Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tabaček: Martin neberiem ako dočasné riešenie

Počas kariéry nazbieral osem majstrovských titulov. Tri získal s Košicami, dva so Slovanom, dva s pražskou Spartou a vlani doplnil ligotavú zbierku v drese Zürichu. Teraz sa po dvoch sezónach vo Švajčiarsku vrátil domov a pripravuje sa vo farbách materského Martina.

24.07.2015 09:00
Ján Tabaček Foto: ,
Ján Tabaček ešte v drese Slovana Bratislava.
debata

„Z ponúk a možností, ktoré som mal, ma nič neoslovilo natoľko, aby som to vzal. Rozhodol som sa počkať doma v Martine. Vychádzalo mi to ako najlepšie riešenie – kým sa neobjaví niečo, čo bude vyhovovať celej rodine,“ tvrdí 35-ročný obranca Ján Tabaček.

Považujete Martin za dočasné riešenie?
Takto by som to nenazval. Možno z toho nakoniec bude aj celá sezóna. Uvidíme, ako to v Martine bude fungovať. Dúfam, že všetko dobre dopadne a extraligový hokej v meste ostane. Momentálne trénujeme na suchu a od budúceho pondelka by sme sa mali presunúť na ľad, ak pôjde všetko, ako má.

Cítiť v kabíne dusnú atmosféru okolo budúcnosti klubu?
Jednoduché to nie je, ale osobne to až tak nepociťujem. Chalanov, ktorých by sa týkali dlžoby z minulej sezóny, tu zatiaľ veľa nie je. Čo viem, tak sú vraj dohodnutí na nejakých podmienkach a do konca mesiaca by sa to malo vyriešiť.

Aké by to bolo obliecť si po štrnástich rokoch opäť martinský dres?
Láka ma to. Premýšľal som nad tým už aj v predošlých rokoch. S bývalým vedením klubu sme o tom hovorili, ale nakoniec som si vždy našiel iný klub. Tento rok je šanca na návrat najreálnejšia. Moja túžba vždy bola zahrať si za Martin aj s bratom Petrom, ale ten je už asi šesť rokov v Poľsku. Už to chvíľu vyzeralo, že tam skončí a vráti sa domov, ale nakoniec ostal v Osvienčime.

Už ste si so zástupcami klubu stanovili termín, kedy sa porozprávate o prípadnej zmluve?
Zatiaľ sme debatovali len o možnosti pripravovať sa s mužstvom. Koncom augusta uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Ak bude reálne, že tu ostanem, tak by som nastúpil na nejaké posledné prípravné zápasy a mohli by sme debatovať aj o zmluve.

Na Slovensku pripúšťate len pôsobenia v Martine alebo prichádzajú do hry aj iné kluby?
Na začiatku sezóny určite nie. Ak sa dohodnem s Martinom, uvidíme, na ako dlho. Ak to tu bude fungovať k obojstrannej spokojnosti a nepríde mi lukratívna ponuka, nemám veľmi dôvod na zmenu v rámci Slovenska.

V Zürichu ste v prvej sezóne získali titul, v druhej ste viac hrávali v nižšej súťaži. Ako hodnotíte toto obdobie? Nechceli ste v klube ostať?
Obidva roky som podpisoval zmluvu s tým, že som alternatíva v prípade zranenia kanadských hráčov. Prvý rok som mal „šťastie“, že sa zranil jeden kanadský obranca a odohral som finálovú sériu. Druhý rok, keď aj niekto vypadol, tak som sa krátko na to zranil aj ja. Mal som dve svalové zranenia v rýchlom slede a v play off som už nehral vôbec. Nastupoval som v druhej najvyššej súťaži, no i tam som bol spokojný. Agentovi som povedal, že vezmem aj zmluvu pre druhú ligu NLB. Má svoju kvalitu a podmienky sú tam vynikajúce. Zürich však chce v rezerve dávať priestor najmä vlastným mladým hráčom a už tam má dvoch cudzincov.

Ako si hráč, ktorý bol zväčša lídrom v tíme, zvykne na novú úlohu – byť náhradníkom?
Nemal som s tým problém, lebo podmienky na hokej aj život sú vo Švajčiarsku neskutočné. Druhá liga má vysokú kvalitu. Je tam ťažké sa dostať, môžu tam hrať len dvaja legionári. V každom tíme sú solídne platové i celkové podmienky. Keby prišla ponuka z ľubovoľného tímu NLB, neváham.

Kam by ste sa ako hráč ešte rád pozreli?
Osemročný syn chodil vo Švajčiarsku do nemeckej školy, takže sa orientujem najmä na nemecky hovoriace krajiny. Skúšať Taliansko, Francúzsko či Anglicko, nad tým som zatiaľ vôbec nepremýšľal. Agent mi radí počkať, hráčsky trh sa ešte otvorí a keď nepríde žiadna dobrá ponuka a v Martine to bude fungovať, tak tu ostanem.

Plánujete sa v Martine natrvalo usadiť aj po skončení kariéry?
Máme tu postavený dom a v meste žije takmer celá moja i manželkina rodina. Po sezóne sme našli vždy útočisko v Martine, ale uvidíme, kde sa nakoniec usadíme. Pozeráme sa po všetkých možnostiach. Veľmi sa nám páčil život vo Švajčiarsku. Našli sme si tam veľa známych – Čechov, Slovákov aj domácich. Rozmýšľame aj nad touto možnosťou. Nemusíme ani čakať na koniec mojej kariéry. Vo Švajčiarsku má celkom dobrú úroveň aj tretia či štvrtá liga. Možno sa vyberiem aj týmto smerom, keďže pomaly budem musieť premýšľať aj nad inou než hokejovou kariérou.

Ktorý z vašich ôsmich titulov si najviac ceníte?
Ťažko povedať. Nikdy som nedával najavo veľké emócie a navonok neprežíval finálové série či oslavy tak intenzívne ako niektorí iní spoluhráči. Všetky si však cením. V pamäti vždy najviac ostáva asi posledný.

Boli oslavy vo Švajčiarsku iné ako na Slovensku či v Čechách?
Áno. Titul sme vyhrali vonku a doma nás čakalo dvanásťtisíc ľudí v hale, kde pre nás pripravili pódium. Absolvovali sme krátku šou, pokračovali v reštaurácii a potom už boli medzi chalanmi len drobné oslavy v tíme, podľa toho, kto sa ako cítil a koľko vydržal. Klub však neorganizoval žiadne stretnutie s fanúšikmi na námestí, ako býva zvykom u nás a v Čechách. Bolo to tam kratšie, menej masové i intenzívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #MHC Martin #Ján Tabaček
Načítavajú sa športové výsledky...