Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Momenty sezóny: prínos osobností, žltačka i veľký žiaľ

Ligu oživili atraktívni legionári aj domáce osobnosti. Sezóna Martina bola v ohrození pre infekčnú žltačku. Peter Bartoš absolvoval tisíci zápas v súťaži.

15.03.2017 10:00
debata
Ladislav Nagy. Foto: SITA, Jozef Jarošík
Ladislav Nagy Ladislav Nagy.

Trenčín i Slovensko smútili za trénerom Jánom Kobezdom. V závere prestupového obdobia si tipsportigové kluby rozobrali káder bratislavského Slovana takmer do posledného kúska. Dvadsiata štvrtá sezóna najvyššej slovenskej hokejovej súťaže priniesla mnoho nevšedných momentov, ktoré stoja za pripomenutie.

Návraty osobností

Ladislav Nagy v Košiciach a Tomáš Surový v Banskej Bystrici. Návratom tejto dvojice získala liga plusové body u fanúšikov. Obaja potvrdili svoje vysoké kvality i skúsenosti, patrili medzi najnebezpečnejších i najlepších hráčov súťaže a zaujali aj reprezentačného trénera Zdena Cígera.

Nagy vyhral bodovanie základnej časti a Surový hral tak dobre, že si ho Slovan po dohode s Banskobystričanmi stiahol na krátkodobé hosťovanie do Kontinentálnej hokejovej ligy.

Povesť kanoniera potvrdil aj Marcel Hossa, ale ani jeho 22 gólov nakoniec trenčianskej Dukle nestačilo na postup do play off. Za zmienku stojí Marek Hovorka. Pôvodne mal byť oživením útočnej hry Košíc, ale ešte pred štartom sezóny sa zbalil a odišiel do Žiliny. Tam vzal strieborný medailista z MS 2012 zodpovednosť za výsledky na vlastné plecia, potiahol klub na štvrtú priečku a sám len o jediný bod zaostal za Nagyom v produktivite.

Zjav Maione

Súťaž ozdobili aj viacerí legionári. Nitre aj Banskej Bystrici sa vypláca uberanie sa zámorskou cestou, v Košiciach sa spoliehajú na českého brankára Vladislava Habala a v Nových Zámkoch má veľký podiel na postupe do play off brankár Joakim Lundström zo Švédska. Nad všetkými čnie obranca Banskej Bystrice Mathew Maione. Klub si ho vyhliadol v nižšej zámorskej súťaži ECHL, kde bol najproduktívnejší medzi zadákmi a vyhlásili ho za najlepšieho obrancu ligy. Svoje kvality naplno potvrdzuje aj pod Urpínom. Stal sa najlepším nahrávačom a tretím najproduktívnejším hráčom ligy. Okrem toho prekonal bradaté rekordy Petra Pavlasa a Róberta Pukaloviča a stal sa miláčikom banskobystrických tribún.

Martinská žltačka

Pred rokom nedohrali sezónu Skaličania a v aktuálnej hrozilo čosi podobné Martinu. Nie však z finančných dôvodov. Škrt cez rozpočet spravila klubu z Turca na prelome októbra a novembra infekčná žltačka. Nakazili sa ňou český legionár Vítězslav Bílek a chlapec z miestnej prípravky, na čo reagovali hygienici uzatvorením štadióna.

Martinčania mali šťastie v nešťastí, aj vďaka novembrovému asociačnému termínu neodohrali len štyri zápasy. Keďže alternatíva, podľa ktorej malo mužstvo pauzovať až do začiatku decembra, našťastie, padla, zápasy neskôr dohrali a nemuseli odstúpiť zo súťaže. Paradoxne, Martinčania mali problémy so zápasmi ešte dvakrát. V 49. kole neodohrali zápas v Banskej Bystrici pre problémy s chladením a o týždeň im policajný orgán zrušil zápas so Žilinou označený za rizikový pre nedostatočný kamerový systém na martinskom štadióne.

Bartošova tisícka

Začiatkom januára oslávil sympatické hokejové jubileum veterán Peter Bartoš. Strieborný medailista z Petrohradu 2000, ktorý si zahral aj v NHL a viac než päť sezón si odkrútil v českej extralige, odohral v domácej súťaži už tisíci zápas.

„Ubehlo to veľmi rýchlo. Za svoju hokejovú dlhovekosť najviac vďačím manželke Veronike. Stará sa o moju pohodu, naše deti a chod domácnosti. Vďaka nej sa môžem plne sústreďovať na hokej. Mal som šťastie aj na to, že mám pevné zdravie. Po celý čas sa mi vyhýbali vážnejšie zranenia,“ hovoril päťnásobný majster s Košicami po jubilejnom stretnutí.

Žiaľ v Trenčíne

V Trenčíne zavládol smútok po poslednom stretnutí základnej časti. Dukla si po prvý raz v histórii zahrá o udržanie sa medzi elitou. V porovnaní s tým, čo sa udialo 27. januára, však ide len o malichernosť. Hokejisti Dukly už boli na ceste do Košíc na stretnutie 41. kola, keď sa dozvedeli, že ich tréner a generálny manažér Ján Kobezda zomrel na následky infarktu. Pritom s nimi ešte doobeda absolvoval tradičné rozkorčuľovanie.

„Jano bol usmievavý človek, nikdy nemal zlú náladu. To, že mal v Dukle dvojitú funkciu, hovorí asi najlepšie o jeho vzťahu k hokeju i ku klubu. Ako generálneho manažéra ho veľmi trápilo, že sa mužstvu nedarí a potáca sa na konci tabuľky. Aj preto sa rozhodol vziať zodpovednosť do svojich rúk a zasadnúť aj na lavičku,“ konštatoval so smútkom manažér Dukly Eduard Hartmann.

Slovanisti v lige

Slovan odohral posledný duel sezóny v KHL 15. februára, v deň, keď sa na Slovensku končilo prestupové obdobie. Tento fakt umne využili viaceré kluby a vystužili svoje kádre ostrieľanými matadormi i nádejnými mladíkmi z bratislavské­ho kádra.

Do Trenčína zamierili Starosta, Šťastný, Hlinka a Vopelka, Banská Bystrica získala Sersena, Skalického a Rosandiča, Zvolen posilnil útok o Lušňáka s Petrášom, Martin obranu o Bačika, Liptovský Mikuláš získal Lužu a v Nitre dohráva sezónu Šiška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga