Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Amaterizmus. Slovan podpisoval hráčov na základe YouTube videí

Z majstrovstiev sveta má kompletnú medailovú zbierku, Slovanu Bratislava pomohol k trom ligovým titulom. Ľubomír Višňovský (43) bol jedným z najlepších obrancov slovenskej hokejovej histórie. Vyznačoval sa poctivosťou, čistým charakterom, úprimnosťou a otvorenosťou. Tá ho neopúšťa ani po skončení aktívnej kariéry.

22.09.2019 06:00
Ľubomír Víšňovský Foto: ,
Ľubomír Višňovský je legenda Slovana Bratislava, ktorá sa nikdy nebála hovoriť o dianí v klube bez servítky.
debata (2)

„Višňa“ navliekal dres Slovana s prestávkami 9 sezón. V slovenskej najvyššej súťaži i nadnárodnej KHL. Práve odtiaľ sa „belasí“ v lete vrátili so sklopenými ušami do Tipsport Ligy. S dlhmi voči hráčom i hlavnému mestu.

Vedenie klubu malo čo robiť, aby so všetkými dohodlo splátkové kalendáre. Bola to podmienka pre získanie licencie v slovenskej lige. Bratislavčania to dokázali a momentálne sú na čele súťaže. Avšak, potrvá, než sa slávna značka HC Slovan úplne očistí.

Neprajníci klubu sa bavili na scenári, ktorý sa opakoval každú sezónu. Na začiatku sa stanovili nové pravidlá, vedenie deklarovalo, že sa poučilo z chýb minulosti. No z meškajúcich výplat v Slovane sa pre hráčov stala večne prítomná obava. Klub pôsobenie vo finančne náročnej KHL nezvládal.

„Na začiatku to bola super myšlienka. Chceli zo Slovana urobiť mininárodný tím, odkiaľ by chodilo do reprezentácie zhruba osem hráčov. No po pár rokoch to padlo. Prišli Kanaďania, Česi a ďalší," ohliadol sa späť Višňovský v rozhovore pre šport.sk a poukázal na chybné kroky vtedajšieho športového manažéra Oldřicha Štefla.

"Výber hráčov bol ťažký amaterizmus. Na YouTube si pozreli dve videá a podpísali hráčov. Keď sa im potom nedarilo, tak ich vyhodili a museli ich vyplácať,“ tvrdil Višňovský a dodal na adresu Štefla: "Vtedajší pán športový manažér? To bol ťažký amaterizmus. Zavolal si svojich agentov a tí mu dali hráčov. Ale agent predá všetko, aby mal peniaze. A takto sa brali hráči do Slovana. Meno Slovana bolo v tej dobe úplne devastované.“

Oldřich Štefl. Foto: Ivan Majerský
Oldřich Štefl Oldřich Štefl.

O praktikách v Slovane počas pôsobenia klubu v KHL sa šepkalo všeličo. Málokto však prehovoril verejne. Višňovský bol výnimka. „Ja som to už tvrdil predtým. V Slovane bol vtedy amaterizmus a vždy si za tým budem stáť. Keď som niečo povedal, zrazu na mňa prišlo veľa ,hejtov', že čo si to vôbec dovoľujem.“

Bývalý hráč LA Kings, Edmontonu, Anaheimu či NY Islanders sa domnieva, že práve jeho otvorenosť je príčinou, prečo ešte nemá vyvesený dres pod strechou Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave.

„Či to je pravda, neviem. Vraj už dva roky som mal mať vyvesený dres na Slovane, no vždy keď som niečo podobné zverejnil, tak z toho padlo. Nič sa ale nedeje, ja vždy budem hovoriť to, čo mám na srdci. Keď sa mi niečo nepáči, tak to poviem. Rovnako som vedel skritizovať aj svoj výkon, keď som ešte hrával."

Štefl po konci Slovana v KHL v klube skončil. Nový generálny manažér Juraj Bakoš Višňovského po nástupe príjemne prekvapil.

„Po troch rokoch som dostal od Slovana aj permanentku. Ďakujem pánovi generálnemu manažérovi Jurajovi Bakošovi, že si spomenul, lebo predtým som žiadnu nikdy nedostal. Teraz už nemusím vyvolávať kamarátom, aby som sa dostal na hokej.“

Naštartuje sa Slovan Bratislava po návrate do slovenskej ligy?

„Pre ligu je to veľký prínos a budem mu držať palce, ale inú možnosť ani nemali. Čakal som, že tento rok ani nezačnú. Skôr som bol v tom, že si dajú rok pauzu, počas ktorej by si to celé pripravili. Nejak to ale stihli, čo je veľmi dobré. Tým, že sa tam pomenili ľudia v manažmente a začali komunikovať, to ide k lepšiemu," teší sa legenda Slovana.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Ľubomír Višňovský #HC Slovan Bratislava #Tipsport Liga #Oldřich Štefl