Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice si idú po rekord. Nitra a Banská Bystrica sú proti

Nitrania udržali pokope zdravé jadro majstrovského kádra, Košičania vyšperkovali mužstvo Ladislavom Nagyom a Banská Bystrica opäť stavila na zámorskú kartu, hoci výrazne obmenila káder.

09.09.2016 10:00
Banská Bystrica, Nitra Foto: ,
Hokejisti Nitry s majstrovskou trofejou. Obhajca titulu sa v novom ročníku spolieha na kvalitu i zohratosť.
debata

Táto trojica, ktorá si v ostatných troch ročníkoch vždy podelila medailové pozície, by mala hrať prím aj v novej sezóne Tipsport Ligy. Vysoké ambície však hlásia aj v Trenčíne a Nových Zámkoch.

Postup do play off je logickým minimom pre všetkých desať účastníkov. Nik nechce padnúť do play out.

Nitra a Košice sa naladili v LM

Majster z Nitry i osemnásobný šampión z minulosti a víťaz základnej časti predošlého ročníka Košice majú prvý vrchol sezóny už za sebou. Oba kluby sa v prestížnej Lige majstrov prebojovali do play off. Nitrania dokonca s výbornou bilanciou tri víťazstvá a jediná prehra vyhrali svoju skupinu.

„Dávame si vždy len postupné ciele. Aj pred vstupom do Ligy majstrov sme hovorili, že chceme vyhrať každý zápas. Keď sa darí napĺňať túto myšlienku, príde i úspech. Chceme bojovať o popredné priečky, do čoho nás tlačia aj naši výborní fanúšikovia,“ tvrdí riaditeľ Nitry Miroslav Kováčik.

V Nitre si uvedomujú, že po vydarenej prvej fáze LM nesmú podceniť úvod domácej súťaže. O to viac, že hneď v prvom kole privítajú finálového súpera z ostatnej sezóny Banskú Bystricu. Spoliehajú sa na kvalitu i zohratosť. „Je kľúčové, že sme sa už počas minulej sezóny dohodli na nových zmluvách s drvivou väčšinou z tímu. Navyše, noví hráči sa zatiaľ javia veľmi dobre,“ dodáva Kováčik.

Košičania naposledy po ôsmich sezónach chýbali vo finále. Teraz si rovnakú možnosť vôbec nepripúšťajú. Naopak, hovoria o jednoznačnom cieli – zisku deviateho titulu, čím by sa v historických tabuľkách odpútali od Slovana.

„Radi by sme napravili nevydarenú koncovku predošlého ročníka a pracovať celú sezónu tak, aby sme získali titul. Aj fanúšikom chceme od začiatku jednoznačne naznačiť, že sa plánujeme vrátiť späť na majstrovský trón. Vymenili sme brankárov, posilnili defenzívu a získali hráčov, ktorí majú enormnú chuť vyhrávať. Do útoku sme získali veľkú osobnosť návratom Laca Nagya,“ približuje generálny manažér Košíc Juraj Bakoš.

Banskobystričania prilákali Surového, Zvolen Majdana

Len jediný tím zo silnej extraligovej trojky ešte nemá vo vitríne titul. Banskobystričania obsadili dvakrát tretie a dvakrát druhé miesto a teraz by radi konečne skompletizovali medailovú zbierku.

„Primárny cieľ je hrať atraktívny hokej pre divákov. Samozrejme, chceli by sme minimálne zopakovali predošlý ročník. S výnimkou brankára Bacashihuu, ktorý bol našou hlavnou prioritou, sme vymenili zahraničných hráčov. Vrátil sa Tomáš Surový, ktorý bude lídrom na ľade aj v kabíne a šancu dostanú aj mladí domáci hráči. Čo sa týka Miša Handzuša, momentálne je v zámorí, no možno sa k nám v decembri alebo januári pripojí. Páči sa mi, že všetky mužstvá idú do sezóny s lepšími kádrami než naposledy. I náš je minimálne na takej úrovni ako pred rokom,“ prognózuje zaujímavú sezónu riaditeľ klubu Michal Longauer.

