Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Staňa chválil Kristana i rozhodcov. Väčšinou boli výborní, vravel

Za uchom mal zastrčenú cigaru a na brankárskych betónoch kolísal dvojmesačného syna Ryana. Rastislav Staňa nepustil v siedmom zápase finálovej série hokejovej extraligy za chrbát ani gól a v pondelok večer si vychutnával v košickej kabíne svoj prvý klubový titul v kariére.

23.04.2014 07:50
Rastislav Staňa Foto: ,
Rastislav Staňa počas tréningu.
debata

„Nefajčím, ale čosi určite popijem,“ naznačoval v dobrej nálade, ako budú v jeho podaní vyzerať majstrovské oslavy.

V rodných Košiciach ste sa objavili na sklonku januára, keď ste náhle skončili v moskovskom CSKA. Ako sa s odstupom času pozeráte na tento prestup?
Všetko zlé je na niečo dobré. Bol som smutný, keď som musel odísť z Moskvy, lebo som sa tam cítil dobre. Ale na druhej strane som si užil narodenie tohto krásneho syna a teraz aj titul s chlapcami, s ktorými som vyrastal. Pred očami rodičov, kamarátov. O takomto niečom som sníval.

Zvažovali ste po odchode z Moskvy aj iné možnosti, kde by ste mohli pokračovať?
Môj sen bol ísť do Švédska, kde je vynikajúci hokej a podmienky na život, ale v závere sezóny už žiadne voľné miesto nebolo. S pánom Bakošom som v kontakte prakticky celý rok a oslovil ma prvý. Hneď mi napísal sms, nech sa ozvem, keď budem mať chuť a čas. Som za túto šancu vďačný. Cítil som tlak na seba, ale chcel som chlapcom pomôcť a som rád, že sa mi to podarilo.

Dodali vám sebavedomie výkony v prvých zápasoch v extralige, v ktorých ste zažiarili?
Skok bol pre mňa jednoduchý, lebo väčšinu chalanov som poznal a prejsť do menej náročnej súťaže je vždy ľahšie. Postupne sa však tlak stupňoval, najmä v play off, ale myslím, že až na jeden zápas, keď som vybuchol ja i celé mužstvo, som potvrdil svoju kvalitu.

Finále medzi Košicami a Nitrou vyšperkoval aj súboj brankárov. Vnímali ste to podobne?
Musím pochváliť Roberta Kristana, že chytal vynikajúco, ale to sa asi od brankárov vo finálovej sérii čaká. V poslednom zápase už bol tlak na neho enormný. Podržal mužstvo v ostatných zápasoch, v siedmom už bolo toho na neho priveľa.

Aký dojem na vás urobila extraliga?
Mohla by mať určite vyššiu úroveň, je v nej čo zlepšovať, ale našiel som aj veľa pozitív. Počul som napríklad veľa ponosov na rozhodcov. Vo väčšine zápasov však podali výborné výkony. Ďalšie plus je, že každý zápas, v ktorom som nastúpil, bol veľmi náročný. To znamená, že aj ostatné mužstvá vedeli zabrať. Aj keď nemali toľko skúsených hráčov a kvality v kádri, mladí sa snažili a bojovali. A finále bolo špičkové. Priznám sa, že som musel siahnuť na dno svojich síl. Pred finále som myslel pozitívne, ale nebol som si vôbec istý víťazstvom.

Ako budú vyzerať vaše najbližšie dni?
Chcem si ich užiť. Je to môj premiérový titul. Dvakrát som bol vo finále, ale v oboch prípadoch som prehral. Potom by som mal riešiť svoju hokejovú budúcnosť, uvidíme čo ďalej.

Láka vás účasť na majstrovstvách sveta?
Ťažko odpovedať, teraz na to nemyslím.

Kde by ste chceli chytať v budúcej sezóne?
Mám nejaké ponuky, ale žiadna nie je na papieri. Môže sa to zvrtnúť.

Potvrdíte záujem Slovana?
So Slovanom vediem debatu, ale nie je to jediný klub. Všetkých záujemcov som informoval, že sa chcem koncentrovať na finále a po ňom budeme v rokovaniach pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Rastislav Staňa