Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marián má ešte päť-šesť pokusov vyhrať Pohár, vraví hráčsky agent

Vyjednáva s klubmi NHL o platoch hokejistov. Dokopy zastupoval vyše sto hráčov, ktorí sa presadili v najslávnejšej lige sveta. Stará sa o nich, vidí do zákulisia. A jeho pohľad na prípad Hossa? Napriek všetkému, čo sa stalo, si na trhu udržal cenu, myslí si najvplyvnejší český agent Jaromír Henyš.

20.06.2009 11:59
Jaromír Henyš Foto:
Agent Jaromír Henyš.
debata

Čo hovoríte na Hossov detroitský príbeh?
Tak sa to niekedy v živote zomelie – čo je dobre myslené, nemusí práve vyjsť. Neželal som mu, aby to takto dopadlo. Ale veľa ľudí mu to asi želalo. Hlavne v Pittsburghu.

On, strelec, vo finále nedával góly. Nepotiahol nimi Detroit. Padla tým jeho hokejová cena?
Myslím si, že zostane v podstate rovnaká (v minulej sezóne zarábal 7,45 milióna dolárov). Ani ďalší, čo hrali za Detroit, sa teraz nepresadili tak, ako predpokladali. Napríklad Švédi. A Hossička, čo som ho videl v pár zápasoch, hral veľmi dobre. Akurát nedával tie góly. Ale tak to niekedy chodí.

Čo s ním urobí, že mu trofej ušla medzi prstami?
Máte kopec vynikajúcich hráčov, ktorí Stanley Cup nikdy nezískajú. Pritom robia všetko, čo môžu, aby ho vyhrali. Ako sa teraz okolnosti postavili proti Hossovi – to je osud. Musí to brať tak, že dvakrát sa do finále dostal a tretíkrát si možno už siahne na Pohár. A myslím si, že keď si vlani vyberal, kde bude hrať, tak sa rozhodoval správne. Organizácia Detroitu je špičková. Aj Hašek (Henyšov klient, ktorý s Detroitom vyhral Stanley Cup) mi tvrdí, že je spolu s New York Rangers najlepšia v celej NHL.

Prečo sú tieto dva kluby u väčšiny považované za najlepšie?
Majú neskutočné zázemie. Je tam skvelý manažment. Šikovní ľudia. Predávajú neskutočne veľa dresov, suvenírov, majú vypredané štadióny. A sú tam teda peniaze. Veľa peňazí. Keď ich máte, tak si zaobstaráte všeličo. (usmeje sa) Aj drahú milenku.

Odporučili by ste Hossovi, aby zostal v Detroite?
Jeho vec. Vôbec nemá cenu do toho zasahovať. Ja si myslím – aj podľa toho, čo naznačil – že rozmýšľa skôr tak, že v Detroite zostane. Teraz mu chýbala len štipka šťastia. Celé sa to mohlo zvrtnúť, ak by Detroit nespálil šancu v posledných sekundách (rozhodujúceho siedmeho zápasu). Keby ju dal, vyrovnal by a v predĺžení by zápas otočil. V závere Pittsburgh neskutočne mleli.

V novej sezóne sa očakáva, že platový strop (na zmluvy s hokejistami) sa nedvihne a kluby budú skôr šetriť. Môže to mať vplyv na Hossov viacročný kontrakt, ktorý zrejme bude chcieť podpísať?
Je v optimálnom veku (má tridsať rokov), taký päťročný kontrakt môže pokojne urobiť.

A dostane ho v Detroite? Pod platovým stropom majú v tejto chvíli voľné len asi štyri milióny dolárov, ak by ho chceli, museli by pustiť iných hokejistov.
To si netrúfam odhadnúť. To vedia len oni. A som si istý, že majú spočítané, čo si môžu dovoliť, čo sa im oplatí.
Čo myslíte, oplatilo by sa Hossovi v Detroite ešte raz risknúť iba ročný kontrakt?
Neradím. Ako sa hovorí, dobrá rada nad zlato. (usmieva sa) Treba len dať vedľa seba možnosti a hráč si musí vybrať sám.

Dočká sa napokon prsteňa za Stanley Cup?
Podľa mňa sa dočká. Nemá zlé šance. Je ešte relatívne mladý. Ešte päťkrát-šesťkrát sa o to môže pokúšať.

debata chyba