Pohľad na súpisku naznačuje, že hlavný rival Banskobystričanov zo Zvolena sa oslabil. Mužstvo opustili Puliš, Brabenec, Semorád aj Krejčí. Tesne pred štartom však vedenie Zvolenčanov angažovalo najproduktívnej­šieho muža uplynulého ročníka Juraja Majdana – práve z Banskej Bystrice.

Sympatickí nováčikovia a odhodlaný Trenčín

Veľkou neznámou zatiaľ ostáva, ako sa s extraligovými súpermi popasuje nováčik z Liptovského Mikuláša. Klub z Liptova mal suverénne najmenej času na poskladanie konkurencie schopného kádra. Napriek tomu je v ňom viacero zaujímavých mien na čele s majstrom sveta z Göteborgu Jozefom Stümpelom.

„V rámci našich možností sme s kádrom spokojní. Platí, že je v ňom viacero domácich odchovancov. Máme však starších skúsených hráčov, zástupcov strednej generácie aj mladších chlapcov. Verím, že českí obrancovia, ktorých sme získali, budú lídrami defenzívy. Cieľ je jednoduchý – postúpiť do play off,“ predseda predstavenstva klubu Ivan Droppa.

Výrazne ambicióznejší je druhý nováčik z Nových Zámkov. K Michalovi Hudecovi získal Brabenca, Hvilu či Kytnára a rád by sa pohyboval v popredí tabuľky. „Do každej sezóny ideme s tým, aby sme vyhrali súťaž, v ktorej pôsobíme,“ vraví s úsmevom prezident František Sucharda.

„Samozrejme, vstupujeme do niečoho nového a musíme si zvyknúť. Rozhodne však nechceme byť fackovací panák. Za štyri roky sme naučili divákov v Nových Zámkoch chodiť na hokej a už začínajú byť nároční. Potrebujeme víťaziť. Finále by ma potešilo, ale nemôžeme mať zase prehnané očakávania. Aspoň do semifinále však postúpiť rozhodne chceme,“ dodáva presvedčivo.

Ďalším z čiernych koní súťaže by mohol byť Trenčín. Aspoň na úvod sezóny získal do kádra Marcela Hossu, Tybora, Kozáka a zo Slovana Hlinku. „Po rekonštrukcii chladiarenských veží máme super ľad, ktorí si všetci pochvaľujú. Azda z toho vyťažíme. Káder je dosť silný, aby konkuroval komukoľvek v lige. Po rokoch by sme sa radi konečne prebojovali aspoň do semifinále,“ neskrýva ambície Ján Kobezda, generálny manažér Dukly.

V Poprade sa osvedčil výberový kemp

Otáznou ostáva silu Popradu. Podtatranci sa v lete rozlúčili s dvoma tretinami kádra a nových hráčov hľadali i prostredníctvom novinky – výberového kempu, do ktorého sa mohol prihlásiť každý hokejista bez klubu.

„Kemp sa nám osvedčil. Získali sme vďaka nemu väčší prehľad i zaujímavých hráčov. Potešilo nás, že sa v rámci neho presadili aj naši odchovanci. Rozhodne v tom budeme pokračovať aj o rok. Naším cieľom je pravidelne ponúkať divákom na zimnom štadióne produkt, ktorý ich priláka aj druhý raz, aby sme mali plno. Inak chceme, pochopiteľne, play off,“ tvrdí výkonný riaditeľ Popradčanov Peter Źifčák.

V Žiline sa tešia z príchodu Húževku, Holoviča a Tomáša Slováka i z toho, že v tíme pokračujú Handlovský, Stupka či Daniel Brejčák. „Máme v mužstve niekoľko osobností, ale spoliehame sa najmä na tímový hokej. Prvý krok je postúpiť do play off. Liga bude veľmi zaujímavá, očakávam, že bude mať najvyššiu úroveň za ostatné roky,“ myslí si športový riaditeľ Žiliny Imre Valášek. Rovnaké ambície ako Poprad aj Žilina majú v Martine. "Ostatná sezóna bola stabilizačná. Boli sme radi, že sme sa dostali do play off. Teraz by bolo fajn, posunúť sa o čosi vyššie v tabuľke.

Viac o reálnych ambíciách sa však bude dať povedať až po prvej šestine. Podarilo sa nám zachovať kostru tímu a i slušne doplniť. Najvýraznejšou posilou by mal byť kanonier Bílek," skonštatoval generálny manažér Milan Murček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga