiel aj zväz.

Jeho šéf Miroslav Šatan telefonoval s Baumannom a tlmočil mu stanovisko, že miestenku by mal dostať strešný orgán, ktorý ju následne udelí, a nie klub. Federácia je však bezmocná.

Michal Ivan Čítajte viac Bojuje so Slovákmi v Rige. Mladík Ivan má nový klub

"Rozhodnutie CHL udeliť divokú kartu Slovanu išlo mimo SZĽH. Zväz nemal v tejto veci žiadne rozhodujúce ani odporúčacie slovo, keďže CHL je súkromná zahraničná súťaž. Proces výberu slovenského účastníka však považujeme za neštandardný.“ uviedol generálny sekretár SZĽH Ivan Pulkert.

Liga majstrov sa hrá podľa súčasného formátu od sezóny 2014/15. Lanský ročník sa neuskutočnil pre pandémiu. Doteraz v nej štartovali len tri slovenské tri kluby – Košice, Nitra a Bystrica.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Liga majstrov v hokeji #CHL