Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žreb dosiaľ Slovákom prial, gigantovi sa nevyhnú. Maďarom by sa mohli, lebo sa derby zbytočne nafúkne

Slovenskí futbalisti už večer spoznajú súperov na budúcoročných majstrovstvách Európy v Nemecku (14. jún - 14. júl). Pri žrebe v Hamburgu (18.00, prenos vysiela Dajto) budú v treťom koši.

02.12.2023 05:40
Slovensko - Island 13 Foto: ,
Radosť po Dudovej premenenej penalte.
debata

"Postup je úspech. Nie je ľahké vyhrávať v kvalifikácii, získať toľko bodov a ísť ďalej. V skupine sme mali mužstvá, ktoré sme museli zdolať. Mali náročnejšie obdobia, ale to aj my.

Slováci sa pozbierali, čaká nás príjemný večer i leto. Hoci – v každom koši sú kvalitní súperi," vraví bývalý reprezentant Szilárd Németh.

Maximálne v treťom koši

Slovákov budú – rovnako ako pri žrebe ME 2016 – vyberať z tretieho koša. Pred MS 2010 a Eurom 2020 sa zverenci Vladimíra Weissa st., respektíve Štefana Tarkoviča ocitli medzi poslednými vyberanými mužstvami. Vo všetkých prípadoch sa však vyhli skupine smrti.

Pred premiérou na MS 2010 sa ocitli v skupine s Novým Zélandom (1:1), Paraguajom (0:2) a obhajcami titulu z Talianska. Práve na ich úkor postúpili z F-skupiny po výhre 3:2 do osemfinále s Holandskom (1:2).

Debut na ME priniesol v roku 2016 taktiež osemfinálový koniec, tentoraz s Nemeckom (0:3). Mužstvo Jána Kozáka st. postúpilo ďalej po prehre s Walesom (1:2), triumfe nad Ruskom (2:1) a bezgólovej remíze s Anglickom.

Mix Collage-29-Nov-2023-10-25-PM-8103 Čítajte viac Krásne a schopné. Ženy hviezdnych futbalistov zarábajú rozprávkové peniaze, ktorá dominuje?

Pre pandémiu koronavírusu o rok posunuté Euro 2020 Slovákom nevyšlo herne ani výsledkovo. Po šťastnom víťazstve 2:1 nad Poľskom prišiel bezduchý výkon so Švédskom (0:1) a hanebný debakel od Španielska (0:5).

„Javí sa, že nebránime toľko, ako na ME 2020, kde sme ledva prešli cez polovicu ihriska. Ten turnaj nám vôbec nevyšiel, bolo to sklamanie. Bolo by dobré sa zaň revanšovať. Niektoré výkony neboli hodné šampionátu. Teraz to bude o niečom inom,“ verí Németh.

Portugalská nádej

Tradične najnabitejším košom je prvý. Z poltucta európskych gigantov sa Némethovi vyberalo ťažko.

„Rád si pozriem konfrontáciu našich s elitným tímom. Pôjde o superfavorita nielen proti nám, ale aj celého turnaja,“ tvrdí Németh.

Slováci sa v kvalifikačnej J-skupine stretli dvakrát s Portugalskom. Doma prehrali 0:1, v Porte 2:3.

Zverenci Roberta Martinéza sú jediným tímom, ktorý na ME 2024 postúpil bez straty body. V desiatich zápasoch inkasoval len dvakrát – od Dávida Hancka a Stanislava Lobotku.

Erik Tupý Čítajte viac Šéfovi rozhodcov som dal podpísané kartičky hráčov Slovana. Hádajte, čo sa stalo potom

„Výkon, aký Slováci predviedli doma, spĺňal európske parametre. Nezískali sme ani bod, ale nemohli sme sa na mužstvo hnevať. Ak by takú hru naši zopakovali na Eure, môžeme veľký kaliber potrápiť,“ je presvedčený Németh.

Nafúknutý duel s Maďarmi

Porovnávanie druhého a tretieho koša je podľa Németha zradné. Aj v tomto prípade sa ťažko hľadá jednoduchá cesta za postupom. Okrem najlepších dvoch tímov postúpia do osemfinále aj štyri najlepšie mužstvá z tretích miest.

"Albánci hrali výborne, majú mnoho kvalitných individualít. O Dánoch sa ani nebavme. Rakúšania remizovali s Belgičanmi, vyhrali nad Nemcami. A ešte sú tam Maďari.

Určite by to s nimi bolo zaujímavé. Pod trénerom Marcom Rossim spravili veľký posun dopredu," konštatuje bývalý reprezentačný útočník, ktorý sa obáva prílišnej medializácie súboja s južným susedom.

„Bojím sa, že by sa ten duel veľmi nafúkol. Naše herné štýly mi neprídu podobné, hoci tímy vedú talianski tréneri. Musíme sa sústrediť na seba. Spravili sme progres, ale potrebujeme stabilizovať výkonnosť, lebo na ME nie je možnosť na nápravu.“

821576017 Čítajte viac Mám ELO 1400 a nikto mi neverí, smeje sa. Salah opísal, kam až siaha jeho závislosť na online hre

Slováci sa pri zajtrajšom žrebe vyhnú piatim súperom. Viacerí z nich majú v Európe cveng.

„Opticky to vyzerá, že tretí kôš je silnejší ako druhý. Na druhej strane, Holanďania či Chorváti majú síce veľké meno, ale slabšiu formu ako mužstvá z druhého koša. Viem si však predstaviť, že ostatní by chceli radšej Slovensko ako ich,“ porovnáva Németh.

Reparát s Luxemburskom?

Vo štvrtom koši sú zatiaľ jasné iba tri tímy – Taliansko, Srbsko a Švajčiarsko. O zvyšné tri miestenky sa pobije dvanásť reprezentácií rozdelených do troch postupových vetiev. Na ME postúpia ich víťazi.

„Bolo by ideálne sa týmto trom vyhnúť. Lepšie by bolo dostať niekoho z baráže. Gréci však odohrali skvelý duel s Francúzmi a s Luxemburskom máme vlastné skúsenosti,“ dopĺňa.

Akú skupinu by si teda želal?

„Z prvého koša si nenavyberáme. Z druhého by som bral Rumunsko, Rakúsko alebo Turecko. A zo štvrtého niekoho z baráže. Ak by sa to podarilo, mali by sme pomýšľať na postup,“ uzatvára Németh.

Partnerky futbalistov podľa hodnoty majetku Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Partnerky futbalových hviezd núdzou netrpia,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia