Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štefanka: Užívam si, že môžem hrať doma

Po dlhých trinástich sezónach, ktoré strávil na potulkách po Európe, sa v lete vrátil späť na Slovensko. Oblieka si dres rodnej Nitry, ktorú by najradšej priviedol k majstrovskému titulu.

01.12.2014 17:59
Juraj Štefanka Foto: ,
Juraj Štefanka z HK Nitra (vpravo) sledovaný Matejom Cuníkom z Banskej Bystrice.
debata

„Kto nebol dlhšie z domu, nemôže to pochopiť. Po tréningu idem domov, mám okolo seba plno kamarátov, rodinu. Vo svete ste odkázaný sám na seba,“ tvrdí tridsaťosemročný útočník Juraj Štefanka.

V Piešťanoch ste v nedeľu vyhrali až po samostatných nájazdoch. Nemrzí vás strata bodu v súboji o prvú priečku v tabuľke na diaľku s Košicami?
Sme radi aj za dva body. Vždy je to lepšie ako jeden či žiaden. Mohli sme síce vybojovať aj tri, ale z našej strany bol duel dosť rozpačitý. Nevyužili sme veľa príležitostí.

Na vzájomné súboje do Piešťan vás chodieva povzbudiť veľa priaznivcov. Akú atmosféru vytvorili?
Fanúšikov prišlo veľa a boli skvelí. V Nitre máme fantastických fanúšikov. Platí to už viac rokov. Hoci som pôsobil v zahraničí, registroval som, čo predvádzali v uplynulých sezónach. Sú parádni. My sme s nimi spokojní. Dúfam, že momentálne aj oni s našimi výkonmi.

Po nie ideálnom vstupe do sezóny ste nedávno ťahali 11-zápasovú víťaznú sériu. Čomu ste za ňu vďačili?
Povedali sme si, že ak sa chceme pohybovať na vrchných priečkach tabuľky a byť úspešní, nemôžeme len korčuľovať a spoliehať sa na to, že to pôjde po vydarenej minulej sezóne samo. Musíme začať hrať naplno. Každý však má aj horšie chvíľky, keď sa vám prestane dariť a vôbec neviete, prečo. Dúfam, že sme si to vybrali hneď v úvode sezóny a už to bude len dobré. Po nevydarenom začiatku padli aj tvrdšie slová. Bez nich to nejde. Ukazuje sa, že padli na úrodnú pôdu. Teraz nám to ide a sme spokojní.

Sériu ste prerušili pred týždňom v Martine. Zväzovali vám tam ruky reči o veľkom počte víťazstiev za sebou?
O tom, že ťaháme dlhú sériu víťazstiev, som sa dozvedel až po deviatej výhre. Potom sa o tom začalo veľa rozprávať a každý z hráčov to mal v hlave. Martin však proti nám odohral perfektný zápas. Vôbec nás nepúšťali cez stredné pásmo. Nedá sa povedať, že by sme zápas odflákli.

Predstihli ste Košice a viedli extraligovú tabuľku (pred včerajším vloženým zápasom medzi Košicami a reprezentačnou dvadsiatkou). Čo pre vás táto pozícia znamená?
Pre mňa osobne veľa nie, ale vždy je super, keď víťazíte. Ľudia vidia, že nám to ide a sme hore. Kľúčové je ukázať silu v play off. Samozrejme, vyhrať základnú časť a začínať každú sériu play off doma by bolo pekné. V minulom finále sa ukázalo, aké dôležité bolo pre Košice hrať rozhodujúci siedmy finálový duel doma.

Ako sa cítite po rokoch doma – v Nitre?
Skvele. Kto nebol dlhšie z domu, nemôže to pochopiť. Po tréningu idem domov, mám okolo seba plno kamarátov, rodinu. Vo svete ste odkázaný sám na seba, prípadne na jedného-dvoch kamarátov. Veľmi si to užívam. Už ma to ťahalo späť. Som rád, že som tu.

V pondelok ste nemali tréning. Ako ste využili voľný čas?
Venoval som sa rodine a nevadilo mi ani škaredé počasie. Synovi Jurajovi, má pätnásť rokov, som uvaril obed, šiel pre neho do školy a zaviezol ho na tréning. Takže o zábavu som mal postarané.

Varievate často?
Príliš bežné to nie je, lebo manželka bývala predtým doma a nechodila do práce. O celú domácnosť sa starala ona. Teraz pracuje, tak sa musím zapájať už aj ja a pomáhať jej.

Pochválil vás syn za obedové menu?
Pripravil som kuracie prsia s ryžou. Nič náročné. Nie som žiaden veľký kuchár. No malý sa ešte nikdy nesťažoval. Asi je slušne vychovaný (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Nitra #Juraj Štefanka