Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košičania majú mečbal. Nitra chce siedmy duel

Z piatich finálových zápasov nevyhrali ani jeden v riadnom hracom čase, napriek tomu ich od zisku titulu delí jediné víťazstvo.

19.04.2014 11:00
Nitra, Košice, fanúšikovia Foto: ,
Vynikajúca atmosféra na štadióne v Nitre.
debata

Hokejisti Košíc si štvrtkovou výhrou 2:1 po sam. nájazdoch vybojovali finálový mečbal a už v sobotu (šiesty duel sa v Nitre začína o 17.30) môžu po siedmy raz dvihnúť nad hlavy majstrovskú trofej. Ak zvíťazia domáci, rozhodujúci duel je na programe na Veľkonočný pondelok o 17.00 v košickej Steel aréne.

V piatom súboji, pred vypredaným hľadiskom, hrali oba tímy veľmi disciplinovane, vyhýbali sa zbytočným faulom, čoho výsledkom boli len dva dvojminútové tresty – po jednom na každej strane.

„V Nitre musíme na zodpovedný štvrtkový výkon nadviazať. Pri hre piatich proti piatim sme lepšie mužstvo. Presilovky nám v predošlých súbojoch príliš nevychádzali, najmä pätminútové, pri ktorých často nie je taká koncentrácia ako pri bežnej dvojminútovej početnej výhode,“ tvrdí tréner Košíc Anton Tomko.

V Nitre čaká na východniarov búrlivá, chvíľami nepriateľská, atmosféra. Dokážu sa s ňou vyrovnať a zopakovať víťazstvo z tretieho stretnutia série? „Nemôžem povedať, že by sa nám u súpera hralo obzvlášť ťažko. Atmosféra je perfektná, ale tá strháva nielen domácich, ale aj hostí. Pred takým publikom sa hrá oveľa lepšie, než v komornej atmosfére. Vieme, že Nitra sa, najmä v úvode, snaží o nátlakový hokej. No je na nás, aby sme ju do tlaku nepustili,“ dodáva Tomko.

Nitrania sú vo finále Košičanom rovnocenným partnerom, doplácajú však na nezvládnuté predĺženia a samostatné nájazdy. Prvý duel série rozhodol v penaltách Peter Bartoš, tretí v predĺžení Gabriel Spilar a piaty opäť v nájazdoch Bartoš (úspešný bol aj Spilar). Štyridsiatnik Bartoš v oboch prípadoch prvý nájazd nepremenil, ale druhú šancu, zhodne vo štvrtej sérii, už využil.

„Už som nejaký vystrieľaný, nevedel som, čo spraviť. Jirko Bicek mi poradil, aby som strieľal medzi nohy. Poslúchol som a vyšlo to. Jirko má superasistenciu pri víťaznom góle,“ usmieval sa skúsený útočník, ktorý mal vo štvrtok na drese kapitánske céčko za zraneného Martina Štrbáka.

„Z toho, že sme s Košicami ešte vo finále v riadnom hracom čase neprehrali, musíme čerpať sebavedomie. Sme smutní, že sme opäť nepochodili, ale na druhej strane vidíme, že na súpera máme. Séria je zatiaľ najmä o šťastí. Oba tímy sú nesmierne vyrovnané. Veľmi sa chceme do Košíc ešte raz vrátiť,“ vraví odhodlane útočník Nitry Richard Lelkeš.

Vyrovnanú finálovú sériu si naplno užíva aj bývalý hráč oboch tímov Marek Slovák. Odchovanec nitrianskeho hokeja strávil v Košiciach predošlú i časť aktuálnej sezóny, no neskrýva, že palce drží „svojim“ – Nitranom. Naživo si vychutnal všetkých päť doterajších stretnutí a rád by videl ešte dve.

„Rád sa v pondelok preveziem ešte raz do Košíc, nech je to zaujímavejšie. Navyše, Nitra si to zaslúži. V dueloch je vidieť, že sa stretli dve najlepšie a veľmi vyrovnané mužstvá. Košice mali viac šťastia v nájazdoch, preto vyhrávajú. Peťo Bartoš ukázal v oboch prípadoch veľké skúsenosti a chladnokrvnosť. Ak chce Nitra titul, radšej by nemala ísť do predĺženia,“ naznačuje s úsmevom 25-ročný útočník.

Čo očakáva od šiesteho zápasu v Nitre? „Tréner Stavjaňa pripraví hráčov tak, aby boli odolní voči veľkému psychickému tlaku. Ak budú hrať svoj hokej, mohli by to zvládnuť. Nepadne veľa gólov, oba tímy hrajú disciplinovane a majú fantastických brankárov – Staňu resp. Kristana. Očakávam, že šiesty a prípadne aj siedmy zápas rozhodne hráč, od ktorého sa to až tak nečaká. Na kľúčové postavy si totiž obe mužstvá dávajú veľký pozor,“ dodal Slovák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HK Nitra