Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťahajú ich Ukrajinci i chlapík s kardiostimulátorom. Real s Barcelonou nestačia na mesto z Hry o tróny

Na konci augusta 2020 sa sklátil na trávnik. Okamžite dvíhal ruku. Ratovať ho prišli spoluhráči z Ajaxu Amsterdam i súperovi hráči Herthy Berlín. Bol to desivý moment.

19.12.2023 18:15
824750072 Foto:
Girona je zatiaľ najväčším prekvapením sezóny.
debata (1)

Daley Blind ho však ukončil odchodom z trávnika po svojich. Lekári mu odporúčili, aby sa vrcholovej kariére už vyhol. Rodák z Amsterdamu však chcel hrať aj naďalej – s kardiostimu­látorom.

Po operácii srdca si opäť obul kopačky. Dnes hrá v Girone, ktorá v španielskej La Lige píše rovnako krásny príbeh ako holandský reprezentant.

Začalo to pri stolnom futbale

Girona je známa viacerými vecami. Jedna z obytných častí stotisícového mesta sa podobná talianskym Benátkam. Židovská časť láka turistov z celého sveta. Dominantou mesta je katedrála Panny Márie, kde sa natáčala jedna zo scén kultového seriálu Hra o Tróny.

A ak by vás Girona nudila, je vzdialená 25 kilometrov od ikonickej pláže Costava Brava, 90 od Barcelony a vyše 100 od francúzskych hraníc.

Športové vyžitie prinášalo buď fandenie basketbalovému klubu Basquet Girona, ktorý založil niekdajší hráč NBA Marc Gasol prípadne drukovanie FC Barcelona alebo Espanyolu Barcelona. o miestny 93 rokov starý futbalový klub veľa ľudí nestálo.

830827168 Čítajte viac Škriniarov kolega zažil noc hrôzy. Manželka dostala úder do tváre, rodinu spasil zásah polície

"Spomínam si na našom štadióne Montilivi dvesto fanúšikov. Prvý polčas sedeli na jednej strane, po polčase išli na druhú. Teraz je to iný príbeh.

Deti chodia po ulici v dresoch Girony. Žiadna Barcelona, Real či Espanyol. Keď som bol chlapec, prišlo mi to nepredstaviteľné," povedal pre The Athletic prezident Delfi Geli.

Prvé pozdvihnutie priniesol prelom milénií kedy si Girona zahrala aj v druhej španielskej lige. V roku 2007 však prišli dlhy vo výške viac ako dvoch miliónov eur.

Vtedy sa v klube prvýkrát objavil Pere Guardiola, brat trénera Manchestru City Pepa. Pomohol sprostredkovať predaj klubu pod nových francúzskych vlastníkov.

Bolo to v čase, kedy sa začala legenda o stolnom futbale. Činovníci i hráči Girony sa často stretávali v bare Pencil práve pred obľúbenou hrou. Debatovali o tom, ako klub posunúť nielen medzi sebou, ale aj fanúšikmi.

Slovinsko futbal EKL 2. kolo A Ľubľana Slovan Čítajte viac Kmotrík ml.: Na Čavriča máme tri konkrétne ponuky. Šéf Slovana upresnil, odkiaľ sú

Nakoniec sa rozhodli, že si jeden zadovážia aj do šatne. Je tam aj dnes, hoci Girona kraľuje La Lige.

Celý príbeh dostal v roku 2009 vážnu trhlinu. Vedenie tímu odvolalo trénera Raúla Agneho, ktorý musel futbalový stôl zo šatne vrátiť kamarátovi. Hráči sa vybrali za Pedrom, majiteľom baru Pencil.

„Boli nespokojní, že o stôl prišli a chceli ten z baru. Mali finančné problémy, nechodili im výplaty, ale aj tak zaplatili nejakú symbolickú čiastku, aby si ho vzali do šatne,“ spomínal Pedro.

Trpezlivosť priniesla prvé miesto

Od augusta 2017 po postupe do La Ligy sa stali členmi City Football Group (CFG), ktorú vlastnia šejkovia z Abú Zabí. Taktiež 44 percent akcií kúpil Pere Guardiola.

Mimochodom, okrem City a Gironu sú v CFG aj New York City, uruguajské Montevideo, belgický Lommel SK či austrálske Melbourne City.

Girona však o dva roky neskôr spadla naspäť do Segunda División. Následne sa trénerom stal Michel a začala sa veľmi úzka spolupráca nového kouča so starým kamarátom Txikim Begiristainom, športovým riaditeľom Manchestru City.

830532837 Čítajte viac Letieť so 120 hráčmi ponad Izrael? Ste hlúpi. Šéf Neapola sa vyhráža, že svoj tím na turnaj nepustí

Nepoľavila ani po dvoch neúspešných play off o návrat do La Ligy. Do tretice, pred aktuálnou sezónou sa to Girone podarilo.

„Všetko, čo potrebujete, je čas. Našťastie som ho v Girone dostal. Na začiatku prvej sezóny ešte v druhej lige som prehral z prvých desiatich zápasoch osem, ale nevyhodili ma,“ priznal Michel.

Vedeniu sa však páčil agresívny futbal a tiež fakt, že Michel urobil maximum pre to, aby sa svojim hráčom čo najviac priblížil. Naučil sa aj katalánsky a prvú tlačovku po návrate do La Ligy začal v nej.

Kvôli ľahšej komunikácii s hráčmi či susedmi. A vraj aj pre to, aby s nimi mohol chodiť do krčmy či do legendárneho baru Pencil, kde sa celý príbeh Girony začal.

„Neučil som sa preto, aby som robil nejaké populistické kroky a získaval si plusové body od priaznivcov. Chcel som klub lepšie pochopiť a aj mu vzdať úctu, keď ma podržal. Teraz zbierame ovocie,“ tvrdil Michel.

Hod mincou

Okrem Blinda ťahajú dvaja ukrajinskí reprezentanti Viktor Cygankov a Arťjom Ďovbyk, 19-ročný brazílsky talent Sávio, niekdajší hráč Barcelony Eric García či ex-stredopoliar Manchestru City Aleix García.

14. Slovan vs Lille Čítajte viac To, čo spravil Weiss so Slovanom, je téma na seminár. Z preplatených chodcov je orchester

„Niektoré príchody boli ako hod mincou. Tak to vo futbale býva. Za tie roky, čo som v klube sa toho udialo mnoho. Užívajme si chvíle, ktoré momentálne zažívame,“ skonštatoval Pere Guardiola.

Prvé miesto, 14 výhier, 44 získaných bodov z 51 možných, prvé miesto dva body pred Realom Madrid a deväť pred Barcelonou, ktorú v derby premiérovo zdolali práve v aktuálnom ročníku. Všetko bez väčších investícií či manierov. A so stolným futbalom v šatni.

„Pripomína nám, odkiaľ sme prišli. Neboli sme založení na kráľovských výsadách, nestavali kvôli nám štadión s kapacitou desiatok tisíc ľudí, nesledujú nás milióny priaznivcov po celom svete. Stolný futbal bude naďalej v našej DNA. Pri ňom to začalo,“ uzavrel prezident Geli.

Najvyťaženejší futbalisti v roku 2023 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zostavený bez brankárov, len z...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ajax Amsterdam #FC Girona