Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Na nezmyselný čin vo Zvolene doplatili hráči i fanúšikovia

Hokejové derby prvého kola novej extraligovej sezóny 2014/2015 medzi HKM Zvolen a HC '05 Banská Bystrica sa v piatok pod Pustým hradom nedohralo.

12.09.2014 21:48 , aktualizované: 13.09.2014 08:36
Zvolen, Banská Bystrica, hokej Foto: ,
Momentka zo zápasu Zvolen - Banská Bystrica.
debata (1)

Za stavu 4:3 pre domáci tím, keď do konca riadneho hracieho času chýbalo 87 sekúnd, v sektore bystrických fanúšikov zapálili svetlice a rozhodcovia prerušili zápas. Dali najprv vypratať tento sektor a čakali, kým ustúpi dym z týchto svetlíc.

Ani po 60. minútach však nebolo možné pokračovať v hre pre hustý dym nad ľadom. Rozhodcovia teda museli zápas predčasne ukončiť a o výsledku rozhodne riadiaci orgán súťaže.

„Necelú minútu a pol pred koncom tretej tretiny boli založené dva ohne v sektore hostí. Museli sme prerušiť zápas a vyzvať kapitánov tímov, aby opustili priestor, kde sa šíril štipľavý dym. S bezpečnostným manažérom a hlavným usporiadateľom sme konzultovali dve situácie – vyprázdnenie sektoru hostí a odstránenie tohto štipľavého dymu, pretože bol zdraviu nebezpečný. V priebehu pätnástich minút bola požiadavka vyprázdnenia sektoru hostí splnená, no napriek čakacej dobre 60 minút nebola spôsobilá ľadová plocha pre pokračovanie v zápase. V zmysle pravidiel sme predčasne ukončili stretnutie,“ vysvetľoval po predčasnom ukončení zápasu svoje rozhodnutie jeden z dvoch hlavných arbitrov Vladimír Baluška.

O osude stretnutia sa bude rozhodovať za takzvaným zeleným stolom, verdikt vynesie riadiaci orgán súťaže. Banskobystrický tím mal v čase prerušenia zápasu za stavu 4:3 pre Zvolen výhodu presilovej hry a navyše odvolal aj brankára.

„Je to škoda, bol to dobrý hokej. Viedli sme 3:0, no v druhej tretine sme si to pokašlali. V tretej sme inkasovali štvrtý gól, no verili sme, že vyrovnáme. Žiaľ, došlo ku chybe našich fanúšikov. Minútu a pol pred koncom niekto zapálil dve 50-centimetrové svetlice. Nemali sa dostať na štadión. Opäť prehral hokej. Mám negatívne informácie od rozhodcov. Vyzerá to v náš neprospech, keďže išlo o bystrického fanúšika. Nepoznám síce dopodrobna regule, no naše prognózy nie sú dobré,“ vyjadril sa po zápase kapitán Banskej Bystrice Michal Hudec.

Zvolenskí hokejisti sa počas hodiny čakania snažili korčuľovaním na ľade dym rozohnať. Nepodarilo sa. Ľadová plocha nebola spôsobilá na to, aby sa v hre mohlo pokračovať. Dym ešte zhustol a doslova si sadol na ľad.

„Je to škoda, pretože zápas bol veľmi dobrý tak pre divákov, ako aj pre nás. Navyše gradoval na záver. Kvôli jednému blbcovi sa nedohral, keďže nebolo vidieť ani na dva metre. Fanúšik Banskej Bystrice uškodil vlastným hráčom. Minútu a pol pred koncom mali totiž presilovku, mohli vyrovnať, i keď dúfam, že by sa tak nestalo, ale človek nikdy nevie. Takto je to škoda,“ rozhovoril sa zvolenský kapitán Lukáš Jurík, ktorý nechcel hodnotiť, prečo sa svetlice ocitli na štadióne:

„Je to vec usporiadateľskej služby, to je mimo nás. Takto sa spýtam – prečo to ten človek vlastne bral na štadión? Dym je aj v našej šatni. Je to nepríjemné. Zle sa nám dýchalo. Viditeľnosť je jedna vec, ale druhá je i to, že to bolo nepríjemné pre hráčov, ľudí a deti na štadióne. Bol to nezmyselný čin.“

Zvolenskí hráči veria, že výsledok zápasu bude ponechaný z času, kedy sa zápas predčasne ukončil. Kontumáciu v prospech hostí si nepripúšťajú a považovali by ju za nespravodlivú.

Predseda predstavenstva HKM Zvolen Dušan Mráz pre SITA uviedol: „Veľmi ma mrzí, že takýto ľudia chodia na zápasy. Celý incident sa odohral v sektore banskobystrických fanúšikov. My sme urobili všetko pre to, aby sa derby odohralo v duchu fair-play, teda na najvyššej úrovni. Títo ľudia ozaj nemajú čo robiť na štadióne a bol by som rád, aby už na žiadny zimný štadión neprišli. Keďže je jednoznačné, že sa k zapáleniu svetlíc došlo v sektore hostí, nemalo by dôjsť ku kontumácii v prospech hostí, ale určite v prospech domáceho celku.“

HKM Zvolen – HC'05 Banská Bystrica 4:3 v III. tretine (0:3, 3:0, 1:0) – súboj nedohrali

  • Góly: 26. L. Jurík (Podkonický), 30. Michal Chovan (Brabenec, Puliš), 33. Borňák (Škvaridlo), 45. Obdržálek (Puliš, Brabenec) – 3. M. Lunter (Predajniansky), 9. M. Hudec (Kudrna), 18. Kafka (M. Hudec, M. Lunter)
  • Vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky 1:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Bundil, Baluška – Šefčík, Výleta, 3688 divákov
  • Zvolen: Šimko – Bagin, Juraško, Pokovič, Hraško, Pichnarčík, S. Tomko, Varholík, Dervarič – Puliš, Brabenec, Obdržálek – Podkonický, L. Jurík, Michal Chovan – Škvaridlo, Bortňák, Hebar – M. Sloboda, Čanky, Martin Ďaloga
  • B. Bystrica: Wiikman – Predajniansky, Montgomery, P. Lunter, Bambúch, Rosandič, Biro, Lamper, Gachulinec – Kafka, M. Hudec, Kudrna – Róth, Preisinger, Handlovský – Larson, Block, Rosandič – Bendík, Zigo, M. Lunter
1 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #1. kolo #HC 05 Banská Bystrica