Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hľadanie brán vo fujavici je okamžite strata sekundy. Vlhová si zaslúži rešpekt, prehrala s hazardérkou

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala v kanadskom Tremblante dve zo štyroch kôl. Ani v jednom prípade jej to na triumf v obrovskom slalome Svetového pohára nestačilo.

04.12.2023 05:43
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová počas druhého kola obrovského slalomu v Tremblante.
debata (24)

V sobotňajšom obsadila druhú priečku, v nedeľu piatu. V oboch prípadoch kraľovala v Québecu skúsená Federica Brignoneová.

„Druhé kolo nedeľňajších pretekov bolo veľkou výzvou,“ povedal niekdajší mládežnícky tréner Vlhovej Rastislav Mažgút.

Aké je vaše hodnotenie druhého a piateho miesta?

Vyhrala druhé kolo v sobotu a prvé v nedeľu. I tak jej to nevyšlo na víťazstvo. Je to škoda, mala smolu. Bez ohľadu na to má za sebou skvelý víkend. Druhé miesto je krásne, namiesto piateho určite chcela aj sama viac.

Pri tých zhoršujúcich sa podmienkach ho však treba vyzdvihnúť. Petra znova potvrdila, že patrí k najlepším na svete a zajazdila výborné kolo.

826441123 Čítajte viac Vlhová dala do 2. kola všetko, no pódium nevybojovala. Pozrite si, akému počasiu čelili lyžiarky

Aké náročné je jazdiť v podmienkach, ktoré v Tremblante panovali počas nedeľňajšieho prvého kola?

Vo vetre a fujavici hľadáte bránky, čo vám berie veľké množstvo času. Povedal by som, že preto na trati naberiete aj sekundovú stratu. Pri peknom počasí pretekár vidí, kde je vlna alebo ryha v podložke.

V hmle pri vetre a snežení ťažko vidíte pod nohy. Čím neskôr sa išlo, tým to bolo náročnejšie. Možno mala Petra aj trochu smolu v tom, že vyhrala prvé kolo a išla posledná.

Možno ak by sa vybrala na trať o čosi skôr, mohlo to byť pódiové umiestnenie či triumf. Navyše, v Tremblante bolo množstvo terénnych vĺn. Na nich je to veľmi zradné.

Prečo?

Ak na nej zatlačíte a nevidíte dobre, odlepí vás a stratíte kontakt s podložkou. Stratíte tým rýchlosť. Potrebujete nájsť ideálny moment, ale to je pri takýchto podmienkach náročné.

Keď to vyjde, zrýchľujete. Petra sa o to snažila, ale nevyšlo jej to ideálne.

826209951 Čítajte viac Ďalší skvelý výkon Vlhovej! Fenomenálnou jazdou v druhom kole si postrážila miesto na pódiu

Ako vysvetlíte, že to Brignoneovej vyšlo?

Strácala po prvom kole na Petru sekundu. Nemala čo stratiť. Išla za hranicu dovoleného a riskovala all-in. Vyhrala to, ale mala o čosi lepšie počasie ako pretekárky po nej – vráta Lary Gutovej-Behramiovej, Mikaely Shiffrinovej či Vlhovej.

Vyhovárať sa však netreba, každá sa s náročnými podmienkami popasovala po svojom. Jedna lepšie, druhá horšie. Páčila sa mi zjazdovka v Tremblante.

Zaujímavá novinka vo Svetovom pohári?

Nie úplná, ale áno – príjemné osvieženie. Tréneri sa na terénnych vlnách mohli vyblázniť pri stavbe trate. O to zaujímavejšie to bolo pre divákov. Ktovie, či aj pre pretekárky.

Tremblant mal mnoho nášľapných mín, samé chytáky. Pretekárky poriadne vyskúšali.

Po dvoch triumfoch Gutovej-Behramiovej prišli dva triumfy Brignoneovej. Dočkáme sa aj výhry Vlhovej v obrovskom slalome?

Pre mňa je to otázka času. Obrák je tradične vyrovnaný a Petra patrí do úzkej špičky. Tremblant to potvrdil. Mala trochu smolu, že nedokázala uložiť vedľa seba dve ideálne kolá, respektíve sa to niektorej z jej súperiek podarilo o čosi lepšie.

Petra Vlhová, Jasná Čítajte viac Nádherná ručná práca. Pokochajte sa trofejou, o ktorú v Jasnej zabojuje Vlhová

Čakajú nás dve podujatia v rýchlostných disciplínach – v St. Moritzi a Val-d'Isère. Predpokladáte, že sa tam Vlhová predstaví alebo sa sústredí na najbližší slalom, 21. decembra v Courcheveli?

Netrúfam si to odhadovať. Nevieme, aký má tréner Mauro Pini plán. Treba si uvedomiť, že teraz to vyzerá na možno dlhšiu pauzu, ale tradične prelomy rokov budú patriť slalomom a obrovským slalomom.

Petra si od začiatku vianočných sviatkov až do záveru januára, kedy sa pôjde aj v Jasnej, veľmi neoddýchne.

V Courcheveli sa nie vždy Petre darí, takže sa na neho možno v tréningu ešte viac sústredia. Zaujala ma ešte jedna veta, ktorú povedal Mauro Pini už pred Tremblantom.

Aká?

Narážal na Levi a vypadnutie v slalome, kedy mala na dosah víťazstvo. Pini povedal, že špicar nerieši. Páčilo sa mu, čo ukazuje na trati. Po Tremblante sa pod to podpisujem aj ja.

Vidieť, aký progres urobila v obrovskom slalome. Milo ma to prekvapilo. Prejavy Vlhovej, Shiffrinovej, Brignoneovej či Gutovej-Behramiovej sú iné. Aj napriek vysokému vzrastu sa etablovala medzi elitou.

Sama však pred kanadskou zastávkou Svetového pohára vyhlásila, že sa v obráku necíti taká silná, ako v slalome…

Pohľad na výsledky v obráku a čakanie na výhru trochu skresľujú hodnotenie Vlhovej výkony v obrovskom slalome. Má skvelú adaptačnú schopnosť. Ako som povedal – je otázka času, kedy zvíťazí.

Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2023/24 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová vstúpi do novej sezóny Svetového...

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/2024