Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do semifinále pôjde vedúca štvorka, mieni Filc

Prelomia hokejisti Banskej Bystrice na tretí pokus finálovú kliatbu? Obháji Nitra titul? Zdvihnú nad hlavu trofej Vladimíra Dzurillu tradične silné Košice? Alebo na tipsportligový trón zasadne iné mužstvo?

16.03.2017 08:00
Ján Filc Foto:
Ján Filc.
debata

Pred začiatkom vrcholu 24. domácej hokejovej sezóny je ešte mnoho ďalších nezodpovedaných otázok. Odpoveď na najdôležitejšiu prinesie najneskôr 28. apríl, keď sa bude hrať prípadný siedmy duel finálovej série. Dovtedy však osmičku najlepších mužstiev po základnej časti čakajú ešte dve fázy. Štvrťfinálová štartuje vo štvrtok.

Zhodne od 18.00 načne najdôležitejšiu časť sezóny víťaz základnej časti z Banskej Bystrice proti nováčikovi z Nových Zámkov a obhajca titulu Nitra hostí Poprad. V sobotu sú prvé zápasy zvyšných dvoch sérií: Košice privítajú Martin, Žilina tabuľkového suseda zo Zvolena.

„Predpokladám, že sa v play off ukáže, kto ako pracoval v základnej časti. Verím, že vyraďovací pavúk bude po štvrťfinále vyzerať tak, ako to predpovedajú experti. Súhlasím s nimi a predpokladám, že si v semifinále zahrajú tabuľkovo najlepšie postavené mužstvá – Banská Bystrica, Nitra, Košice a Žilina. Nemyslím si, že zvyšná štvorica (Zvolen, Martin, Poprad a Nové Zámky) môže favoritov na ceste do semifinále nejako vážnejšie ohroziť,“ vraví niekdajší úspešný tréner Ján Filc.

Zľava: Tomáš Hričina z Košíc a Jason Bacashihua... Foto: SITA, Ivan Fleischer
hc košice, banská bystrica, jason bacashihua, tomáš hrčina Zľava: Tomáš Hričina z Košíc a Jason Bacashihua z Banskej Bystrice.

Bývalého reprezentačného kouča prekvapil postoj klubov k hráčom z iných súťaží. Má pocit, že Tipsport Liga stráca duch fair-play, pretože mnoho hokejistov prišlo do tímov v závere základnej časti. „Stále sa hovorí o tom, že v slovenskom hokeji chýbajú peniaze – a potom sa míňajú na takéto výstrelky,“ poznamenal.

Jednoznačného favorita na zisk ligového primátu tréner majstrov sveta z Göteborgu 2002 nemá. Tvrdí však, že k najväčším ašpirantom patria – ostatné roky tradične – Banská Bystrica, Nitra a Košice. Najnapínavejšia by podľa Filca mala byť bitka štvrtého s piatym.

„Žilina je najpríjemnejším prekvapením ligy. Môže sa oprieť o viacerých kvalitných hokejistov, ktorí ju potiahli na štvrtú priečku. Séria medzi ňou a Zvolenom bude z hľadiska tabuľkového postavenia i vyrovnanosti tímov otvorená. Myslím si, že Považania majú v kádri väčšiu kvalitu a jej kľúčoví hráči sú vo veľkej hernej pohode. Budú mať výhodu domáceho prostredia, čo im môže pomôcť. Zvolen nie je taký stabilný ako jeho súper, a to rozhodne o postupujúcom.“

Najväčším sklamaním skončenej základnej časti je účasť Trenčína v baráži. Podľa Filca to odráža slabé ekonomické zázemie klubu a prehnané predsezónne ambície. Káder nemal v úvode dostatočnú kvalitu a hoci v závere základnej časti vzrástla, Dukla sa nevyhla bojom o udržanie sa v najvyššej súťaži.

„Nie je jednoduché dať dohromady extraligové mužstvo. Súvisí to najmä s financiami, ktoré podľa mojich informácií nie sú v Dukle silnou stránkou. Mal som pocit, že jej hráčska kvalita nebola dostačujúca na ciele, ktoré si Trenčín pred sezónou stanovil. Všetko dávali dokopy za pochodu a počas celej sezóny nemali nejaké výraznejšie víťazné obdobie. Ani po príchode brankára Voldena či hráčov z KHL nedokázali dohnať zameškané,“ vysvetľuje.

Jedným dychom však dodáva, že by tradičná hokejová bašta spoločne s druhým tipsportligistom Liptovským Mikulášom nemali mať problém so záchranou a udržaním príslušnosti v najvyššej súťaži v konkurencii víťaza I. ligy z Detvy a finalistu zo Skalice.

„Nemyslím si, že by sa v budúcej sezóne mohol v extralige predstaviť nejaký nováčik. Nechcem nikoho podceňovať, prvoligisti určite majú vysokú motiváciu. Kvalita kádra i zázemia je v Trenčíne a Liptovskom Mikuláši vyššia. V tomto majú oproti Detve a Skalici prevahu a myslím si, že sa prejaví aj na ľade,“ dodal Filc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #Ján Filc