Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Novela má zachrániť Tipsport Ligu. Národná rada ju neodporučila

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport pred druhým čítaním neodporučil schválenie novely zákona o športe z dielne poslancov Dušana Tittela a Tibora Jančulu. Návrh v druhej polovici októbra prešiel v parlamente prvý čítaním, vzápätí však napríklad Slovenský futbalový zväz a Únia ligových klubov v spoločnom stanovisku uviedli, že navrhovaná zmena nie je koncepčná.

21.11.2019 15:06
Richard Lintner. Foto: ,
Richard Lintner: Ak to dospeje do stavu, že bude povinnosťou mať profesionálnych hokejistov ako zamestnancov, obávam sa o existenciu najvyššej hokejovej ligy.
debata (2)

V súčasnosti sú podľa zákona o športe profesionálni športovci v kolektívnych športoch zamestnancami klubov. Novela by podľa navrhovateľov mala profesionálnym športovcom priniesť možnosť výberu, či chcú do zmluvného vzťahu s klubom vstúpiť ako zamestnanci alebo ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).

"Aplikačná prax ukázala, že nemožnosť vykonávať šport v kolektívnych športoch profesionálnym športovcom ako samostatne zárobkovo činnou osobou nie je žiadúca, nakoľko neprimerane obmedzuje zmluvnú voľnosť športovcov v kolektívnych športoch.

Profesionálny športovec bude môcť vykonávať športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba na základe zmluvy podľa Občianskeho zákonníka alebo zmluvy podľa Obchodného zákonníka," uvádza sa v dôvodovej správe.

"Navrhovanou úpravou sa umožní športovým organizáciám možnosť regulácie prestupov aj športovcov, ktorí vykonávajú športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie ako samostatne zárobkovo činné osoby na základe zmluvy podľa Občianskeho zákonníka alebo zmluvy podľa Obchodného zákonníka.

Predkladatelia predpokladajú pozitívne vplyvy pre športové organizácie, športovú komunitu a profesionálnych športovcov," píše sa v návrhu poslancov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Tipsport Liga