Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoluhráči s víťazstvom počkali na moju dvanástku

Posledná Skalica zosadila z extraligového trónu majstrovské Košice. Po mesačnej skúške v Slavii Praha si premiérové domáce víťazstvo v sezóne 3:1 vychutnal aj hokejista René Školiak "Možno mi ten mesiac pomohol, prišiel som na iné myšlienky a odbremenil sa od hektického začiatku sezóny," tvrdí 35-ročný center.

19.11.2014 16:12
René Školiak Foto:
René Školiak.
debata

Čo považujete za rozhodujúce v súboji s Košicami?
Prvýkrát sme hrali celý zápas na kompletné štyri formácie. Podali sme kolektívny výkon a podržal nás brankár Lipovský. Súpera sme držali na dištanc a zvládli sme zlomové okamihy v zápase. Konečne sme dali prvý gól a vtedy sa hrá každému mužstvu lepšie.

Prečo Skalica zvíťazila až v dvanástom domácom zápase sezóny?
Hráči možno mali v hlavách určitý psychický blok. Ak to poviem odľahčene, bude to v čísle dvanásť, ktoré nosím na drese. Spoluhráči čakali, kým sa im vráti (smiech).

S hŕstkou najvernejších divákov – 753 – ste absolvovali aj pozápasovú „ďakovačku“?
Po odchode do kabín, sme sa ešte raz vrátili na ľad. V situácii, v ktorej sa nachádzame si treba vážiť každého fanúšika. Sme radi, že stoja pri nás, aj keď hráme na chvoste tabuľky.

V Skalici ste si počas deviatich rokov toho preskákali dosť. V čom vidíte príčinu, že uzatvárate extraligovú tabuľku?
Je to o momentálnej ekonomickej situácii. Posledné dva roky nám klub ostával dlžný peniaze. Aktuálne sa „zakrývame perinou“, na ktorú máme. Každý vie, za čo hrá a kedy dostane peniaze. Možno aj kvalita hráčov je na nižšej úrovni, čím nechcem nikoho uraziť. Chlapci sú vývojaschopní, majú šancu napredovať a posunúť sa v hokeji ďalej.

Ako hodnotíte svoj prvý zahraničný angažmán v kariére?
S mojím pôsobením v pražskej Slavii vládla všeobecná spokojnosť. Absolútne nebrali do úvahy môj vek. Hral som v prvých dvoch formáciách, chodil na presilovky. Chceli si ma nechať, ale Skalica ma už nepustila.

Majiteľ klubu povedal, že dvere v Slavii máte otvorené. Chceli by ste sa tam v budúcnosti vrátiť?
S vedením klubu sme sa dohodli, že ak bude z mojej strany záujem, radi ma na ďalšiu sezónu zoberú. Teraz som naspäť v Skalici a budem sa jej snažiť pomôcť do play off. Možno mi ten mesiac pomohol, prišiel som na iné myšlienky a odbremenil sa od hektického začiatku sezóny.

Aký je rozdiel medzi slovenskou a českou extraligou?
V Česku je štrnásť vyrovnaných tímov, väčší záujem divákov a je to tam profesionálnejšie. Na Slovensku je liga živelnejšia, kluby nedodržiavajú striktný systém. V rýchlosti som rozdiely nezaznamenal.

Zmenilo sa za ten čas niečo v kabíne Záhorákov?
Keď som v pondelok do nej po mesiaci vstúpil, bolo tam väčšie ticho. Vybalil som si veci, sústredil sa na hokej a nič iné neriešil.

Ako sa cíti skúsený harcovník medzi mladými ucháňmi?
Vek človek nezastaví, ale duchom pri nich často omladnem. Niekedy sa zasmejem na ich mladíckej nerozvážnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #René Školiak