Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovan má náhradu za Brusta. Je ním Rus so slávnym priezviskom

Slovenský hokejový klub HC Slovan Bratislava angažoval ruského brankára Andrej Makarova, ktorý sa s vedením "belasých" dohodol na kontrakte do konca ročníka 2020/2021.

07.08.2020 13:24
Makarov Foto:
Andrej Makarov.
debata (1)

Do Bratislavy prichádza po pôsobení v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL), keď naposledy chytal v Dyname Riga.

"Musím priznať, že pôvodne sme sa snažili pracovať na príchode slovenského brankára. Aktuálna situácia na trhu však tomu nenahráva a preto sme začali pozerať do zahraničia. Na Andreja sme dostali veľmi dobré odporúčania od trénerov brankárov viacerých tímov, kde v nedávnej minulosti pôsobil.

Ide o gólmana v ideálnom veku, s dobrými fyzickými parametrami (188 cm, 88 kg) a skúsenosťami zo svetových súťaží. Veríme, že v našom mužstve bude oporou a pomôže nám na ceste v úspešnom ťažení v novej sezóne,“ vyjadril sa pre klubový web hlavný poradca a koordinátor nových vlastníkov Maroš Krajči.

Za „zbornú“ sa 27–ročný brankár predstavil na vrcholných podujatiach do sedemnásť rokov, dvakrát reprezentoval na prestížnom juniorskom šampionáte 20–ročných. Práve na tomto turnaji v roku 2012 nastúpil na tri duely s vysokou úspešnosťou takmer 98% a spolu s tímom získal striebro. O rok neskôr bol pri bronze s úspešnosťou viac ako 93% zákrokov.

Makarov tiež pôsobil v Severnej Amerike. Tri sezóny strávil v juniorských súťažiach, najskôr v QMJHL, neskôr bol členom Saskatoon Blades vo WHL, s veľmi slušnou úspešnosťou nad 91% zákrokov. V sezóne 2012/2013 získal v drese tohto tímu aj prestížne individuálne ocenenie najlepšieho brankára finálového turnaja juniorských líg o Memorial Cup.

Na základe kontraktu s Buffalo Sabres si pozíciu v bráne zastal v jeho farmárskych mužstvách Rochester Americans (AHL) a Fort Wayne Komets (ECHL), keď dosiahol vždy viac ako 90% úspešnosti zákrokov.

V sezóne 2014/2015 sa ruský gólman usadil v AHL v drese Rochesteru. Stabilné výkony ho posunuli aj do prvého tímu „šablí“, kde bol zväčša druhou až treťou voľbou realizačného tímu. Medzi tri žrde v zápase NHL sa dostal na jedno stretnutie na jar 2015 proti New York Islanders.

V KHL obliekal dres Červenej hviezdy Kchun-lun, Neftechimik Nižnekamsk, Avtomobilist Jekaterinburg a vlani si sezónu odkrútil v Rige. Makarov sa momentálne pripravuje na nový ročník individuálne v rodnej Kazani.

Vedenie „belasých“ hokejistovi vybavuje všetky potrebné formality a náležitosti, aby sa čo najskôr mohol presunúť na Slovensko a pripojiť k spoločnej príprave na ľade.

1 debata chyba