Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Košice dobyli hlavné mesto. Nitra potupila Budapešť

Hokejisti HC Košice zvíťazili v nedeľnom šlágri 14. kola Tipsport Ligy na ľade Slovana Bratislava 2:1 po samostatných nájazdoch. V záverečnom nájazdovom rozstrele bol jediným úspešným exekútorom útočník hostí Marcel Haščák. Derby sledovala návšteva sezóny - 9813 divákov. Odvekí rivali sa stretli v súťažnom zápase na bratislavskom štadióne prvýkrát od 18. apríla 2012. Víťazná šnúra Slovana sa zastavila na čísle päť.

20.10.2019 18:22 , aktualizované: 21:26
Brust Foto: ,
Závar pred brankárom Slovana Bratislava Barrym Brustom. Kanaďan inkasoval od Košíc dvakrát.
debata

Zaplnený Zimný štadión Ondreja Nepelu sledoval od úvodu svižný hokej. Hráči Slovana opticky držali puk častejšie na hokejkách, ale viac striel i čistejšie šance mali Košičania.

V 11. min. Bezúch so Skokanom narazili na pozorného Brusta, na opačnej strane nebezpečne zakončil bekhendom Zigo a Košarišťan ratoval pred dorážkou Bondru. V 18. min. boli blízko k otváraciemu gólu hostia po teči Jokeľa a strele Chovana. Vzápätí Brust zneškodnil aj individuálny prienik Haščáka.

Obom tímom nevychádzali presilovky, hostia v úvode 2. tretiny nevyužili ani krátku početnú výhodu o dvoch hráčov. Košičania išli do vedenia v 28. min., keď Haščák našiel Chovana a ten po kľučke zavesil bekhendom pod hornú žŕdku – 0:1.

Gól ešte viac nabudil hostí, ktorí roztočili pred Brustom kolotoč. Náskok mohol poistiť Belluš, nekrytý pred bránkou ale neskrotil vo vzduchu puk. Až v závere tretiny slovanisti zapli, pritlačili hostí, svoju šancu však Kytnár nepremenil, následne Štajnoch opečiatkoval hornú žŕdku a Meszárošova stečovaná delovka prevetrala lapačku Košarišťana.

Košičania sa už v tretej časti nikam nehnali, neustále však podnikali nebezpečné brejky. Domáci sa snažili o častú streľbu, Košarišťan ale bez problémov vykryl strely Meszároša i Podlipnika. V 52. min mal košický brankár aj šťastie, keď Bondra netrafil zblízka odkrytú bránku.

Hráči Slovana postupne vystupňovali svoj tlak, veľkú šancu nevyužil Meszároš, následný závar Košarišťan ustál. Domáci zlomili jeho čaro až 80 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času v presilovke v čase, keď bol už Brust na striedačke, o vyrovnanie sa postaral Abdul. Gól musel ešte odobriť videorozhodca.

V predĺžení mal veľkú šancu na rozhodnutie Jokeľ, ktorý sa dostal do samostatného úniku, Brust mu ju ale zmaril odvážnym vypichnutím. Následne zlikvidoval aj nájazd Klhůfeka. V nájazdoch bol z desiatich exekútorov úspešný iba Marcel Haščák, ktorý tak rozhodol o dvoch bodoch pre Košice.

Slovan Bratislava – HC Košice 1:2 sn (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0, 0:1)
Góly: 59. Abdul (Meszároš) – 28. Chovan (Haščák, Majdan), rozh. nájazd Haščák. Rozhodovali: Štefík, Novák – Frimmel, Gegáň, vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia 0:0, 9813 divákov.

