Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice odvolali trénerov. Potrebujú nový impulz

Aktuálny hokejový majster Slovenska mení trénerov. Na lavičke HC Košice skončil hlavný kouč Anton Tomko i jeho asistent Pavol Zůbek. Nový realizačný tím by mal byť známy do dvoch dní a mužstvo má viesť už v piatkovom zápase s Popradom.

20.01.2015 17:09
Anton Tomko Foto: ,
Anton Tomko na košickej lavičke skončil.
debata

Vedenie klubu sa k nepopulárnemu kroku rozhodlo napriek tomu, že východniari sú vedúcim tímom slovenskej extraligy – s jednobodovým náskokom pred Banskou Bystricou.

„Vymeniť trénerov, hoci sme prví, je paradoxná situácia. Treba si uvedomiť, že tréneri, hráči i vedenie pracujú pod obrovským tlakom. Od Košíc sa vždy očakávajú výborné výsledky, herný prejav a veľa strelených gólov,“ tvrdí prezident HC Košice Juraj Mondík.

V novom roku získali Košičania v šiestich zápasoch mizerných šesť bodov, pričom posledné tri stretnutia prehrali. „Rozhodnutie sme vykonali na základe dôkladnej analýzy po posledných nevýrazných výkonoch. Do úvahy sme brali aj celú aktuálnu sezónu, ktorá je veľmi náročná. S trénermi máme veľmi korektný vzťah, všetko sme si vysvetlili férovo a ďakujeme im za odvedenú prácu,“ dodal Mondík.

Vlna kritiky zasiahla aj hráčov. „Očakávame, že sa nad sebou zamyslia, pozrú sa do zrkadla a povedia si, čo viac možu priniesť pre mužstvo. Prestupový termín je otvorený a je možné, že príde k zmenám aj v kádri,“ uviedol košický prezident.

Dvojica Tomko-Zůbek ešte viedla včerajší doobedňajší tréning, po ktorom sa dozvedela nepríjemnú správu. „Posledné tri prehry zdvihli vlnu protestov. Ťažko povedať, či sme to očakávali. Rozhodnutie rešpektujeme. Rozlúčili sme sa s hráčmi a popriali im, aby naplnili ciele, ktoré sme si stanovili na začiatku ročníka,“ prezradil Anton Tomko.

Prečo mužstvu postupne dochádzala para?

„Od začiatku sezóny sme boli vystavení veľkému tlaku. Prehrali sme prvý prípravný zápas a hneď sme boli pod mediálnou paľbou. V Lige majstrov sme si urobili dobré meno, zdolali sme Kolín i Liberec. Po novom roku prišiel útlm. Pred ním sme tvrdšie trénovali a nedokázali sme sa z toho pozbierať. Do zostavy sa vrátili aj zranení hráči, čo môže byť tiež dôvodom slabších výkonov,“ uvádza už bývalý košický lodivod.

Tomko získal v Košiciach už dva majstrovské tituly – v ročníkoch 2008/2009 a 2013/2014. V oboch prípadoch v nasledujúcej sezóne pri mužstve skončil.

„Nikdy nepálim za sebou mosty. Ak bude v budúcnosti o moje služby v Košiciach záujem, nevylučujem, že sa vrátim. Ostávajú vo mne pozitívne pocity, na nikoho sa nehnevám a beriem to ako súčasť trénerského života. Hoci už mám nejakú trénerskú ponuku zo Slovenska, v najbližšom období si chcem oddýchnuť, zvážiť všetky možnosti a podľa toho sa rozhodnem,“ doplnil 51-ročný prešovský rodák.

Vedenie HC Košice sa ihneď začalo obzerať po novom realizačnom tíme. „Rokovania s kandidátmi prebiehajú. Hráčom ich chceme predstaviť na štvrtkovom tréningu a ďalší deň by mali sedieť na striedačke v derby s Popradom. Očakávame, že zmena prinesie mužstvu nový impulz a hráčov to naštartuje k zlepšeným výkonom pred dôležitým záverom základnej časti a play off,“ uzavrel prezident Juraj Mondík.

Trénerské zmeny v aktuálnej sezóne
Žilina Jozef Zavadil Peter Mikula po 7. kole
Martin Daniel Babka Jaroslav Török po 14. kole
Piešťany Roman Sýkora Leo Gudas po 34. kole
Košice Anton Tomko ? po 42. kole

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice