Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Banskú Bystricu potiahol do finále tretí brankár

Po prvý raz v histórii si zahrajú v extraligovom finále. Hokejisti Banskej Bystrice doň postúpili cez Nitru vo vyrovnanej a emóciami nabitej sérii.

31.03.2015 11:02
Mathie Corbeil Foto: ,
Brankár Mathieu Corbeil z HC´05 Banská Bystrica (vľavo) počas 7. zápasu semifinále play off slovenskej hokejovej Tipsport extraligy 2014/2015 medzi HK Nitra - HC´05 Banská Bystrica.
debata

Rozhodujúci siedmy zápas vyhrali na ľade súpera 2:1 po predĺžení. Po peknej individuálnej akcii mladého obrancu Mislava Rosandiča strelil víťazný gól Milan Kytnár. Banskobystričania sa stretnú vo finále s Košicami. Séria štartuje už zajtra o 17.00 v Ste­el aréne.

„Vieme, že nás čaká veľmi silný súper, ale ideme za svojím cieľom. Dva kroky máme za sebou, jeden pred nami. Azda ho zvládneme,“ želá si jeden z lídrov Banskej Bystrice Tomáš Surový. Reprezentačný útočník posilnil svoj materský klub v závere prestupového obdobia zo Slovana. „Siedmy zápas bol, rovnako ako celá séria, veľmi vyrovnaný. Za víťazstvom sme šli s obrovskou túžbou. Pre mňa je to srdcová záležitosť,“ dodal.

Rovnako na tom bol Michal Handzuš, najväčšia osobnosť v drese Banskej Bystrice.

„V tíme máme veľa odchovancov. Veľmi sme túžili po finále. Titul je obrovská motivácia, preto sa musíme na Košice čo najlepšie pripraviť. Našou najväčšou devízou je charakter mužstva. Nikdy sa nevzdávame, veréme si. Opäť nám fantasticky zahrala štvrtá päťka. Ťahala nás v ostatných štyroch zápasoch. Samozrejme, keď vyhráte dvakrát za sebou v predĺžení, je to aj o šťastí. Zažil som toho veľa, ale teraz hrám za svoje rodisko a táto séria bola jedna z najlepších, aké som v živote odohral.“

V divácky atraktívnej sérii hrali obe mužstvá na doraz a vo vyrovnaných zápasoch o výsledku často rozhodovali detaily. Až Banskej Bystrici sa v samom závere podarilo vyhrať dva zápasy za sebou. Veľkú zásluhu na tom mal kanadský brankár Mathieu Corbeil. Dvadsaťtriročný rodák z Montrealu bol pritom pred štartom play off len tretím brankárom v tíme.

Po zraneniach Andreja Košarišťana a Andreasa Anderssona sa však v 27. min šiesteho stretnutia postavil do bránky a do konca série dostal len dva góly. Predtým odchytal v extralige jediný zápas a raz ho tréneri poslali na samostatné nájazdy.

„Sme mu veľmi vďační. Odviedol vynikajúcu prácu. Šiel do bránky bez hernej praxe. No zvládol to. Snažili sme sa mu čo najviac pomáhať,“ vravel o Corbeilovi Kytnár a chválou nešetril ani Handzuš: „Klobúk dole, ako sa vyrovnal so situáciou. Naskočil do náročnej série vo vypätej atmosfére a dva zápasy odchytal výborne. Pred play off sme si povedali, že každý jeden hráč v kádri je dôležitý a jeho čas príde. Mathieu to potvrdil. Prišla šanca, chytil sa jej a bol fantastický. Dostať v Nitre jeden gól je vynikajúca vizitka.“

Sympatický dlháň (198 cm), ktorého pred piatimi rokmi draftoval vo štvrtom kole Columbus, sa po zápase naširoko usmieval. „Len som si robil svoju robotu. Brankár sa nemôže na nič vyhovárať, vždy musí byť pripravený chytať najlepšie, ako vie. Chlapci predo mnou hrali vynikajúco, uľahčili mi to. Skladám pred nimi klobúk. Celý čas som veril, že dajú viac gólov, ako ja dostanem. Košarišťan chytal počas celej sezóny aj v play off veľmi dobre. Všetci sme boli smutní, že sa zranil,“ vysvetľoval Corbeil, ktorý si pochvaľoval atmosféru celej série.

„Vaše štadióny sú malé, kompaktné a je na nich obrovský hluk. Nie som na to zvyknutý. Fanúšikovia súpera na mňa istotne niečo kričali, no nerozumel som im, takže mi to nevadilo. Atmosféra bola ozaj skvelá. Hokejisti takú milujú.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Mathieu Corbeil