Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Handzuš: Túžim po titule, ale nevrátil som sa kvôli nemu

Po vynesení trojmesačného trestu od disciplinárky (za zranenie Tomáša Hričinu z Košíc) zvažoval aj ukončenie kariéry.

14.03.2017 06:00
Michal Handzuš Foto: ,
Michal Handzuš.
debata

Od soboty štyridsiatnik Michal Handzuš sa však rozhodol pokračovať, po skrátení trestu na polovicu sa vrátil do zostavy Banskej Bystrice, víťaza základnej časti hokejovej Tipsport Ligy. Teraz túži získať pre svoj materský klub majstrovský titul. „Momentálne však myslíme len na to, aby sme zvládli prvé kolo play off s Novými Zámkami,“ tvrdí víťaz Stanleyho pohára 2013 s Chicagom a majster sveta z Göteborgu 2002.

Čo znamená pre Banskú Bystricu prvenstvo v základnej časti ligy?
Je to pekná odmena pre chalanov za to, že počas sezóny hrali veľmi dobre. No o tento pohár sa hokej nehrá. Až teraz sa začne boj o ten dôležitejší.

S víťazstvom v základnej časti ste nezískali ani miestenku do Ligy majstrov. Tešíte sa aspoň z výhody domáceho prostredia pre celé play off?
Domáce prostredie môže aj nemusí byť rozhodujúce. Vlani vyhrali základnú časť Košice a v play off nepostúpili do finále. Netreba sa na to spoliehať. Získali sme len to, že každú sériu začneme doma. Ostatné sa rozhodne až na ľade.

Ako sa vám pozdávali výkony spoluhráčov v dlhodobej časti sezóny?
Podávali veľmi vyrovnané a dobré výkony. Víťazili doma aj na ľade súperov. Patrí im uznanie. Dobre sme sa tým naladili na play off.

Čo je najväčšia prednosť vášho tímu?
Naša identita je už tri sezóny rovnaká. Sme silní na puku, často napádame rozohrávku súpera, dohrávame súboje. Hráme tvrdší hokej. V kádri máme v aktuálnej sezóne ešte väčšie individuality, či už zahraničných alebo domácich hráčov. Vedia strieľať góly, o čom svedčí aj pohľad na bodovanie súťaže.

Mnohí súperi či fanúšikovia považujú Banskú Bystricu za nepríjemné mužstvo…
Presne tak. Sme nepríjemní a tvrdí. Tak sa hrá moderný hokej. Nie je to len o zrážaní, ale preferujeme hokej, ktorý sa súperom nepáči. Je to pre nás dôležité.

Čo vás najviac zaujalo počas základnej časti?
Vypichol by som veľkú vyrovnanosť ligy. Roky taká nebola. Tímy od piateho po deviate miesto boli veľmi vyrovnané. Až do posledného kola sme nevedeli, s kým budeme hrať. O to zaujímavejšie bude play off v prvom kole.

Sledovali ste boj o ôsmu priečku?
Každý predsa chce vedieť, proti komu nastúpi v play off. Pre súťaž bolo dobré, že v poslednom kole sa stretol Trenčín s Novými Zámkami a rozhodlo sa medzi nimi. Ešte pred posledným kolom sme mohli dostať štyroch rôznych súperov. Príliš sme to však neriešili, lebo sme to nemohli ovplyvniť. Navyše, keď si začnete vyberať a pozerať sa príliš dopredu, obyčajne to zle dopadne. Aj preto teraz myslíme len na prvé kolo. Keď ho zvládneme, môžeme premýšľať, čo ďalej.

Nové Zámky môžu hrať uvoľnene. Bude pre vás o to dôležitejšie využiť domáce prostredie v úvodných dueloch?
Vždy je to dôležité, ale ešte dôležitejšie je ísť naplno ďalej, aj keď vám to nevyjde. Musíte veriť vo vlastné sily a potvrdiť svoju kvalitu v ďalších zápasoch. Play off sa hrá na štyri víťazstvá a nie na prvé dve. Chceme začať dobre, ale v úvode sa žiadna séria nerozhodne.

Pobijú sa o titul len tri tímy alebo vidíte viacero ašpirantov?
Tento rok to podľa mňa nie je o troch tímoch. Osmička je nabitá. Každé mužstvo má šancu a keď sa dostane do laufu, bude nepríjemné.

Kto môže najviac prekvapiť?
Ťažko povedať. Play off je iná súťaž. Niekomu sa zblázni brankár a vychytá sériu. Inému sa rozstrieľajú útočníci. Zvolen hral predposledné kolo u nás výborne, Poprad je nepríjemný, Nové Zámky hrajú ku koncu veľmi dobre a aj Martin vie hrýzť. Nesmieme zabúdať na Žilinu. Skončila štvrtá, je vo veľkej pohode. Nitra a Košice sú tradične výborné tímy s vysokými ambíciami.

Hráte hokej len preto, aby ste s Banskou Bystricou získali domáci titul?
Nie je to len o tom. Keďže stále hrám, tak chcem vyhrať titul, ale nevracal som sa len kvôli tomu. Hokej ma stále baví. Rozhodol som sa, že ešte jednu sezónu potiahnem. Môj svet sa jednoznačne netočí len okolo zisku titulu. Momentálne som najmä rád, že môžem znova hrať, lebo trénovania bolo dosť. Postupne som sa už dostal aj do tempa.

Ak získate titul, ukončíte kariéru alebo sa opäť budete rozhodovať až v lete?
Teraz to vôbec neriešim. Snažím sa pripraviť čo najlepšie na play off a v ňom pomôcť mužstvu. Rozhodnem sa až v lete. Všetko si vyhodnotím a uvidím, čo ďalej.

Ako ste oslávili štyridsiatku?
Decentne, s rodinou. Mali sme zápas v piatok aj v nedeľu, takže nebolo času na veľké oslavy.

Dali vám spoluhráči nejaký darček okrem pohára za prvé miesto v základnej časti?
Žiaden. Nie je na to čas a ani nebolo treba.

Na chrbte máte štvrtý krížik. Neuťahujú si z vás?
To trvá už dva-tri roky (smiech). Podľa nich mám štyridsať už rok. Volajú ma štyridsaťročný dedo (smiech). To však patrí k hokejovej šatni.

Snažíte sa pomôcť slovenskému hokeju. Čomu sa venujete?
Som v pracovnej skupine, kde debatujeme o tom, ako zlepšiť výchovu mládeže. Snažíme sa nájsť systém, vďaka ktorému by sme dokázali vychovať o čosi viac mladých hokejistov, aby mali vyššiu kvalitu a náš hokej sa vrátil znova na vyššie pozície. Je to veľmi komplexná téma, nedá sa vytiahnuť jedna konkrétna vec. Máme rezervy, ale zároveň máme veľa ľudí, ktorí robia v hokeji a chcú ho posunúť vyššie. Na tom sa dá stavať. Keď začneme systémovo pracovať, výsledky prídu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš