Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice vyhrali v Piešťanoch a sú vo finále

Hokejisti HC Košice sa stali po HK Nitra druhými finalistami Slovnaft play-off Tipsport extraligy. Prvýkrát v histórii súťaže príde v boji o zlato ku košicko-nitrianskej konfrontácii.

03.04.2014 19:22 , aktualizované: 19:40
Piešťany, Košice Foto: ,
Hráči HC Košice počas 6. zápasu semifinále slovenskej hokejovej Tipsport extraligy 2013/2014 medzi ŠHK 37 Piešťany - HC Košice.
debata

„Oceliari“ si účasť vo finále zabezpečili štvrtkovým víťazstvom 2:1 na ľade Piešťan.

Finálová séria sa začne v stredu 9. apríla o 17.00 h v Košiciach. Na druhý deň je zápas číslo dva, potom sa súboje presunú pod Zobor, nový majster bude známy najskôr 14. apríla. Hrá sa na štyri víťazstvá, prípadný duel číslo sedem je v košickej Steel aréne na programe 21. apríla.

ŠHK 37 Piešťany – HC Košice 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

  • konečný výsledok série: 2:4, Košice postúpili do finále

    Góly: 60. T. Melichárek (S. Saliji, Holovič) – 40. Deyl (R. Jenčík, P. Bartoš), 47. R. Jenčík (M. Bartánus)

    Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc, P. Stano – Tvrdoň, Výleta, 1510 divákov

    Piešťany: Tomek – Drgoň, R. Filip, Rais, Brňák, Škadra, Bučka, Biro, Cuník – S. Saliji, Peško, Lušňák – T. Melichárek, Mišura, V. Nemec – Haring, Hamrák, Románek – Stupka, Schmidt, Holovič

    Košice: Staňa – Štrbák, Cebák, Šeda, Macejko, Deyl, Klouček, Takáč – R. Jenčík, P. Bartoš, M. Bartánus – Jokeľ, Matúš Chovan, Svatoš – Sojčík, T. Marcinko, Bicek – Gmitter, Hrnka, Hinďoš – D. Pašek

Už v polovici 2. min sa naskytla hosťom veľká šanca, keď sa pred Tomekom ocitol osamotený Bicek, ale neprekonal ho. V 6. min hrali domáci presilovku, avšak bez gólového efektu. V 12. min urobil Hamrák chybu v strednom pásme, puku sa zmocnil Marcinko, no v nájazde na Tomeka neuspel, pretože brankár domácich lapačkou zlikvidoval jeho pokus. V 16. min sa predviedol na druhej strane Staňa, keď rozkľakom zneškodnil výbornú šancu Brňáka.

V druhej časti hrali obidve mužstvá pozorne a nepúšťali súpera do šancí. V 23. min zaujala strela hostí od modrej čiary, ktorá narobila Tomekovi problémy – ten lapačkou puk vyrazil a po chrbte sa mu skĺzol mimo bránky. V 36. min strieľal Bartánus švihom spomedzi kruhov, ale puk si cestu do bránky nenašiel. Hostia sa ujali vedenia v 40. min, keď v presilovej hre skóroval Deyl.

Do tretej časti nastúpili domáci s odhodlaním vyrovnať. V 47. min však udreli znova „oceliari“, keď po Škadrovej chybe Jenčík zvýšil ich vedenie na 2:0. Vo zvyšných minútach Piešťanci vrhli všetko do útoku v snahe dosiahnuť kontaktný gól, ale Staňu nevedeli prekonať. Necelé dve minúty pri presilovej hre odvolali brankára Tomeka, ale nedarilo sa im vsietiť gól. To sa podarilo Melichárkovi až 28 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. „Havrani“ už mali málo času na vyrovnanie, a tak Košice zvíťazili vo štvrtok 2:1, v sérii 4:2 na zápasy a vo finále si zmerajú sily s Nitrou.

Hlasy:

Milan Klement (tréner Piešťan): „Verili sme, že sa vrátime do Košíc. Musím zagratulovať súperovi k postupu. Kvalita bola na strane Košíc, my sme mali problém s presilovými hrami. Mohli sme v nich dať góly, ale nevyužili sme to. Košičania dokázali dokonale využiť naše zaváhania. Myslím si, že to bola pre nás pekná sezóna.“

Anton Tomko (tréner Košíc): „Samozrejme, prišli sme do Piešťan s úmyslom zvíťaziť, čo sa aj podarilo. Škoda nevyužitých šancí, keď sme sa ocitli sami pred brankárom. Brankár Tomek dnes podržal Piešťany. Čakali sme na chybičky, ktoré sme sa snažili potrestať. Škoda zaváhania tesne pred koncom, mohli sme dohrať ‚bez nervov‘. Chcel by som vyzdvihnúť hru Piešťan počas celej sezóny, v týchto zápasoch rozhodli detaily. Piešťany hrali v obranných pásmach veľmi dobre, všetko vykrývali. Bol to súboj taktiky z jednej aj druhej strany. Sme radi, že sa nám podarilo postúpiť do finále.“

Košice siedmykrát vo finále

Košice sa dostali do finále siedmykrát v rade a celkovo štrnástykrát. Vo svojej zbierke majú šesť slovenských majstrovských titulov (1995, 1996, 1999, 2009, 2010, 2011), ktoré pridali k dvom federálnym (1986, 1988). Na Nitru čaká premiérové finále, pre klub je to už teraz najväčší úspech v histórii. Rekordérom v počte titulov je bratislavský Slovan, ktorý ich získal osem (1998, 2000, 2002, 2003, 2005, 2007, 2008, 2012).

Po postupe Košíc do finále extraligy je definitívne známe aj poradie od 3. miesta v Tipsport extralige. Bronz dostanú hráči HC '05 Banská Bystrica, ktorí v dlhodobej sezóne skončili lepšie ako Piešťany. Pre „baranov“ je to po roku 2011 druhá extraligová medaila. Súťaž sa bude v novej sezóne hrať v rovnakom zložení, keďže Žilina zvládla baráž s Bardejovom.

Konečné poradie Tipsport extraligy 2013/2014 od 3. miesta:
3. HC '05 Banská Bystrica, 4. ŠHK 37 Piešťany, 5. HK Poprad, 6. HK 36 Skalica, 7. HKM Zvolen, 8. MHC Mountfield Martin, 9. Dukla Trenčín, 10. MsHK Žilina

Program finálovej série:
Streda 9. apríla: HC Košice – HK Nitra
Štvrtok 10. apríla: HC Košice – HK Nitra
Nedeľa 13. apríla: HK Nitra – HC Košice
Pondelok 14. apríla: HK Nitra – HC Košice
Štvrtok 17. apríla: HC Košice – HK Nitra
Sobota 19. apríla: HK Nitra – HC Košice
Pondelok 21. apríla: HC Košice – HK Nitra

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #HC Košice