Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pašek: Kvalitní legionári sú spestrením ligy

Vo februári musel pre chronické problémy s chrbtom ukončiť kariéru. Stal sa projektovým manažérom v známej očnej klinike, ale ostal aj pri hokeji, lebo chce pomáhať hráčom v domácich súťažiach.

09.09.2016 11:00
Dušan Pašek Foto:
Dušan Pašek ešte v piešťanskom drese.
debata

Od júna je Dušan Pašek (31) ambasádorom Slovenskej asociácie hráčov ľadového hokeja. „Úroveň ligy v ostatných rokoch rastie. Vyvíja sa i po marketingovej stránke,“ myslí si bývalý center Slovana, Skalice, Košíc, Piešťan a Banskej Bystrice.

Zlepšujú sa na Slovensku podmienky pre hokejistov?
Kroky Pro-hokeja vnímame ako pozitívne signály, aby boli hráči čoraz viac chránení a tým pádom spokojnejší. To je aj hlavný dôvod vzniku našej asociácie. Chceme pomáhať hráčom, vybojovať pre nich také podmienky, aby sa mohli plne sústreďovať na hokej a nemuseli riešiť veci okolo, ktoré by nemali.

Richard Lintner povedal, že osem z desiatich klubov Tipsport Ligy nemá žiadne podlžnosti voči hráčom ani vo forme splátkových kalendárov. Máte rovnaké informácie?
Asociácia ešte len začína, postupne naberáme členov, takže ešte nemáme komplexné informácie od hráčov. No keď to Rišo tvrdí, tak nemáme dôvod mu neveriť.

Ak sa zlepšia a stabilizujú podmienky pre hráčov, zvýši sa následne úroveň súťaže?
Liga ide v ostatných rokoch kvalitatívne hore. No myslím si, že spokojnosť hráčov a úroveň ligy nie sú úplne prepojené nádoby. Je rozdiel mať v kádri spokojných hráčov a kvalitných hráčov. Liga bude mať vyššiu úroveň, keď v nej bude viac hokejistov s vyššou kvalitou.

Na čo by sa mali ľudia v novej sezóne najviac tešiť?
Myslím si, že súťaž bude atraktívna a azda aj vyrovnaná. Viaceré mužstvá majú silné kádre. Do ligy sa vracia Liptovský Mikuláš, kde vždy bývala veľmi dobrá atmosféra a súperom sa tam hralo ťažko. Súťaž osviežia Nové Zámky, kde bude najmä v úvode určite veľká eufória. Som zvedavý, ako to tam bude vyzerať. Káder majú kvalitný, s viacerými veľkými menami. Ak nájdu správnu chémiu, môžu byť šťukou ligy.

Kto by mal lákať fanúšikov do hľadiska?
V každom tíme sú takí hráči. Obdivujem viacero hokejistov, ktorí hrajú v našej lige a rád si ich pozriem v akcii. V každom klube sú takí, ktorí dosiahli v kariére veľa. V Košiciach sú Laco Nagy, Jirko Bicek, Gabriel Spilar či Peťo Bartoš, v Banskej Bystrici Tomáš Surový s Romanom Tománkom a Petrom Kafkom. V Trenčíne sa ľudia istotne tešia na výkony Marcela Hossu, v Liptovskom Mikuláši bude lákať Jožko Stümpel, ktorý to stále vie a bude patriť medzi produktívnych hráčov. V Poprade sú Arne Kroták a Rado Suchý a takto by som mohol menovať z každého klubu. Vybrať jedného, dvoch či troch hráčov z ligy sa nedá.

V ostatných rokoch pribudli do súťaže aj viacerí hráči zo zámoria. Sú jej spestrením?
Samozrejme, osviežením ligy sú. Laliberté s Blackwaterom mali obrovský podiel na tom, že Nitra získala titul. Ozdobou bol aj brankár Bacashihua v Banskej Bystrici. Ak majú legionári potrebnú kvalitu, tak zvyšujú úroveň ligy aj divácky záujem.

Kto bude hrať o titul?
Liga bude veľmi vyrovnaná a o špicu si to rozdajú najmä Banská Bystrica, Nitra a Košice. Istotne však niekto príjemne prekvapí. Kto to bude, zatiaľ ťažko povedať.

Ako sa vám páči novinka, podľa ktorej sa bude hrať v predĺžení systémom traja proti trom?
Výborný nápad. Hre to dodáva dynamiku. Videl som niekoľko takýchto predĺžení v NHL a má to opodstatnenie. Prináša to veľa šancí a prečíslení na oboch stranách. Diváci si prídu na svoje. Je to dobrý krok na zatraktívnenie zápasov.

Vo februári ste ukončili kariéru. Necnie sa vám za ľadom?
Bez hokeja som vydržal len dva mesiace, počas ktorých som si dával do poriadku chrbát. Postupne som začal chodiť na ľad a momentálne hrávam štyrikrát týždenne, aby som sa udržiaval. Telo je totiž zvyknuté na pohyb. Hrávame s chalanmi, ktorí ešte niekde pôsobia, alebo len nedávno skončili, takže je to aj v tempe. Na návrat k profesionálnemu hokeju to však už nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #Dušan Pašek