Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Košický tréner Tomko: Keď je dôvod, hráčov pochválim. I zjazdím

K 51. narodeninám (oslávil ich včera) dostal Anton Tomko na sobotňajšej hokejovej slávnosti aj pekný darček. Vyhral anketu o najlepšieho slovenského trénera. "Vážim si to, na Slovensku je kvalitná trénerská konkurencia," vraví tréner majstrovských Košíc.

05.08.2014 07:00
Anton Tomko Foto:
Anton Tomko.
debata

Verili ste, že sa stanete hokejovým trénerom sezóny alebo vás prvenstvo prekvapilo?
Skôr ma prekvapilo, keď som sa dozvedel, že mám cestovať do Bratislavy. Oznámili mi, že som dostal najvyšší počet hlasov v trénerskej kategórii. Vyhrať je vždy česť. Je to už moja druhá soška, ale každé ocenenie za prácu v sezóne poteší.

Komu by ste ho venovali?
Tohtoročné svojej rodine. Naše povolanie je veľmi ťažké: raz ste hore, potom padnete dole. Aj mne sa to stalo – a vtedy mi najviac pomohli moji najbližší: manželka, syn Martin, dcéra Beáta. Oni ma povzbudzovali do práce, keď som sa vyhrabával zdola nahor. Som rád, že košický klub ma opäť oslovil. Je to jeden z najlepšie fungujúcich klubov u nás. Všetko v ňom funguje, ako má, materiálne zabezpečenie je na vysokej úrovni. Pracovať v takých podmienkach považujem za šťastie. Teší ma, že som mužstvo opäť doviedol k zisku titulu. Predtým to bolo po desiatich rokoch od predchádzajúceho zlata, čomu zodpovedali aj obrovské emócie. Teraz delila tituly kratšia pauza, avšak každý je unikátny.

Budú v nadchádzajúcej sezóne Košice silnejšie ako v uplynulej?
Teraz je to ešte ťažko povedať. Už naplno trénujeme, pracujeme vo veľkých objemoch. Chlapci mali na konci týždňa toho dosť, videl som na nich únavu. Až náročnejšie zápasy nám ukážu, či sme silnejší alebo nie. Aj v minulosti sa stalo, že podľa mien sme mali silný káder, no dnes platí, že nerozhoduje meno, ale výkon na ľade. Dôležité je, že všetci hráči chcú pracovať a napredovať.

Mali Košice v minulej sezóne nejaký krízový moment?
Väčšiu krízu sme nemali, akurát sme prehrali dva zápasy po sebe. Takmer po celú základnú časť sme boli na čele, na malú chvíľu nás vystriedala Nitra. Aj v play off bola najvyššia kvalita na našej strane, aj keď vo finálovej sérii proti Nitre sme o prvenstve rozhodli až v poslednom siedmom zápase.

Je po odchode Slovana do ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy ťažšie motivovať mužstvo na slovenskú extraligu? Každý vidí v Košiciach najväčšieho favorita.
Je to tak, prischla nám úloha favorita. Každé mužstvo extraligy sa chce na Košice vytiahnuť, proti nám hrajú súperi o tridsať percent lepšie než proti iným. Na to sme si zvykli, aj nás to posúva dopredu. Čím viac náročnejších zápasov odohráme, tým lepšie.

Bude prvým vrcholom sezóny stredajšie prípravné stretnutie proti bratislavskému Slovanu?
(s úsmevom) Aha. Veľmi sa na ten zápas tešíme. Neberieme to ako vrchol, ale ako prípravný zápas. Jasné, že ide mužstvá, medzi ktorými je veľká rivalita. Zvýrazňuje ju fakt, že majster Slovenska sa stretne s jediným slovenským účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy. Pôjde o demonštráciu kvality slovenského klubového hokeja. Naša príprava však nesmeruje k prípravným zápasom, ale k stretnutiam hokejovej Ligy majstrov. Účinkovanie v nej začíname 21. augusta v Kolíne.

Na čo si v nej trúfate?
Pokúsime sa vyhrať čo najviac zápasov a trochu sa ukázať v zahraničí. Na takúto konfrontáciu sme dlho čakali. Vieme, že nemecké mužstvá sú nabité Kanaďanmi a Američanmi, Karpat Oulu je majster Fínska. Každý bude chcieť v Lige majstrov uspieť, nás nevynímajúc. Diváci sa môžu tešiť na kvalitné stretnutia.

Prinavrátia zápasy Ligy majstrov fanúšikov do hľadiska Steel Arény?
Verím, že áno. Zápas so Slovanom je už vypredaný, čo je na prípravný zápas rarita, no dalo sa to očakávať. V stretnutiach Ligy majstrov uvidia diváci viaceré hokejové osobnosti vo zvučných mužstvách, ktoré vedia ponúknuť kvalitný hokej.

Kto je v kabíne lídrom tímu?
Líderskú pozíciu sa musí hráč vybudovať sám. Máme skúsených hráčov, ktorí sú lídrami. Spomeniem Martina Štrbáka, Petra Bartoša, Jirku Biceka, prišiel Radek Philip, ktorý má tiež čosi za sebou. K nim sa môže pridať košický odchovanec Rišo Jenčík a postupne i niektorí ďalší.

Skúste sa chrakterizovať- aký ste tréner? Demokrat? Radikál?
Keď je dôvod, hráčov pochválim, ale aj zjazdím. Usilujem sa mužstvo pripraviť aj po teoretickej stránke, dať hráčom čo najviac informácií o súperoch, určiť taktiku podľa ich herného systému. Som mix všetkého.

Ako si od hokej najlepšie oddýchnete?
Prechádzkami s manželkou v prírode. To je pre mňa najlepší relax. Dobre si zresetujem hlavu aj pri fyzickej záťaži. Sadnem na bicykel a ťahám niekde do kopca, dobre sa vypotím.

Košičania mali v najlepšej zostave uplynulého ročníka troch hráčov, vy ste sa stali najlepším trénerom. Kto to zatiahne v kabíne?
Rišo Jenčík je pokladník, určite niečo vymyslí. Tri najbližšie stredy už máme v kabíne rezervované, no takáto udalosť nemôže ostať bez povšimnutia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Anton Tomko