Slovan Bratislava: Brust – Sersen, Bačik, Štajnoch, Meszároš, Šedivý, Podlipnik – Bondra, Zigo, Abdul – Žitný, Viedenský, Pance –Kukumberg, Puliš, Matoušek – Miklík, Kytnár, Sloboda – Jendek
HC Košice: Košarišťan – Slovák, Repe, Čížek, Koch, Bučko, Růžička, Cibák – Majdan, Chovan, Haščák – Belluš, Skokan, Bezúch – Rapáč, Bortňák, Klhůfek – Suja, Vrábeľ, Jokeľ

Hlasy po zápase

Roman Stantien, tréner Slovana Bratislava: „V úvode sme boli trochu lepší, vypracovali sme si dve šance, v nich sme to ale prešpekulovali. Nejdeme do koncovky jednoducho, doplácame na to, že chceme zakončenia vyšperkovať. Približne od 8. minúty Košice pridali, dostali sa do tempa, hrali výborne. Divákom sa musel hokej páčiť, hralo sa hore-dole, vynikali obaja brankári. V druhej tretine boli Košice lepšie. V tretej tretine sme to chceli otočiť, v závere sa nám aj podarilo vyrovnať. V predĺžení si Košice vypracovali viac vyložených šancí, Brust nás však podržal. V nájazdoch už bol ľad rozbitý, ťažko sa dalo na ňom niečo vymýšľať, dopadlo to, ako dopadlo.“

Peter Draisaitl, tréner HC Košice: „Bolo to typické derby Slovan – Košice. V priebehu 60 minút sa ‚momentum‘ neustále prehupovalo z jednej strany na druhú, raz sme mali viac z hry my, raz zasa Slovan. Vzhľadom na to, ako všetci hráči bojovali a odovzdali na ľade všetko, by si ani jeden tím nezaslúžil ísť domov bez bodu. V predĺžení sme možno mali o jednu-dve šance viac ako súper, ale ten výsledok 1:1 po predĺžení je v poriadku. Bol najmä zásluhou oboch brankárov. V nájazdoch sa o bod navyše postaral Košarišťan.“

Majster si napravil zlú domácu bilanciu

Banská Bystrica doma zdolala Poprad 4:1. Prvú šancu zápasu mal Poprad Zagrapanom, jeho druhá formácia zatlačila v úvode majstra, ale ten ustál aj krátku presilovku súpera a v piatej minúte udrel. Čiarový rozhodca mal kolíziu s Ervingom, čo využil bystrický kapitán Ďatelinka, zmocnil sa puku, vystrelil z kruhu cez padajúceho Ťavodu a pokoril Vošvrdu.

O ďalších 65 sekúnd sa tešili domáci druhýkrát. Pri avizovanom vylúčení popradského hokejistu stihol ešte faulovaný Southorn posunúť puk Lunterovi, ktorý našiel pred bránkou Hickmotta a ten sa zblízka nemýlil – 2.0. Podtatranci následne mali niekoľko sľubných možností, ale vyložená šanca chýbala.

Obrana ‚baranov‘ pracovala spoľahlivo. V závere tretiny si vypracovali hokejisti spod Urpína v presilovke mohutný tlak, ale tretí zásah nepridali v dobrých príležitostiach Hickmott a Jääskelainen.

Banskobystričanom vyšiel aj vstup do strednej časti hry. Nedorozumenie v obrane ‚kamzíkov‘ využila staronová posila HC '05 Hohmann, presadil sa po rýchlom nájazde sám pred Vošvrdom. Hostia mohli odpovedať bekhendom Takáča, Beskorowany bol proti.

V polovici zápasu mali domáci obrovský tlak v presilovke, po strele Bartánusa z medzikružia vyrazil Vošvrda puk do žŕdky. Vedúcemu celku súťaže hokej chutil, produkoval pekné kombinačné akcie a mal celý rad dobrých príležitostí. Konkrétne Bartránus, Gabor, Fafrák, Kabáč a Šoltés. Recept na popradského gólmana však títo hokejisti nenašli.

V tretej tretine mohli Podtatranci znížiť v presilovke, po rýchlom prechode do útoku neuspel pred Beskorowanym Handlovský. V hre piatich proti piatim mali navrch Bystričania. Lunter sa dobre natlačil na bránku, ale pri ľavej žrdi nedostal puk za Vošvrdu. Neskôr voľný Jääskelainen mieril vedľa.

Štvrtý gól padol v 55. minúte, v presilovke o dvoch hráčov sa ujala delovka Southorna z vrchnej časti pravého kruhu. Poprad následne znížil v oslabení, po prečíslení zakončoval spomedzi kruhov voľný Mlynarovič. Na zdramatizovanie duelu však pomýšľať nemohol.

