Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankári sú v play off kľúčoví. Skúseným šliapu na päty mladíci

Posledná inštancia, základný kameň mužstva či 80 % úspechu. Brankársky post je v hokeji najcitlivejší a najdôležitejší zároveň.

06.03.2015 10:00
Branislav Konrád Foto: ,
Branislav Konrád z Dukly Trenčín.
debata

Keď útočník nepremení šancu, príde ďalšia. Keď spraví chybu obranca, vždy ho môže zastúpiť brankár. Ak však chybuje muž v maske, už mu nemá kto pomôcť.

O brankároch sa často hovorí, že sú svojskí. Iní než ostatní hráči. Niet sa čomu diviť. Sú pod najväčším tlakom, málokto im prepáči zaváhanie a navyše, do bránky sa môže z dvoch či troch adeptov postaviť len jeden. Ostatní musia čakať na svoju príležitosť. Aj týždne či mesiace.

Väčšina vyzdvihuje Konráda

Najviac víťazstiev v základnej časti extraligy (26) vychytal suverénne najvyťaženejší Matúš Kostúr z Popradu (3217:51 min). Pánom núl sa stal Marcel Melicherčík z Košíc, ktorý sa môže pochváliť deviatimi čistými kontami i najnižším inkasovaným priemerom (1,78 gólu na zápas). Branislav Konrád z Trenčína zas dominuje v percentuálnej úspešnosti zákrokov – 93,30 %. Kto je teda najlepším brankárom ligy?

Marcel Melicherčík z Košíc. Foto: SITA, Ján Viazanička
Marcel Melicherčík Marcel Melicherčík z Košíc.

„Na to sa ťažko odpovedá. Každý tím hrá iným štýlom. Ofenzívnejšie mužstvá – ako napríklad Nitra – dostávajú viac gólov. Oveľa lepšie sa chytá, keď sa tím zameriava najmä na obranu a uľahčí vám prácu. Len na základe štatistík nemôžete jednoznačne povedať, že brankári Košíc sú lepší ako Vlasto Lakosil z Nitry. Zo štatistických ukazovateľov je najreprezenta­tívnejšia úspešnosť zásahov. V nej bol najlepší Braňo Konrád, ale treba dodať, že v Trenčíne mu spoluhráči pomáhajú práve spomínaným defenzívnym štýlom,“ vraví ešte stále aktívny brankár Miroslav Hála. V aktuálnej sezóne hájil farby Trnavy v prvej lige.

Dlhoročnú oporu Trenčína teší, že extraligoví brankári majú solídnu úroveň a v každom mužstve majú aspoň jednu výraznú oporu medzi žŕdkami. „Potrebné je, aby chlapci cítili dôveru od spoluhráčov a trénera. Nikdy nie je dobré, keď do toho necitlivo zasiahne manažment klubu. Pred play off je najlepšie vybrať si jednotku a pokiaľ sa nezraní či nevybuchne, zbytočne neexperimentovať. Všetko však závisí od zloženia brankárskej dvojice či trojice i toho, či je mužstvo favoritom série alebo outsiderom,“ dopĺňa Hála.

Prichádza nová generácia

Skúsený tréner brankárov Rudolf Jurčenko si pochvaľuje, že práca s brankármi na Slovensku postupne prináša úspechy.

„Tréneri seniorskej reprezentácie si majú z čoho vyberať. Tento rok by mohli v zámorskej NHL draftovať až troch našich mladých brankárov. Aj v extralige sa postupne presadzuje nová generácia. Dobre sa ukazuje Andrej Košarišťan z Banskej Bystrice, ponúkanej šance sa chytil aj Samuel Baroš vo Zvolene. Medzi najlepších patria obaja brankári Košíc a Braňo Konrád z Trenčína. Dobrú dvojicu však majú aj v Nitre. Najvyrovnanejšie výkony počas sezóny podával Konrád,“ hodnotí člen realizačného tímu reprezentačnej dvadsiatky.

Andrej Košarišťan (vpravo) z HC ‘05 Banská... Foto: SITA, Ján Viazanička
Andrej Košarišťan Andrej Košarišťan (vpravo) z HC ‘05 Banská Bystrica počas zápasu Slovnaft play-off Tipsport extraligy medzi HC ‘05 Banská Bystrica - HK Dukla Trenčín.

Miroslav Lipovský, strieborný medailista z Petrohradu 2000, si myslí, že niektoré štatistiky výrazne skresľujú realitu. Dôraz kladie najmä na percentuálnu úspešnosť. „Mať nízky gólový priemer je pekné a o niečom to napovedá, ale zvyčajne na vás ide v takom prípade výrazne menej striel než na iných brankárov. Keď sa však niekto drží nad 93 % tri či viac sezón, to už je jasný dôkaz kvality. Braňo Konrád má najvyššiu úspešnosť, hoci Trenčín patrí do druhej polovice tabuľky. Obrana mu výrazne pomáha, no hlavným ťahúňom mužstva bol v základnej časti práve on,“ myslí si brankár Skalice.

