Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Päť minút po dvanástej

Lepšie neskoro ako nikdy.

29.11.2018 14:44
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata (11)

Taký vyjasňovací ultramaratón s biatlonom v titulnej úlohe, aký sa uskutočnil v stredu na pôde Slovenského olympijského výboru, si slovenský šport nepamätá.

Začal sa o desiatej predpoludním, skončil sa po deviatej večer, keď deduško z večerníčka už dávno pozhášal na nebi hviezdy. Rozprávku však nahradil dramatickejší žáner – neľútostná bitka právnikov o podobu zmluvy. Sestier Fialkových na jednej a Slovenského zväzu biatlonu na druhej strane. Ak sa niečo rieši jedenásť hodín, musí byť na to sakra dôvod.

Štátna reprezentácia ním určite je. A peniaze detto. Aj keď sú ukryté v sofistikovanom obale marketingových a osobnostných práv. V nich totiž ležal tlejúci uhlík možného požiaru. Nik nemôže športovkyniam vyčítať, že chcú ekonomicky čo najlepšie speňažiť svoje majstrovstvo. Kariéra je krátka, biatlon nie je tenis ani futbal.

Ivona Fialková, šéf SZB Tomáš Fusko a Paulína... Foto: Robert Hüttner, Pravda
fialková biatlon Ivona Fialková, šéf SZB Tomáš Fusko a Paulína Fialková po podpise zmluvy.

Lenže – aj biatlonový zväz, ktorý nominuje pretekárky na vrcholné podujatia, má povinnosti voči svojim marketingovým partnerom. Ak je ním napríklad automobilka a športovec sa dohodne s inou značkou, resp. to zaňho vybaví špekulatívny manažér, nastáva nepríjemná kolízia.

Z podobného dôvodu sestry Fialkové – bez nich nemožno zostaviť ženský tím – nechceli podpísať zmluvu so zväzom o štátnej reprezentácii, za čo im disciplinárna komisia vystavila stopku. Ku cti obom stranám slúži, že kompromis napokon našli.

Otázne je, či to muselo byť päť minút po dvanástej a či sa vynaložená energia i odmena pre právnikov nedali využiť v prospech športu. Na pekné zimné rozprávky z biatlonu sme si už zvykli. Najmä Paula Fialková má na to, aby v nich mohla byť hviezdička, ba aj hviezda.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Paulína Fialková