Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý český brankár má jasno: Nebyť Gajana, bolo by rozhodnuté po prvej tretine. Presilovky Slovákov sú smrteľné

Utorňajšie hokejové derby na MS do 20 rokov medzi Slovenskom a Českom (6:2) rozhodli podľa niekdajšieho českého brankára Tomáša Vošvrdu (34) tri faktory.

26.12.2023 17:09
Adam Gajan Foto: ,
Adam Gajan.
debata (5)

Využívanie šancí, brankári a aj prístup oboch tímov k zápasu.

„Nestihol som záver stretnutia, ale skóre 6:2 pre Slovensko hovorí za všetko. Musel to byť zaslúžený triumf,“ niekdajší brankár Popradu, Liptovského Mikuláša či Michaloviec.

Prekvapil vás takýto rezultát?

Určite nie. Iste, Česi boli favoriti, ale je to turnaj a prvý zápas. Páčil sa mi hokej. Divákov musela hra hore-dole baviť bez ohľadu na to, komu fandili.

Prvá tretina bola jasne v českej réžii, potom sa to otočilo a lepší boli Slováci. V tretej tretine som mal nejaké pracovné povinnosti, ale duel bol skvelý. Taký, aký by na juniorských majstrovstvách sveta mal byť.

Prvý gól na turnaji dali Česi naozaj exkluzívny. Páčil sa vám?

No, zrejme sa objaví aj v nejakých hitparádach. Akcia po minúte s gólom Rymona bola parádna. Dominik to nemal jednoduché, aby to trafil, zvládol to exkluzívne. Vidíte, dobrý začiatok pre Česko, ale zlý koniec.

Canada World Junior Hockey Jiříček Dvorský Čítajte viac Demolácia, studená sprcha a navyše sme prišli o jediného praváka medzi obrancami. Česi hromžia po nečakanom debakli od Slovákov

Niekedy rýchly gól mužstvu pomôže…

Áno, upokojí sa. Utvrdí sa vo svojich kvalitách, ale toto nebol náš prípad. Pritom v prvej tretine mali slovenskí chlapci veľké problémy. Nestíhali dostupovať, nenapádali správne, Česi boli všade rýchlejší a presnejší.

Zahodili však šance a od druhej tretiny panikárili, robili zbytočné fauly a vrátili súpera do hry. Jej obraz sa úplne zmenil. Toto sú dvadsiatky.

Mnoho ľudí zabúda, že sú to mladí chlapci na najkvalitnejšom turnaji v živote. Chýb je viac ako na seniorských, ale zasa možno o to krajší hokej to je.

Brankár Adam Gajan mal v prvej tretine osem úspešných zákrokov. Boli mnohé z nich kľúčové?

V zámorí sa zvykne hovoriť, že brankár má mužstvu vždy dávať šancu na víťazstvo. Nebojím sa povedať, že bez Gajanových zákrokov by bolo po prvej tretine 3:0 pre Česko a bolo by po zápase.

A nikto by sa tomu ani nemohol čudovať. Gajan na ďalšom šampionáte ukazuje svoje kvality. Najväčší kredit by som udelil práve jemu, hoci sa bude hovoriť najmä o strelcoch a pekných góloch v presilovkách či oslabení.

World Juniors US Slovakia Hockey Čítajte viac Vstup do MS ako hrom! Slováci sa v tretej tretine derby utrhli z reťaze, Čechom uštedrili vysokú prehru

Potvrdil Gajan, že post najvyššie draftovaného gólmana do NHL v uplynulom výbere (Chicago Blackhawks, celkovo 35. miesto, pozn.) nebola náhoda?

Veru, žiadna náhoda. Adam je skvelý chlapec. Zaslúži si to. Poznáme sa dlhšiu dobu. Tvrdo pracuje, má dobre nastavenú hlavu a skvelý prístup k tréningom. Pracovať s ním musí byť pre trénerov odmena.

Aké sú jeho najväčšie devízy?

Má skvelý pohyb, solídnu výšku – 190 centimetrov. Čo viem, tak to má dobre rozbehnuté. Prajem mu len to najlepšie a fandím mu, aby to dotiahol čo najďalej.

Až do NHL?

Prečo nie? Trend je iný, ako to bolo kedysi so skúsenými borcami za veľké peniaze. Teraz ich skôr nasypú útočníkom a nechajú si do bránkoviska dvoch mladých chlapcov, ktorí medzi sebou bojujú o miesto. Aj toto môže Gajanovi pomôcť dostať sa do NHL.

Duel nevyšiel českému brankárovi Michaelovi Hrabalovi, ktorý išiel v drafte NHL 2023 o tri priečky neskôr ako výber č. 38 do Arizony. Rozhodli derby brankári?

Boli tam situácie, ktoré mohol vyriešiť lepšie. Na druhej strane – v prvej tretine si veľmi nesiahol na puk a možno sa to na ňom podpísalo.

V druhom dejstve Česi zbytočnými faulami darovali Slovákom presilovky. Navyše, Hrabal inkasoval gól do šatne, keď puk zrejme nevidel. Možno to s ním zamávalo. Rozhoduje každý gól, ale Česi ich mali dať v prvej tretine viac.

slovenskí hokejisti Čítajte viac Uznávaní kanadskí experti netaja rešpekt: Slováci skrátka budú hrať o medaily. Veria im viac ako Čechom

Kapitán Jiří Kulich bol po druhej tretine veľmi kritický a označil fauly za hlúpe a prístup nedostatočný. Videli ste to podobne?

Každý faul je nebezpečný. Ukázalo sa, že darovať Slovákom presilovky môže byť smrteľné. Máte množstvo Šikovných hráčov.

Filip Mešár, Dalibor Dvorský, Martin Mišiak… Je tam ohromná kvalita a navyše, početné výhody rozhodujú aj na takýchto turnajoch, nielen medzi seniormi.

Čo takýto vstup do turnaja spraví s obomi mužstvami?

Česko to môže jedine nakopnúť. Dá sa povedať, že je to taká facka, po ktorej sa preberie. Pre chlapcov zo Slovenska bude dôležité, ako to skúsenejší hráči ako Adam Sýkora, Filip Mešár a ďalší spracujú a prenesú na spoluhráčov.

Nemali by „uletieť.“ Majú za sebou prvý zápas a jedna výhra nič negarantuje. Zdá sa však, že Sýkorov príhovor po prvej tretine, ktorý avizoval, mal na mužstvo dobrý vplyv. Na ľad prišiel iný tím a nakoniec vyhral. Prajem obom tímom, aby priviezli medailu. Bolo by to skvelé a nie nereálne.

Týchto mladíkov na MS sledujte. Vrátane Slováka Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Prehliadka tých najväčších talentov. Aj o tom...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Vošvrda #Dalibor Dvorský #Filip Mešár #Adam Sýkora #Adam Gajan