Podľa bývalého reprezentačného brankára Eduarda Hartmanna sú najlepší Konrád a Hylák z Košíc.

„Košičania majú najlepšiu dvojicu pre play off. Aj ostatné mužstvá však majú pomerne vyrovnaných brankárov. Dobrý príklad je skúsená dvojica v Martine Jakub Čech – Michal Dzubina. Piešťanom chýba v play off Denis Godla, ale Martin Šúrek aj Patrik Rybár počas základnej časti odchytali dobré zápasy. Z Košičanov sa mi štýlom viac pozdáva Hylák. Aj to, že ho tréneri nasadili do play off, čosi naznačuje. Trenčín nemá až také kvalitné mužstvo. Stojí najmä na Konrádovi, no i napriek tomu má vynikajúce čísla. Trojkou je pre mňa Kostúr z Popradu – odchytal takmer všetky zápasy,“ vraví Hartmann, ktorý pôsobí v Trenčíne v pozícii manažéra.

Skúsenosť vs. mladícke odhodlanie

Tak ako pre fanúšikov a ostatných hráčov, aj pre brankárov je najzaujímavejším obdobím sezóny play off. Aktuálne už prinieslo niekoľko zaujímavých situácií či prekvapení. Svoje kvality ukázali aj mladí nádejní brankári. Dvadsaťjedenročný Košarišťan si udržal dvakrát za sebou čisté konto, Zvolenu vychytal víťazstvo v druhom zápase rovesník Baroš.

Napriek tomu stavia väčšina tímov na skúsenosť. Sú v play off rozhodujúce aj medzi žŕdkami?

„Skúsenosti sú dôležité, ale neplatí to paušálne. Dobrým príkladom je Košarišťan. O týždeň sa však na to možno budeme pozerať inak. Manažéri sú často netrpezliví a boja sa dať šancu mladíkom,“ naznačuje Hála. Menej skúseností z náročných zápasov môže byť pre brankára niekedy i výhodou. Tvrdí to Lipovský a pridáva sa aj Miroslav Šimonovič, člen zlatého tímu z Göteborgu 2002.

„Keď začínate kariéru, chcete sa ukázať. Necítite taký tlak. Skúsenejší musia naopak minimálne potvrdiť, čo dokázali v minulosti a potiahnuť mužstvo. V play off je na brankárovi väčšia zodpovednosť, no veľký rozdiel oproti zápasom v základnej časti nevidím. Súperi sa viac tlačia do bránky, veľa strieľajú, ale vaši spoluhráči zas poctivejšie bránia. Vyraďovacie boje prinášajú najviac emócií a práve tie sú na hokeji najkrajšie,“ vraví Šimonovič.

Miroslav Šimonovič v čase, keď chytal za Poprad. Foto: SITA
Miroslav Šimonovič Miroslav Šimonovič v čase, keď chytal za Poprad.

„Každý sa s tlakom vyrovnáva inak. Zaujímavé bude sledovať, ako zvládne Košarišťan zápasy v Trenčíne. Doma presvedčil, že môže byť tímová jednotka, ale súper si nevytvoril veľa gólových príležitostí. Teraz to musí potvrdiť aj vonku. Banská Bystrica má totiž vysoké ambície,“ vraví Lipovský

Jurčenko zdôrazňuje, že mladíci musia dostať šancu aj vo vyraďovacích bojoch. Toľko omieľané skúsenosti totiž musia niekde nabrať.

„Možno ešte nezvládnu odchytať celú sériu play off, ale tri či štyri zápasy zvládnu. V stretnutiach, kde ide o veľa, majú obrovskú motiváciu. Chcú sa ukázať. Aj spoluhráči im často výrazne pomáhajú a hrajú zodpovednejšie, než keď je v bránke skúsenejší kolega. Výmeny brankárov v play off však treba robiť veľmi citlivo, aby to neublížilo mužstvu ani im. Kvalitný brankár totiž dokáže odtiahnuť pokojne aj celé play off,“ myslí si.

Najlepší brankári podľa percentuálnej úspešnosti
1. Branislav Konrád Trenčín 93,38 % 2,00 19 7
2. Alexandr Hylák Košice 93,30 % 1,78 11 2
3. Marcel Melicherčík Košice 93,08 % 1,82 25 9
4. Andrej Košarišťan B. Bystrica 92,10 % 2,08 16 2
5. Matúš Kostúr Poprad 92,00 % 2,11 26 6

za menom je klubová príslušnosť, percentuálna úspešnosť, gólový priemer, počet víťazstiev a shutoutov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Melicherčík #Matúš Kostúr #Branislav Konrád #Andrej Košarišťan #Alexandr Hylák