Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejista Illo: Prednosť mala škola. Teraz sa sústreďujem na hokej

Trápili ich zranenia a zdravotné problémy. Dokonca chceli duel proti Nitre preložiť. Hokejisti Martina napokon v utorok nastúpili a výhrou 3:1 ukončili jedenásťzápasovú víťaznú sériu súpera.

27.11.2014 11:00
Radoslav Illo Foto:
Radoslav Illo strelil Nitre víťazný gól.
debata

„Veľa chalanov hralo so sebazaprením. Napriek tomu sme to zvládli. Vždy je krásne vyhrať doma pred toľkými divákmi. Potrebujeme sa v tabuľke vyšplhať trochu vyššie a takéto body sú pre nás cenné a vzácne,“ tvrdí 24-ročný útočník Radoslav Illo.

Zomkli vás zdravotné problémy?
Neviem, či práve toto zavážilo. Do každého zápasu ideme naplno. Fanúšikom sme chceli ukázať kvalitnú hru. V defenzíve sme podali dobrý výkon a vychádzali nám aj protiútoky.

Chutí víťazný gól proti Nitre viac než bežný?
Víťazný gól je vždy výnimočný a chutí krásne. V Nitre som pred sezónou nebol tak dlho, aby som vnímal vzájomné zápasy inak ako ostatné. Som rád, že som pomohol tímu a vyhrali sme.

Prečo ste dali tesne pred štartom sezóny Martinu prednosť pred Nitrou?
Rozhodol som sa podľa pocitov a nebanujem. V Martine sa mi páči a čím ďalej, tým viac sa tu cítim dobre. Som spokojný.

Čo vás priviedlo po siedmich sezónach v zámorí späť na Slovensko?
Bolo to dosť nečakané aj pre mňa. Celé leto som si myslel, že sa vrátim do zámoria. S Anaheimom sme sa nedohodli na kontrakte, a tak som koncom augusta ostal bez zmluvy a nevedel, kde skončím. Preto som na Slovensku.

Draftovali vás, absolvovali ste kempy Anaheimu. Ako vnímate, že teraz brázdite ľad v extralige?
Draft je vždy prvý krok a nebol som veľmi ďaleko od NHL, ale šport je taký. Niečo vám vyjde a niečo nie. Nepodpísal som s Ducks zmluvu, ale tým sa pre mňa svet nezrútil. Možno sa tam v budúcnosti ešte prepracujem. Teraz som si vybral radšej extraligu ako nejakú nižšiu súťaž v zámorí. V máji som odišiel z farmy, aby som si dokončil univerzitu. To bolo pre mňa najdôležitejšie. Nechcel som opakovať ročník. Tam sa vlastne všetko skomplikovalo. Ale neľutujem, lebo škola bola číslo jeden. Možno mi to po hokejovej stránke ublížilo, ale mám v rukách cenný papier. Vyštudoval som biznis.

Čo vás pred štyrmi rokmi priviedlo na univerzitu Bemidji?
Bolo to náročné rozhodovanie. Vtedy som si ešte neuvedomoval, aké je vzdelanie dôležité. Nikdy neviete, kam to v hokeji dotiahnete a ako dlho budete hrať. Agent mi vysvetlil, ako to v univerzitnej súťaži NCAA funguje. Liga bola veľmi kvalitná a dala mi veľa.

Dokončili ste školu. Teraz myslíte len na hokej?
Ambície mám vždy najvyššie – či ide o hokej alebo čokoľvek iné. Snažím sa herne posunúť. Stále mám otvorené dvierka do USA. Rád by som si zahral v NHL, KHL, švédskej či fínskej lige. Keby som sa už chcel sústrediť na biznis, mám nejaké ponuky zo zahraničia aj teraz. No bolo by ťažké vzdať sa hokeja. Chcem odohrať čo najlepšiu sezónu.

Kam to môžete s Martinom dotiahnuť?
Chceme ísť do play off z čo najvyššej priečky. Snažíme sa dostihnúť Trenčín. Strácame naň desať bodov, ale to nie je v hokeji veľa. Najmä, ak by sme hrali ako v utorok proti Nitre. Náš tím má potenciál. Dlhá séria prehier bola veľmi nepríjemná, ale ani vtedy to neboli jednoznačné zápasy. Nezvládali sme ich psychicky, prehrávali v tretích tretinách. Chýbalo nám aj šťastie.

Extraliga má za sebou polovicu sezóny. Ako je v nej rozvrstvená kvalita?
Či hráme s prvým alebo posledným tímom, žiaden zápas nie je vopred rozhodnutý. Liga má svoju kvalitu. Tímy z čela tabuľky majú viac skúseností alebo im lepšie vyšiel začiatok sezóny, vďaka tomu sa im teraz hrá jednoduchšie. No rozdiely nie sú obrovské. Dá sa hrať proti každému súperovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MHC Mountfield Martin #Radoslav Illo