HC'05 iClinic Banská Bystrica – HK Poprad 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Góly: 5. Ďatelinka, 6. Hickmott (M. Lunter, Southorn), 23. Hohmann , 55. Southorn (Jääskelainen, Hickmott) – 57. Mlynarovič (P. Svitana). Rozhodovali: M. Valach, Goga – Jobbágy, M. Orolin, vylúčení: 5:7, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:1, 2251 divákov

Banská Bystrica: Beskorowany – Biro, Nemčík, Mihálik, Southorn, Petrinec, Ďatelinka, Zubák – Lamper, A. Šťastný, Hrnka – Jääskelainen, Hickmott, M. Lunter – Hohmann, Bubela, Šoltés – Bartánus, Gabor, Kabáč – Fafrák (od 32. minúty)
Poprad: Vošvrda – Ulrych, Kozák, Kramár, D. Brejčák, Ťavoda, Erving, Magovac, Česánek – Vandas, Paukovček, Handlovský – Leclerc, Zagrapan, S. Takáč – P. Svitana, Mlynarovič, R. Svitana – Matej Paločko, Bjalončík, Kundrík

Hlasy trénerov

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: „Začali sme veľmi dobre. Dostali sme sa do vedenia 2:0. Pri prvom našom góle sa zrazil hosťujúci hráč nešťastne s rozhodcom, čo bolo naše šťastie. Za stavu 2:0 sme však prestali hrať i korčuľovať. Minimálne desať minút v prvej tretine nás súper prehral. V druhej časti sme už hrali oveľa lepšie. Dôležité bolo, že sme v tretej tretine zvýšili na 4:0. Poprad hral jednoducho, my sme veľa pukov strácali v obrannom pásme, preto aj súper znížil. V tomto smere sa musíme zlepšiť. Beskorowany si dnes zaslúžil nulu, preto ma mrzí, že sme stratili zbytočne puk počas našej presilovky a Poprad znížil. Tri body však zostali doma, to je podstatné. Po slabšej prvej tretine môžem byť s lepšou druhou i treťou tretinou z našej strany spokojný.“

František Štolc, tréner Popradu: „O výsledku rozhodla prvá tretina a úvod druhej tretiny. Dostali sme hneď na začiatku zápasu kuriózny, nešťastný gól, kedy sa náš hráč nešťastne zrazil s rozhodcom. Hneď na to pridali Bystričania druhý gól. Proti tak skúsenému mužstvu, aké majú domáci, sa to už za stavu 0:2 z nášho pohľadu ťažko otáča. Aj keď sme sa o to pokúsili a v ešte v prvej tretine sme si vytvorili mierny tlak, i v druhej, no znovu nám Bystričania ušli na rozdiel troch gólov. Snažili sme sa dostať do zápasu nejakým kontaktným gólom, ale ten prišiel bohužiaľ neskoro už za stavu 4:0 pre domácich, ktorí sa presadili v presilovke piatich proti trom.“

Deštrukcia v Budapešti

Nitra prežívá ťažké obdobie a pred príchodom do Budapešti nezískala ani bod v troch dueloch. Lenže v nedeľu si v hlavnom meste Maďarska vylepšila chuť a výrazne i skóre, keď mala od záveru prvej tretiny zápas plne vo svojej réžii.

Hokejisti spod Zobora nastúpili na duel už aj s navrátilcom zo zahraničia Samuelom Bučekom, ktorý sa ihneď zaradil do prvého útoku. Lenže jeho príchod akoby skôr zaktivizoval hráčov z ďalších formácií.

Dvakrát sa do streleckej listiny zapísal krídelník tretieho útoku Daniil Fominich, ktorý aj otvoril skóre v 17. min. Taktiež dvakrát rozvlnil sieť Erik Čaládi zo štvrtej päťky.

