Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O titule rozhodne nová séria. Na dve víťazstvá

Košičania získali v Nitre to, čo doma stratili, a finálová séria hokejovej extraligy sa za stavu 2:2 na zápasy začína akoby odznova. Kto lepšie zvládne minisériu na dva víťazné duely, získa titul.

17.04.2014 09:00
Košice, Nitra Foto: ,
Zľava: Dušan Milo z Nitry a a Richard Jenčík z Košíc.
debata (1)

Prvé štyri stretnutia potvrdili, že oba tímy sú nesmierne vyrovnané. Len raz si jedno z mužstiev vypracovalo viac ako jednogólový náskok (Nitrania viedli v druhom stretnutí 2:0, nakoniec zvíťazili 2:1). Zaujímavosťou je, že zverenci Antonína Stavjaňu ani raz neprehrali v riadnom hracom čase. V Košiciach podľahli východniarom po samostatných nájazdoch a doma po predĺžení.

Šterbák: Vo výhode sú Košice

„Všetky stretnutia boli vyrovnané a dramatické, čo sa dalo čakať. Oba tímy boli počas celej sezóny na čele tabuľky, predvádzali dobré výkony a oba majú dobre vyskladané mužstvo. Košice aj Nitra sa spoliehajú na vynikajúcich brankárov, ktorí sú ozdobou finále. Najmä vďaka nim nepadá vo finále príliš veľa gólov a nikomu sa nepodarilo v zápase súperovi výraznejšie odskočiť. Takisto to bude asi vyzerať aj vo zvyšných dueloch,“ predpokladá bývalý reprezentačný kouč Ján Šterbák.

Prekvapilo ho niečo v doterajšom priebehu finálovej série? „Najmä to, že v niektorých zápasoch sme videli dosť veľa individuálnych chýb, aké by človek na tejto úrovni nečakal. Zaujímavé bolo aj to, že v pondelok obom mužstvám odišli presilové hry. Aj tam sa však odzrkadľuje vyššia kvalita brankárov a dobrá hra v oslabení,“ vysvetľuje Šterbák.

Hoci herne i výsledkovo je finále zatiaľ veľmi vyrovnané, bývalý úspešný tréner viac verí Košičanom. „Majú k dobru jeden zápas na vlastnom ľade, vďaka čomu sú v miernej výhode. Domáce prostredie zohráva veľkú úlohu najmä s blížiacim sa záverom série,“ upozorňuje metodik mládeže v HC Košice.

Kollár: Titul získa víťaz piateho zápasu

Bývalý slovenský reprezentačný útočník Andrej Kollár tvrdí, že šance oboch tímov sú vyrovnané – päťdesiat na päťdesiat. „Veľmi dôležitý bude piaty zápas. Kto ho vyhrá, dostane sa do obrovskej výhody, pričom je jedno či to budú Košice alebo Nitra. Som presvedčený, že víťaz tohto zápasu sa stane majstrom,“ vraví niekdajší center, ktorý ako bývalý hráč Nitry drží palce tomuto klubu.

K doterajšiemu priebehu finále dodáva: „Sériu si užívam, je to mastenica, ako sa patrí. Som rád, že na Slovensku sa hrá taký dobrý hokej, aj keď ho mnoho ľudí znevažuje. V búrlivej atmosfére sa hrá každému hokejistovi lepšie, vydáte zo seba všetko. Mňa v pondelok strhla atmosféra natoľko, že som sa chvíľami pristihol, že viac sledujem dianie na tribúnach ako na ľade.“

V doterajšom priebehu finále pôsobili obe mužstvá lepšie v zápasoch na ľade súpera. Čím to je spôsobené? „Na hráčov dolieha atmosféra, dôležitosť finále a domáce prostredie im trochu zväzuje ruky. Košice hrali v Nitre lepšie než doma, ale paradoxne vyhrali tretí duel, ktorý bol vyrovnaný. Vo štvrtom mali navrch, no nakoniec aj pre veľmi zle zvládnuté presilové hry prehrali,“ hovorí Kollár.

Ktorý z hráčov sa mu v doterajších zápasoch najviac páčil? „S veľkou chuťou hrá Gabo Spilar a spolu s ním Jenčík aj Bartoš. Veľa roboty odvádza a pukov vybojuje aj Sojčík. Z Nitry sa mi najviac pozdáva Miro Kováčik. Vo štvrtom zápase strhol svojím výkonom celé mužstvo. Hral do tela, ako odtrhnutý z reťaze a rozhodol zápas. Výborné zákroky má aj brankár Kristan. Nevyráža puky pred seba, čím uľahčuje prácu obrancom,“ tvrdí Kollár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HK Nitra