Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mikula: Pomýšľame na najvyššie ciele. Mužstvo na to máme

K víťazstvu 4:2 prispel hetrikom. Hrdinom utorňajšieho súboja najvyššej domácej hokejovej súťaže Banská Bystrica - Poprad bol domáci útočník Ondrej Mikula.

11.11.2015 18:16
Ondrej Mikula Foto: ,
Ondrej Mikula z Banskej Bystrice.
debata

Dvadsaťsedemročný krídelník prišiel do Banskej Bystrice koncom septembra z Pavlodaru a dlho sa nevedel uchytiť podľa vlastných predstáv. Po dvanástich stretnutiach mal na konte len dva body za dva góly.

„Teší ma, že mi to tam konečne padlo. Chcem nadviazať na výkony z predošlých sezón v Trenčíne, kde som bodoval výrazne častejšie,“ priznáva bývalý juniorský reprezentant.

Po zápase ste presne nevedeli, koľko hetrikov ste už v lige nastrieľali. Máte to už spočítané?
Ale áno. Bol tretí. Prvý som strelil ešte za Liptovský Mikuláš – zhodou okolností proti Trenčínu – a druhý za Trenčín proti Popradu.

Je pre vás dôležité, že ste sa strelecky prebudili?
V tíme je veľká konkurencia. Hrávame na štyri kompletné formácie a je dosť náročné presadiť sa. Najväčšiu radosť mám z toho, že som prispel k víťazstvu. Verím, že budem mať odteraz väčší pokoj na hokejke i vyššie sebavedomie. Už sa teším na piatkový zápas v Košiciach. Azda sa bude dariť mne i mužstvu.

Ako sa s veľkou konkurenciou vyrovnávate?
Nie je to jednoduché. Na jednej strane vás konkurencia posúva vpred a núti na sebe čo najviac pracovať, na druhej to nie je najľahšie pre psychiku. Nemáte istotu, a ak vám nevyjdú dva zápasy, môže sa stať, že na ďalší vás tréner nepostaví. No v klube presne vedia, ako skladajú mužstvo a prečo brali ktorého hráča. Nie každý z nás hrá presilové hry, niektorí zase nastupujú v oslabeniach. Od môjho príchodu cítim, že potenciál v mužstve je obrovský. Možno sme dávali menej gólov, ale teraz prišiel aj Roman Tománek, takže naša sila i konkurencia v ofenzíve opäť vzrastie. Sám som zvedavý, ako to pôjde ďalej.

Bol prvý zápas po prestávke pre reprezentačné akcie tradične náročný?
Nitrania majú opäť kvalitné mužstvo. V úvode mali dobré príležitosti, keby im to padlo, mohol sa zápas vyvíjať inak. Podržal nás brankár a mali sme aj kus šťastia. Potom sme – s výnimkou dvoch gólov v závere v rýchlom slede – prevzali kontrolu nad zápasom. Najdôležitejšie je, že sme ho dotiahli do víťazného konca.

Strelili ste už niekedy presilovkový gól do prázdnej bránky?
(premýšľa a rozosmeje sa) To veru asi nie. Ani som si to hneď neuvedomil. Keď som sa otáčal, chcel som poslať puk priamo do bránky, ale obzrel som sa, ako ďaleko za mnou je protihráč. V tej chvíli sa zrazil s rozhodcom a už som vedel, že nebude problém pridať tretí gól.

Vládne v klube spokojnosť s priebežným druhým miestom?
Každý sa cíti lepšie, keď ste vysoko v tabuľke. Na tréningoch je viac zábavy. Pozeráme sa však dopredu a vieme, že tím má veľký potenciál, aby sa držal na popredných priečkach. Verím, že to potvrdíme a pomaličky sa dotiahneme aj na vedúci Zvolen.

Predurčuje vás sila kádra bojovať o prvenstvo v základnej časti i titul?
Mužstvo na to máme. Je tu veľká kvalita v útoku, obrane aj na brankárskom poste. Preto to od nás všetci v klube čakajú. Výhoda je, že keď sa nedarí prvej alebo druhej lajne, zaberie tretia či štvrtá. Teraz som strelil hetrik ja, v piatok to môže byť ktokoľvek iný. Nestojíme na pár hráčoch, ale na štyroch vyrovnaných päťkách. Vďaka tomu môžeme pomýšľať aj na úplný vrchol.

Spočiatku sa bodovo trápil aj líder Michal Handzuš. Potešilo vás, že sa začal presadzovať?
Všetci dobre vedia, čo je Mišova silná stránka. Veľmi sme mu priali, lebo mu to tam dlho nepadalo, hoci hral dobre. Jeho prínos v kabíne aj na ľade je obrovský. Aj z neho to takto opadne. Za seba môžem po zápase s Popradom povedať, že hrať s ním je skvelé. Vie usmerniť a rozdať puk, po jeho boku sa hrá veľmi ľahko.

V lete ste zamierili do Pavlodaru. Nemali ste indície, že v kazašskom klube to už nie je také ideálne ako v predošlých rokoch?
Nalákali ma na to, že trikrát po sebe vyhrali ligu a neskrývam, že do Kazachstanu sa chodí aj pre peniaze. Každý si chce zarobiť. Bola tam partia slovenských hráčov i tréner Pénzeš, čo nám situáciu zjednodušovalo. No hokej ani život tam nie je jednoduchý. Vnímam to ako dobrú skúsenosť, ale je to už za mnou a pozerám sa len dopredu. Som rád, že keď som v Kazachstane skončil, prejavili o mňa záujem v Banskej Bystrici. Som za to vďačný a chcem to klubu odplatiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ondrej Mikula #HC 05 Banská Bystrica
Načítavajú sa športové výsledky...