MAC Újbuda – HK Nitra 0:7 (0:2, 0:5, 0:0)
Góly: 17. Fominich (Rácz), 20. Čaládi (Rác, Rácz), 27. Morrison, 28. Csányi (Rais, Mezei), 31. Čaládi (Rácz), 36. Fominich (Morrison), 37. Blackwater (Lušňák). Rozhodovali: Fridrich, Stano – Stanzel, Šoltés, vylúčení: 6:3 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 543 divákov.

MAC Újbuda: Bálizs (31. Halász) – Carlisle, McNally, MaCaulay, Pozsgai, Bugár, Garát, Schlekmann, Blake Orbán – Sorfon, Strech, Klempa – Bodó, Langkow, Brance Orbán – Terbócs, Pitt, Nagy – Szigeti, Majoross, Kreisz
HK Nitra: Hanuljak – Morrison, Mezei, Versteeg, Olsen, Rais, Pupák, Rácz – Scheidl. Kerbashian, Buček – Lušňák, Kollár, Blackwater – Csányi, Šimun, Fominich – Rác, Minárik, Čaládi – Tábi

Detva prestrieľala Trenčín

Trenčín prehral doma s Detvou 3:6. Domáci začali veľkou šancou, ktorú musel posudzovať videorozhodca, ale do vedenia išli hostia. V 4. minúte otvoril skóre po nájazde Sýkora a o dve minúty zvýšil dorážkou Žilka.

Trenčania sa nenechali deprimovať a v ďalšom priebehu súpera zatlačili, vyťažili z toho však len zníženie Chromiakovým oblúčikom v 10. minúte a Švecom nastrelenú hornú žrďku v 13. minúte.

V strednej časti bola hra vyrovnaná, obe mužstvá sa dokázali dostávať ku streľbe, vrátane nájazdov, gólmani boli však pozorní a žiaden puk ich dlho neprekvapil. Až v 33. minúte sa trafil pred bránkou Sýkora a o minútu náskok Detvy zvýšil presilovkovou delovkou F. Fekiač.

Početnú výhodu dokázali zúžitkovať aj domáci, ktorých v 37. minúte vrátil do hry Lapšanský strelou takmer od modrej čiary.

Keďže Trenčín pokračoval v zahadzovaní šancí a Detva nepoľavila v efektivite, trend vývoja skóre sa nezmenil ani v tretej tretine. V 44. minúte zblízka zavesil Török na 2:5 a hostia si už svoje víťazstvo rutinérsky ustrážili.

V závere ešte stav skorigoval Ferényi, ale triumf Detvy spečatil do prázdnej bránky pri trenčianskej power play Zuzin.

HK Dukla Trenčín – HC 07 WPC Koliba Detva 3:6 (1:2, 1:2, 1:2)
Góly: 10. Chromiak (Štach, Švec), 37. Lapšanský (Štach), 57. Ferényi (Kajínek, McCormack) – 4. Sýkora (Šišovský), 6. Žilka (Jendroľ), 33. Sýkora, 34. F. Fekiač (Zuzin), 44. Török (Gašpar), 58. Zuzin (Sýkora). Rozhodovali: Adamec, Rencz – Kacej, Soltézs, vylúčení: 3:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2957 divákov.

Trenčín: Tomek (34. Valent) – Rajnoha, McCormack, Štach, Sládok, Kajínek, Stacha, od 21. Dužek – Sojčík, Mikyska, Alderson – Lapšanský, Sádecký, M. Valach – Bartovič, J. Švec, Michal Hlinka – Džugan, Ferényi, Chromiak
Detva: Šimko – Martin Chovan, Andersons, Kuklev, Golian, Jendroľ, F. Fekiač, Gachulinec – J. Sýkora, P. Zuzin, Šišovský – R. Gašpar, P. Valent, Török – Žilka, Podešva, Ščurko (30. V. Fekiač) – Ľupták, Čacho, Čenka

Hlasy trénerov

Ján Pardavý, tréner Trenčína: „Nemôžem mužstvu nič vyčítať, v ofenzíve sme si dokázali vypracovať veľa šancí, pri ich premieňaní sme však neboli chladnokrvní a výborný výkon podal súperov brankár. Súper bol efektívnejší a vždy rýchlo dokázal odpovedať na náš tlak.“

Josef Turek, tréner Detvy: „Tento zápas sa nám vydaril po všetkých stránkach, výborne sme sa pohybovali a dokázali sme aj strielať góly, výrazne nás podržal brankár Šimko. Teší nás, že sme tento náročný zápas dokázali zvládnuť.“

Zvolen sa vezie na víťaznej vlne

Zvolen na vlastnom ľade zdolal Miškovec 2:1. Domáci sa do prvej šance dostali už po necelých 20 sekundách hry, keď brankár Adorján neudržal puk po prudkej strele Švarného, ale Mráz prišiel k dorážke neskoro. Zvolenčania sa ujali vedenia v 5. min, keď Trotter prihral Bonisovi a ten strelou ponad lapačku brankára hostí otvoril skóre zápasu.

Hostia boli blízko k vyrovnaniu v 12. min., keď pokus Vandaneho opečiatkoval žŕdku Tomekovej bránky. V 20. min. sa po druhýkrát gólovo presadili Zvolenčania, keď prečíslenie dvoch proti jednému využil po prihrávke McPhersona Bonis.

V úvode druhej tretiny sa po tretí raz mohla gólovo presadiť zámorská formácia Zvolena, ale jeho pokus spomedzi kruhov si nenašiel cestu do siete. V 23. min pri presilovke Miškovca sa do šance dostal domáci Thompson, ale puk po jeho presne mierenej strele vytlačil ramenom branár Adorján.

O minútu mohli hostia znížiť, keď po stieľanej prihrávke Rodmana a teči Magosiho skončil puk na žŕdke zvolenskej bránky. V 28. min. sa cez Fatulu presadil hosťujúci Beauviller, položil si na ľad brankára Tomeka, ale ten jeho strelu ešte dokázal vyraziť.

V 32. min. mohol zavŕšiť hetrik Bonis, ale jeho pokus na vyrážačku cestu do siete nenašiel. O minútu neskôr pri prečíslení hostí neuspel Magosi, na druhej strane po úprihrávke Mráza Kelemen trafil pravú spojnicu bránky hostí.

V 35. min. sa podarilo Miškovcu znížiť, keď pokus Beauvilliera vyrazil brankár Tomek, ale Rodman vrátil puk na bránku a ten skončil v sieti. V 38. min. mohli hostia vyrovnať, ale tvrdú strelu Beacha zneškodnil lapačkou domáci gólman. O minútu mali hostia ďalšiu príležitosť, keď po chybnej rozohrávke McPhersona nevyužil samostatný nájazd Harrison.

V 46. min. mohli hostia vyrovnať, ale bekhendovvý pokus Miszkolciho efektne lapačkou zneškodnil Tomek. Na druhej strane pokus Petráša po Betkerovom prieniku reflexívne ramenom vyrazil brankár Adorján.

Hostia sa naďalej snažili o vyrovnanie a blízko k nemu bol v 58. min. Vas, ktorého dorážku po Ládovej strele odpálil jeden z obrancov Zvolena. V 59. min. hostia odvolali brankára, ale gól mohli streliť Zvolenčania, keď Kelemen vypichol puk Vandanovi, ale jeho pokus skončil len na hornej žŕdke prázdnej bránky Miškovca.

HKM Zvolen – DVT Miškovec 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Góly: 5. Bonis (Trotter, Corrin), 20. Bonis (McPherson, Trotter) – 35. Rodman (Beauviller, Vandane). Rozhodovali: Müllner, D. Konc st. – J. Konc ml., Synek, vylúčení: 2:1 na 2 min., navyše Trotter (Zvolen) na 10 min. za nešportové správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, 1402 divákov.

