Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marcinko: Nedovolíme, aby sa opakoval vlaňajšok

Vyhrali základnú časť, po štvrťfinále proti Martinu zvládli aj semifinálovú sériu s Piešťanmi a sú vo finále. Hokejisti Košíc sa tešia na boje o titul s Nitrou, ktoré odštartujú už v stredu v Steel aréne.

05.04.2014 09:00
Tomáš Marcinko Foto: ,
Tomáš Marcinko.
debata

„Keby sme nezvládli semifinále, zavládlo by v klube obrovské sklamanie. Hlavný cieľ je uspieť vo finále, ale základ bol dostať sa tam. Teraz pokračujeme. Potrebujeme urobiť posledný krok – vyhrať ešte štyri zápasy,“ hovorí center Tomáš Marcinko.

V Nitre chceli vo finále Košice. Aj vy ste radi, že sa v boji o titul stretnú prvý a druhý tím zo základnej časti?
Nepozerali sme sa na to takto, sústreďovali sme sa len na seba, aby sme postúpili do finále. Nezáležalo nám až tak na tom, proti komu nastúpime. No je to správne vyvrcholenie, že sa vo finále stretnú prvý s druhým. Asi to tak malo byť.

V čom tkvie sila súpera?
Majú veľmi dobrý útok a perfektne zvládnuté presilovky, ale to nie je všetko. Aj obranu majú na vysokej úrovni, k tomu dobrých brankárov. My však máme minimálne rovnako kvalitný tím. Pokúsime sa ich predčiť vo všetkých herných činnostiach. Nedovolíme, aby sa opakoval vlaňajšok, keď sme vo finále prehrali.

Aj Banskobystričania hovorili pred sériou o nebezpečných presilovkách Nitry a potom práve v nich prehrávali zápasy. Ako obmedziť vylúčenia?
Nedá sa im úplne vyhnúť, ale treba sa o to pokúsiť. Musíme s Nitranmi čo najviac korčuľovať, radšej spraviť o krok navyše, ako si pomáhať hokejkou. Niekedy je lepšie faulovať, ako nechať súpera hrať, ale musíme si na to dávať veľký pozor.

Súpera ťahá najmä produktívna dvojica Stümpel, Tománek. Dá sa toto duo ubrániť?
Samozrejme, najmä v presilovke sú vynikajúci, ale sú to tiež len hokejisti, ktorých máte šancu zastaviť. No Nitra nie je len o nich, hoci dávajú najviac gólov, treba byť zodpovední aj pri bránení ostatných hráčov, lebo Nitra má kompaktné mužstvo.

V Nitre sa vraj hrá najťažšie zo všetkých zimných štadiónov v extralige…
Vonku sa hrá všade horšie ako doma. Nitrania majú veľmi dobré mužstvo a ženú ich výborní fanúšikovia, no nesmieme tam ísť so strachom. Treba hrať pozorne a zodpovedne, od toho sa všetko odvíja.

V Košiciach zatiaľ vyraďovacie boje príliš nelákajú. Nechýba vám play off atmosféra?
Musíme sa sústreďovať najmä na to, čo sa deje na ľade. Samozrejme, vnímame, ako to vyzerá na tribúnach. Vždy sa hrá lepšie, keď je v hľadisku plno. Diváci nám pomáhajú a verím, že na finále ich príde veľa. Zápasy medzi nami a Nitrou by mali byť dosť veľké lákadlo. Ak neprídu teraz, tak už neviem kedy.

Odľahlo vám, že ste sériu s Piešťanmi ukončili vonku a nemuseli hrať siedmy zápas?
Boli by to obrovské nervy. Spoliehať sa na domáce prostredie v siedmom zápase nie je nikdy dobré, môže to vypáliť všelijako. Séria bola bojovná a náročná. Prehrávali sme 1:2 na zápasy a otočili sme to, čo je cenné. Súper hral naozaj dobre.

Vy ste v Piešťanoch nastúpili po prvý raz od zranenia kolena na ZOH v Soči. Ako ste sa cítili?
Nebolo to obzvlášť dobré, ale bol som pripravený hrať, tak som nastúpil. Som rád, že som mohol hrať a verím, že moje výkony sa budú zlepšovať. Tréning je dôležitý, ale hernú prax ním nezískate.

Podľa prvých prognóz sa mala sezóna pre vás zranením predčasne skončiť…
Od začiatku som dúfal, že stihnem záver sezóny. Keď nemôžete hrať vo vyraďovacích bojoch, je to to najhoršie, čo sa vám v hokeji môže stať. Práve pre zápasy play off tvrdo pracujete celú sezónu.

Túžite si vynahradiť premaródovaný čas na majstrovstvách sveta v Minsku?
Nad účasťou na šampionáte som zatiaľ vôbec nerozmýšľal, do štvrtka som nehral, takže by to bolo príliš trúfalé a predčasné. Potrebujem sa dostať do zápasovej praxe, ostatné ide mimo mňa. Samozrejme, ak ma zavolajú, pozvánku neodmietnem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Tomáš Marcinko