Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmien je dosť. Od rozhodcov si vyžadujú cit i trpezlivosť

Pred touto hokejovou sezónou nastali výrazné zmeny aj v pravidlách ľadového hokeja. "Ide o najväčšie zmeny za posledných šestnásť rokv. Medzinárodná hokejová federácia k nim pristúpila, aby ešte viac atraktívnili hokej a zároveň chránili aj zdravie hráčov," hovorí Peter Ország, predseda komisie rozhodcov Slovenského zväzu ľadového hokeja.

12.09.2014 13:00
Peter Ország. Foto: ,
Peter Ország.
debata

Ktoré sú najzávažnejšie?
Je ich vyše päťdesiat. Medzinárodná hokejová federácia ich zverejnila minulý týždeň na oficiálnej stránke. Najdôležitejšou technickou zmenou je posun modrých čiar k červenej o 1,5 m. Dochádza k zúženiu stredného pásma, čo umožňuje rýchlejší prechod do útočného, poskytuje útočne ladeným mužstvám viac možností na dosiahnutie gólov.

A čo sa týka hry?
Najzásadnejšou je tzv. hybridné zakázané uvoľnenie. S jeho posudzovaním sa spájajú i najväčšie očakávania pri uvádzaní do praxe. Prináša i veľký tlak na rozhodcov, pretože čiaroví budú musieť dokonale čítať hru. Na základe jej správneho prečítania, či už útočnej alebo obrannej iniciatívy toho-ktorého tímu, posúdia, či uvoľnenie bolo zakázané alebo nie. Nové pravidlo si musia osvojiť i hráči a diváci. Pravidlo dva roky testovali v zámorí, už rok platí v NHL.

V čom je jeho podstata?
Čiaroví rozhodcovia posudzujú útočnú, resp.obrannú aktivitu hráčov. Ak bude puk vystrelený spoza červenej čiary pod kontrolou obrancu, obranná snaha prevýši útočnú, zapískajú zakázané uvoľnenie. Ak bude súboj o puk medzi obrancom a útočníkom vyrovnaný, prerušia hru, aby nedošlo k nebezpečným zrážkam pod mantinelom. Ak získa kontrolu nad pukom útočník, hra pokračuje.

Dajú čiaroví aj hlasový povel?
Puk musí prejsť za bývalú bránkovú čiaru, dnes čiaru zakázaného uvoľnenia. Z dôvodu ochrany zdravia hráčov čiarový rozhodca musí rozhodnúť najneskôr vo vzdialenosti osem až dvanásť metrov pred zadným mantinelom. Buď zapíska a preruší hru po splnení všetkých podmienok, aby nedošlo k nebezpečným situáciám, alebo rozpaží a aj verbálne dá pokyn, aby hra pokračovala. Zvyšujú sa tak nároky na fyzickú i technickú vyspelosť čiarových rozhodcov. Veľmi dôležitý je ich cit pre hru. Rozhodcov sme na to pripravovali, no v prvých týždňoch bude potrebné aj isté porozumenie a trpezlivosť všetkých aktérov.

Nemrzí vás, že v KHL nepôsobí slovenský rozhodca?
Trochu aj mrzí… Káhael sústreďuje nielen najlepších hráčov z Európy, ale aj trénerov i rozhodcov. Či je záujem, sa dá posudzovať z dvoch strán. Vladimír Baluška rozhodoval v KHL v dvoch sezónach. Sme radi, že naši najlepší rozhodcovia ostávajú v našej najvyššej súťaži a pomôžu pri osvojovaní si nových pravidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Ország