Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Nitre vládne spokojnosť, Košičania nepanikária

Herná kvalita, náboj, napätie, góly, zázračné zákroky brankárov aj jedno vyvrcholenie v samostatných nájazdoch. Prvým dvom finálovým duelom hokejovej extraligy nechýbalo z hľadiska diváckej atraktivity vari nič. Spokojnejší sú po nich Nitrania, ktorí splnili vytýčený cieľ a domov sa vrátili s jedným víťazstvom.

11.04.2014 17:13
Košice - Nitra, Martin Bača, Peter Bartoš,... Foto: ,
Martin Bača, Peter Bartošš a Gabriel Spilar (zľava doprava) na momentke z druhého finálového zápasu.
debata

Zverenci Antonína Stavjaňu mohli ukoristiť aj dve. V prvom dueli sa trikrát dotiahli na vedúce Košice, no nakoniec ťahali za kratší koniec v penaltách. Vo štvrtok strelili dva góly už v úvodnej desaťminútovke a najmä vďaka pozornému a výborne chytajúcemu Kristanovi uhájili výhru 2:1.

„Dlhá cesta domov je po víťaznom zápase vždy oveľa príjemnejšia. V autobuse bolo cítiť, že sme uvoľnení, šťastní a spokojní. Teraz potrebujeme výhru z Košíc potvrdiť aj doma, kde sa môžeme spoľahnúť na podporu fantastických divákov. Košičania trochu zmenia herný štýl, na užšej ploche sa budú menej tlačiť dopredu a viac spoliehať na obranu,“ tvrdí útočník Jakub Ručkay.

O koľko sú Nitrania doma silnejší než na ľade súpera? „To si netrúfnem odhadnúť. Ale veríme si tam viac a aj výsledky potvrdzujú, že u nás súperi len ťažko vyhrávajú. Naši fanúšikovia nás povzbudzujú aj vonku, ale doma je predsa len doma,“ dodáva Ručkay.

Práve Jakub Ručkay je v oficiálnych štatistikách uvádzaný ako autor prvého gólu Nitry v druhom zápase, hoci ľuďom na štadióne sa zdalo, že gól strelil jeho brat Henrich. „Sami nevieme, ako to presne bolo a ani nás to príliš nezaujíma. No mám pocit, že puk sa po strele Nádašdiho a zákroku Staňu odrazil do bránky od jedného z domácich obrancov,“ usmieva sa Ručkay a k bratovi, ktorý nastupuje vo finále so zlomeným palcom na ruke, dodáva: „Heňo hrá s vážnym zranením, s veľkým sebazaprením. Sme mu vďační za to, čo odvádza.“

Nitrania sa v play off spoliehajú najmä na elitný Stümpelov útok s Tománkom a Novákom, ale o pravidelný gólový prísun sa starajú aj Ručkayovci s Kováčikom. „Na Jožkov útok si všetci súperi dávajú väčší pozor, ale to je pochopiteľné. Stümpel dokáže urobiť tri-štyri body na zápas, čo je v jeho veku obdivuhodné. My sa vždy snažíme na ľade nadviazať na ich robotu, snažíme sa dostať na ich úroveň a pomôcť mužstvu,“ prezrádza Jakub Ručkay.

Podarilo sa mu obstarať lístky na zápasy v Nitre pre všetkých rodinných príslušníkov a kamarátov? „Uspokojím asi polovicu záujemcov. Rád by som všetkých, ale to sa nedá. Tí, čo sa ozvali vopred, sa k vstupenkám dostanú. Ale zohnať teraz ďalšie lístky je bez šance. Škoda, že v Nitre nemáme väčšiu halu, ľudia by si to zaslúžili.“

Košičanov nezvládnutý druhý zápas veľmi mrzí, ale prehra nič nemení na ich majstrovských ambíciách. „Máme kvalitné a skúsené mužstvo, z Nitry si chceme doviesť to, čo sme im požičali doma. Musíme sa na zápasy dobre pripraviť, najmä na búrlivú atmosféru, ktorá v Nitre vládne. Stretnutia budú podobné. Mužstvá sa navzájom dobre poznajú, vedia o svojich prednostiach. Nesmieme podľahnúť tlaku, naopak hrať zodpovedne a disciplinovane bez faulov. Nitra už proti Banskej Bystrici potvrdila, aká silná je v presilových hrách,“ naznačuje Peter Bartoš.

Práve skúsený útočník rozhodol v stredu premeneným nájazdom o triumfe východniarov. „V prvom zápase sme mali viac šťastia my, v druhom zas súper. Oba boli vyrovnané. Vo štvrtok sme vôbec nezvládli prvú tretinu a súper sa po dvoch góloch sústreďoval už najmä na obranu,“ vraví jedna z opôr Košíc a k ďalšiemu priebehu série dodáva: „Bude dlhá a náročná.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HK Nitra