Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Banská Bystrica sa nevzdáva, Košice si šampanské nepribalili

Stále platí - môj dom, môj hrad. Hokejisti Košíc zvládli piaty finálový duel na vlastnom klzisku. V dramatickom súboji zvíťazili nad Banskou Bystricou 3:2. Rovnakým výsledkom vedú aj vo finálovej sérii.

11.04.2015 10:00
Banská Bystrica, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Banskej Bystrice dúfajú, že sa séria ešte vráti do Košíc.
debata

Výbornú fazónu vo vyraďovacej časti potvrdzuje druhý košický útok v zložení Jiří Bicek, Jakub Suja a Marek Bartánus. Vo štvrtkovom stretnutí sa podieľal na dvoch góloch. „Po zranení Ivana Rachůnka tréner premiešal zostavu a tak sa zrodila naša spolupráca. Cítime veľkú dôveru a darí sa nám gólovo i bodovo,“ povedal krídelník Jiří Bicek.

Vo finálovej sérii už zaznamenal tri presné zásahy, podobne ako Adam Lapšanský. „Play off si užívam. Po príchode nového trénera dostávam viac priestoru na ľade, čo mi psychicky pomohlo. Finále je oslava hokeja, hoci v Košiciach sa hrá ôsmy raz v rade. V predošlých rokoch som v Čechách hrával skôr o záchranu, preto si vlaňajšie i súčasné finále vážim,“ dodal 36-ročný útočník, ktorý s Košicami získal dva majstrovské tituly.

Po dvoch prehrách na banskobystrickom ľade sa košickí hokejisti zdravo nahnevali. Vo väčšej časti štvrtkového súboja dominovali. Dôrazným hosťom sa vyrovnali aj v agresivite.

„Tieto zápasy sú o jednom góle. V piatom zápase rozhodla naša vôľa po víťazstve. Hlavy sme mali nastavené tak, že chceme ísť do Banskej Bystrice s finálovým mečbalom. U súpera nám dva zápasy nevyšli, lebo sme nehrali svoju hru. Teraz sme konečne urobili krok navyše a zaslúžene zvíťazili,“ poznamenal.

Pri záverečnej power-play súpera sa napokon strachovali o výsledok. Banskobystrický útočník Petr Kafka najskôr znížil na rozdiel gólu a onedlho mal k dispozícii trestné strieľanie, ktoré však nepremenil.

„Pri hre bez brankára majú dobrý signál. Handzuš im vie vyhrať dôležité vhadzovanie a potom do toho vrhnú všetky sily. U nás už pracujú nervy, človek nechce spraviť chybu. Niečo podobné sa nám vo finále stalo druhýkrát. Verím, že sa z toho poučíme,“ tvrdí Bicek.

Na včerajšom regeneračnom tréningu sa hráči vykorčuľovali a v kabíne panovala eufória a dobrá nálada. O tretej poobede sa košickí hokejisti vybrali do Banskej Bystrice. „Ideme tam s čistými hlavami a jediným cieľom. Do Košíc sa chceme vrátiť s majstrovským pohárom. Šampanské sme do batožiny nepribalili. To môžeme kúpiť po zápase,“ doplnil.

Na siedmy finálový zápas do Košíc sa bezpochyby chcú vrátiť zverenci Miroslava Chudého. V podobnej situácii boli aj v semifinálovej sérii s Nitrou. S jediným rozdielom. Dovtedy ani jedno mužstvo nezvíťazilo dvakrát po sebe. Banskobystrický kapitán Michal Hudec vyhlásil, že to bude práve jeho mužstvo, ktoré toto pravidlo poruší. Jeho vizionárske schopnosti sa naplnili.

„Minulosť by sa mohla zopakovať. Nič iné nám neostáva, len dvakrát zvíťaziť. Verím, že máme natoľko silné mužstvo, ktoré to môže zvládnuť,“ konštatoval útočník Banskej Bystrice Tomáš Zigo. Svojím premiérovom gólom vo finále znížil v Košiciach stav duelu na 1:2. Osláviť ho poriadne nestihol. „Chvíľu som sa z gólu radoval, potom som zakrvavený odišiel na striedačku. Mal som rozbitý nos. Potešilo ma, že sme mali hneď výhodu presilovej hry. Škoda, že sme ju nevyužili. Verím, že ešte nejaký gól pridám a riadne si ho vychutnám,“ dodal 22-ročný krídelník štvrtej formácie.

Spolu s Patrikom Lamperom a Tomášom Matouškom patria v play off k príjemným prekvapeniam. „Našou úlohou je veľa korčuľovať, hrať do tela, zatlačiť súpera a unaviť ho. Góly sú čerešničkou na torte. Zatiaľ nám to vychádza a verím, že v tom budeme pokračovať.“

Premiérové extraligové finále si banskobystrický rodák poriadne užíva. „Som šťastný, že môžem byť pri tom. V hľadisku je elektrizujúca atmosféra, fanúšikovia nás ženú vpred. Na štadióne mi držia palce členovia rodiny i kamaráti,“ uzavrel.

Šiesty finálový zápas je v Banskej Bystrici na programe v sobotu o 17.00.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Jiří Bicek #HC 05 Banská Bystrica #finále play off extraligy