Hlasy trénerov

Andrej Podkonický, tréner Zvolena: „Som veľmi rád, že sme zvládli toto stretnutie a vyhrali za tri body. Celý zápas nás držal brankár Tomek. Zlikvidoval veľmi veľa šancí Miškovca. Ako sme dali gól na 1:0, tak útočníci prestali hrať, niektorí boli ako námesační, prestali sa vracať a prepadávali sme. Neviem si to vysvetliť. Veľmi veľa prečíslení mali hostia, či už traja na jedného, alebo štyria na dvoch. To sa nám nemôže stávať. My sme boli všade neskoro, nevyhrávali sme súboje. Zvládli sme to vďaka Tomekovi, za čo mu všetci ďakujeme. Sú to dôležité tri body pre nás.“

Marcel Rodman, tréner Miškovca: „Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Zvolen ukázal nedávno veľmi dobré výsledky, vyhral štyri zápase v rade. Aj náš prvý vzájomný zápas bol tesný a bojovný, to isté som teda očakával i dnes. Trochu sme tentoraz zmenili náš systém a taktiku. Myslím, že sme ju dokázali dobre dodržiavať a že sme boli v tomto zápase lepší. Prvýkrát sme súpera prestrieľali väčším rozdielom. S veľa vecami som bol spokojný, no nakoniec nemáme žiadne body, takže určite nemôžem byť šťastný. S ohľadom na naše posledné zápasy beriem ten dnešný ako krok dopredu. Ukázali sme veľa dobrých vecí, hráči bojovali a myslím, že sme si zaslúžili viac.“

Bezgólová hodina v Mikuláši

Liptovský Mikuláš doma zdolal Michalovce 1:0 po predĺžení. Duel posledného tímu súťaže s nováčikom veľa krásy nepriniesol. Liptáci nastúpili na zápas s odhodlaním ukončiť sériu prehier na čísle štyri, no viac z hry mali Zemplínčania aj vďaka tomu, že v úvodných dvanástich minútach hrali trikrát presilovku.

Michalovce hrali mimoriadne disciplinovane, ešte minútu pred koncom riadnej hracej doby mali na svojom konte iba dve vylúčenia.

Domáci v úvode predĺženia nevyužili početnú výhodu o dvoch hráčov, no napokon dva body získali. Letargický duel rozhodol v 63. min strelou spomedzi kruhov Richard Stehlík po prihrávke Rudolfa Hunu. Michalovce prehrali štvrtý z posledných piatich duelov.

MHK 32 Liptovský Mikuláš – HK Dukla Ingema Michalovce 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0)
Gól: 63. Stehlík (Ru. Huna). Rozhodovali: Korba, Kókai (Maď.) – Smrek, Kis-Király (Maď.), vylúčení: 5:4 na 2 min., navyše Mezovský (L. Mikuláš) 10 min. za napadnutie zozadu, presilovky a oslabenia: 0:0, 1002 divákov.

MHK 32 Liptovský Mikuláš: Zalivin — Petran, Droppa, Stehlík, Kurali, Mezovský, Roman, Smutný, Nemec — J. Sukeľ, Uhrík, Kriška — Ri. Huna, Lištiak, Macík — Vybiral, Oško, Lunter – Nechaj, Ró. Huna, Ru. Huna
HK Dukla Ingema Michalovce: Trenčan – Mesikämmen, Dalhuisen, Ventelä, Vorobiov, Kolba, Hančák, Borov, Zekucia – Spilar, Lalancette, Juusela, – Mašlonka, Galamboš, Giľák – Hričina, Linet, Safaralejev – Hamráček, Toma, Chalupa


Tabuľka hokejovej Tipsport Ligy

Nadstavbová časť

Skupina o 1.-6. miesto

1. Banská Bystrica 55 32 6 4 9 4 0 180:109 120
2. Slovan Bratislava 55 29 6 2 13 4 1 191:118 108
3. Košice 55 28 2 7 14 3 1 163:114 106
4. Poprad 55 28 5 0 17 2 3 170:131 99
5. Trenčín 55 26 4 1 19 2 3 167:139 93
6. Zvolen 55 29 0 0 22 4 0 186:152 91

Skupina o 7.-12. miesto

7. Michalovce 55 20 4 1 22 6 2 152:157 78
8. Nitra 55 21 2 1 23 7 1 149:157 77
9. Miškovec 55 20 4 3 25 0 3 148:158 77
10. Budapešť 55 18 2 0 30 5 0 158:201 63
11. Nové Zámky 55 13 4 2 28 6 2 143:188 59
12. Detva 55 16 3 0 34 1 1 131:206 56
debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport Liga