Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stavjaňa vidí Pálffyho príchod do Nitry na 50 percent

Šanca príchodu jedného z najlepších hokejistov slovenskej histórie Žigmunda Pálffyho do tímu extraligového vicemajstra HK Nitra je stále otvorená. Podľa trénera Antonína Stavjaňu sú koncomájové vyhliadky "asi tak na päťdesiat percent".

26.05.2014 18:16
Žigmund Pálffy Foto:
Žigmund Pálffy.
debata

„Keď sa definitívne rozhodne, určite buchne do stola a ide do toho. Zatiaľ asi sám seba prehovára a uvidíme, ako to dopadne. Je to špecifické aj v tom, že kým jeho rovesníci Jožko Stümpel a Dušan Milo sú v Nitre doma, on je doma inde. My potrebujeme hráča na celú sezónu a chápem, že toto všetko si Žigo musí rozmyslieť a zohľadniť. Jeho rozhodovanie určite nie je jednoduché, ale počkal by som a nikam sa neponáhľal,“ uviedol na internetovej stránke nitrianskeho klubu český kouč. Majster sveta z Göteborgu 2002 Pálffy už skôr hovoril s riaditeľom HK Nitra Jánom Plandorom.

Skalický rodák práve v drese Nitry vstúpil do veľkého hokeja. Štyridsaťdvaročný útočník by sa v novej sezóne mohol stretnúť v jednom tíme s veľkým kamarátom Jozefom Stümpelom, s ktorým v roku 1990 začínal medzi nitrianskymi seniormi. Ten ho pod Zobor „lanári“ tiež. Vo svojich najlepších rokoch krídelník svetových parametrov Pálffy hral naposledy súťažné zápasy v sezóne 2012/2013 a od neúspechu materského HK 36 s Piešťanmi vo štvrťfinále spomenutého extraligového ročníka sa už neobjavil na nijakej oficiálnej súpiske.

Skvelého pravého krídelníka draftovali v zámorskej NHL v roku 1991 v druhom kole z 26. priečky New York Islanders. Po pôsobení vo federálnej lige odohral svoje prvé minúty v najlepšej lige sveta v ročníku 1993/1994 – v piatich stretnutiach nezískal ani bod. V ďalšej sezóne nastúpil vtedy dlhovlasý „Ziggy“ na 33 duelov, vo svojom prvom plnom ročníku 1995/1996 zažiaril 43 gólmi a 44 asistenciami v 81 stretnutiach. V roku 1999 ho vedenie „ostrovanov“ vymenilo do Los Angeles Kings, kde nadviazal na úspešnú spoluprácu so Stümpelom a obaja dotvorili úderné trio s kanadským krídelníkom Lucom Robitaillom. Hneď vo svojej prvej sezóne v drese „kráľov“ si Pálffy premiérovo vyskúšal aj play-off NHL.

Vo výlukovej sezóne 2004/2005 si zahral v Skalici aj pražskej Slavii, po nej po ňom siahli v Pittsburghu, kde odohral 42 stretnutí s bilanciou 11+31. Limitovali ho problémy s ramenom, aj preto v roku 2006 oznámil ukončenie kariéry. V základnej časti NHL odohral 684 súbojov, nastrieľal 329 gólov a pridal 384 asistencií. V play-off mal bilanciu 24 stretnutí, 9 gólov, 10 asistencií. Štyrikrát si zahral v Zápase hviezd.

V drese reprezentácie SR má Pálffy v zbierke zlatú medailu z MS v Göteborgu 2002 a bronz z Helsínk 2003. Vo Švédsku nabil Petrovi Bondrovi na víťazný gól sto sekúnd pred koncom finálového stretnutia proti Rusom (4:3).

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Žigmund Pálffy