Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Existenčné ťažkosti trápia Martin a Skalicu. Piešťany hľadajú nový domov

V prvom kole 23. ročníka hokejovej Tipsport extraligy 2015/2016 sa v piatok 11. septembra úradujúci majstri z HC Košice predstavia na ľade tímu MsHK DOXXbet Žilina, ktorý si zachoval príslušnosť medzi slovenskou elitou až v barážovej sérii proti víťazovi I. ligy z Detvy.

18.06.2015 12:40 , aktualizované: 17:43
debata
zväčšiť Hostesky pri tabuli s rozpisom zápasov počas... Foto: SITA, Ján Slovák
Hostesky, žreb Hostesky pri tabuli s rozpisom zápasov počas tlačovej konferencie so žžrebovaním 23. ročníka hokejovej Tipsport extraligy.

V 23. ročníku slovenskej hokejovej extraligy bude opäť desať tímov. V úvodnom kole 11. septembra sa majster z Košíc predstaví v Žiline, zdolaný finalista z Banskej Bystrice privíta účastníka Ligy majstrov Nitru, Poprad si zmeria sily so Zvolenom, Trenčín preverí Martin a Skalica začne sezónu proti Piešťanom.

Základná časť má 54 kôl. V extralige bude aj reprezentačná dvadsiatka – odohrá dvadsať vložených zápasov. Kluby musia do začiatku augusta splniť podmienky na udelenie licencie. Ak to nezvládnu, budú vylúčené zo súťaže.

Viaceré kluby deklarovali finančné ťažkosti, dlhujú peniaze hráčom i trénerom. Najkomplikovanejšia situácia je v Martine, Skalici a Piešťanoch.

„Nachádzame sa pred valným zhromaždením, uskutoční sa 29. júna. Tam akcionári rozhodnú, ako bude hokej v Martine pokračovať. Momentálne sme na mŕtvom bode,“ uviedol generálny manažér MHC Martin Kalnický. Za hlavnú prioritu považuje vyrovnanie záväzkov voči hráčom a trénerom. „Financie majú vyplatené do polovice januára. Zmluvy mali uzavreté do konca apríla. Dlžná suma sa vyšplhala na 244-tisíc eur. Potrebujeme získať prostriedky a v prvom júlovom týždni začať uhrádzať podlžnosti,“ dodal.

Kalnický chcel po troch rokoch odstúpiť z funkcie, iniciatíva hráčov ho presvedčila, aby zotrval. „Vážim si, že podporu mi vyjadrili tí, ktorým dlhujeme peniaze. Od môjho nástupu sme vyplatili viacero exekúcií. Problémom je aj hrozba nútenej správy, kde máme zmrazených 150-tisíc eur,“ uviedol.

Nelichotivá situácia panuje aj na Záhorí. Účinkovanie Skalice v extralige do značnej miery závisí od podpory mesta. „Verím, že noví predstavitelia budú pokračovať v podpore hokeja, ako to bolo v minulosti. Dvesto detí v mládežníckej kategórii potrebujú mať víziu a vzory,“ konštatoval Tibor Martinčič, generálny manažér klubu.

V 15-tisícovom meste môžu mať od novej sezóny najvyššiu futbalovú i hokejovú súťaž. „Bol by to malý zázrak. V Skalici sa navzájom všetci poznáme a s futbalistami sa podporujeme. Na účinkovanie v extralige potrebujeme 600-tisíc eur pre seniorské mužstvo. Na súpiske máme zatiaľ dvoch brankárov. Najskôr potrebujeme zohnať financie a až potom začneme budovať káder. Tomu, že na prvé kolo nastúpime, dávam 51 percent,“ doplnil.

V Piešťanoch funkcionárom robí vrásky strojovňa na zimnom štadióne. „Po pätnástich rokoch nám vypovedalo chladenie. Technická správa nás nepustí na štadión. Z tohto dôvodu sme dali hráčom výpoveď zo zmluvy a dohodli sa s nimi na individuálnej príprave. Kto nebude po odstránení problému obsadený, môže sa k nám vrátiť,“ vraví prezident klubu Jaroslav Lušňák.

Najskorší termín, kedy môžu začať s odstraňovaním poruchy, je 22. júl. „Je to dosť neskoro. Navyše, oprava potrvá minimálne tri týždne, pokiaľ nenastanú komplikácie. Je to vážna situácia. Rokujeme s okolitými obcami, aby sme mali kde trénovať. Nie je to jednoduché, lebo okrem seniorov máme aj jedenásť mládežníckych družstiev,“ dodal Lušňák.

Pred začiatkom minulej sezóny sa s existenčnými problémami borili v Žiline. Zdá sa, že z najhoršieho sú vonku. „Sme v podstatne lepšej kondícii ako vlani. Turbulencie z uplynulého ročníka sa nám podarilo ustáť. Verím, že vyštartujeme správnou nohou a potrápime majstra z Košíc,“ vyhlásil športový riaditeľ Imre Valášek.

Žreb 1. kola hokejovej Tipsport extraligy 2015/2016 – piatok 11. septembra 2015:
MsHK DOXXbet Žilina – HC Košice
HC '05 iClinic Banská Bystrica – HK Nitra
HK Poprad – HKM Zvolen
Dukla Trenčín – MHC Mountfield Martin
HK 36 Skalica – ŠHK 37 Piešťany

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #HC Košice #HK Nitra #MsHK DOXXbet Žilina #HC 05 Banská Bystrica