Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Košice sa dočkali debutu. Naštartujú Réwaya?

Hokejová extraliga má za sebou prvé dva týždne novej sezóny, ale o transparentnej súťaži sa hovoriť príliš nedá. Z pôvodného programu sa odohralo len niekoľko zápasov. Dôvod je jednoduchý - rozmáhajúci sa koronavírus a z toho plynúce karantény.

19.10.2020 20:11
Košice, radosť Foto: ,
Gólová radosť hráčov Košíc.
debata

Naplánovaných päť stretnutí odohrali len Zvolen a Trenčín. Najdlhšie na debut v novom ročníku museli čakať Košičania, ktorí ho absolvovali v nedeľu.

Šťastný na troch stoličkách

Klub z metropoly východného Slovenska je najúspešnejším účastníkom najvyššej domácej súťaže. Od jej vzniku v roku 1993 získal osem majstrovských titulov, sedemkrát bral striebro a trikrát bronz.

Avšak veľa nechýbalo a v rozbiehajúcej sa sezóne HC takmer chýbal. Nedohratie minulého ročníka, ktorý v marci predčasne uťala pandémia, malo pre klub devastačné následky. Košičania vykázali ušlé príjmy takmer 700-tisíc eur. Napokon sa im horko-ťažko podarilo zozbierať potrebné finančné prostriedky a do extraligy sa prihlásili.

Po nevýrazných výsledkoch v príprave, keď zdolali len prvoligovú Spišskú Novú Ves, prišiel ďalší úder. Viac ako polovica mužstva sa nakazila koronavírusom a nasledovala povinná karanténa.

"Sedem týždňov sme poctivo pracovali a keď sme sa už pripravovali na majstrovské zápasy novej sezóny, prišlo to, čo prišlo. Bola len otázka času, kedy nás to postihne. Vďakabohu to prišlo hneď na začiatku, preto verím, že vďaka premorenosti tímu máme najhoršie už za sebou.

Keď profesionálny hráč vypadne na dvanásť dní z celkového chodu a tréningového procesu, nikdy to nie je jednoduché," uviedol kouč HC Jan Šťastný pre klubový web.

Český odborník v minulej sezóne pôsobil v Košiciach ako športový riaditeľ. Komplikovaná situácia v súvislosti s pandémiou spôsobila, že mu pribudli kompetencie – okrem A-mužstva má na starosti aj mládež. "Táto sezóna je špecifická. Nikto nevie, ako to bude.

Rozhodli sme sa, že v tejto chvíli by nebolo fér oslovovať a platiť špičkového trénera ako bol Peter Draisaitl (kouč Košíc v minulej sezóne, pozn.), pretože nie všetci skúsení tréneri by mali chuť pracovať s tímom, ktorý sa skladá predovšetkým z hráčov tretej, štvrtej päťky a juniorov, aj keď samozrejme máme aj rozdielových hráčov," vysvetlil Šťastný.

S trénerstvom už skúsenosti má. V Chomutove rástol po boku legendárneho Vladimíra Růžičku. "Keď som dostal ponuku, bol prvý, komu som volal. Pýtal som sa ho na názor a jednoznačne mi povedal, že pripravený už podľa neho som a v situácii, v ktorej sa nachádzame, môžem len získať.

Striedačka hokejistov Košíc s trénerom Janom... Foto: TASR, Roman Hanc
Košice, hokej, Jan Šťastný Striedačka hokejistov Košíc s trénerom Janom Šťastným.

Verím, že päť rokov spolupráce využijem na to, aby sme to s Košicami zvládli," poznamenal 39-ročný rodák z Litoměříc.

Ďalší pokus Réwaya

Náročný košický fanúšik je zvyknutý na boje o popredné priečky. Je zrejmé, že v novej sezóne sa bude musieť uskromniť. Káder oceliarov prešiel výraznou obmenou, keď mužstvo opustili viaceré opory.

„Nadviazali sme na to, čo sme budovali už predošlú sezónu – chceli sme hráčov, ktorí chcú hrať za Košice, sú dobrí charakterovo, komunikatívni a zapadnú do kabíny. V rámci možností a vzhľadom na to, že sme káder skladali ako jedni z posledných a väčšina hráčov už mala niekde podpísané zmluvy, sa nám podarilo postaviť nie zlý mančaft,“ tvrdí Šťastný.

Zrejme najväčšou stratou je odchod útočníka Marcela Haščáka, ktorý posilnil konkurenčný Poprad. Nahradiť by ho mohol Martin Réway. Niekdajší veľký talent slovenského hokeja sa v Košiciach pokúsi o ďalší reštart kariéry. Šťastný ho v príprave zaradil do útoku s kapitánom Michalom Chovanom.

Štadióny klubov Tipos extraligy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Štadión Ondreja Nepelu.

"Pre nás je dobrým zistením, že kombinácia Chovan – Réway môže fungovať. Martin sa postupnými krokmi dostáva do kondície. Nielen ja by som si prial, aby sa mu podarilo reštartovať kariéru.

Je vidieť, že na slovenskú extraligu stále má a môže byť jedným z rozdielových hráčov – pokiaľ mu to zdravie dovolí a bude pripravený," vyjadril sa kouč HC.

Košičanov dnes po 226 dňoch čaká prvý domáci zápas v Steel aréne, ich súperom bude DVTK Miškovec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Martin Reway #Jan Šťastný