Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po úspechu treba spojiť sily a nie riešiť žabomyšiu vojnu. Calzonova reakcia na kritikov bola zlá

Od začiatku pôsobenia trénera Francesca Calzonu na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie talianskeho kormidelníka obhajoval. Jeho prácu ešte v pozícii asistenta v Neapole videl expert Peter Ďuriš (42) naživo.

23.11.2023 05:40
Slovensko - Island 2 Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona.
debata (32)

Aj preto ho zamrzelo, že po postupe na ME 2024 sa kouč národného tímu osopil na odbornú verejnosť.

„Ak Stano Šesták, Martin Škrtel alebo Ján Ďurica povedia, že sa im výkon nepáči, majú na to plné právo. Urobili pre slovenský futbal neskutočné veci. A práve oni mu majú škodiť? Nedáva to zmysel,“ vraví bývalý ligový stredopoliar.

Čo ste si pomysleli, keď vlani prvýkrát zaznelo Calzonovo meno?

Nebol pre mňa neznámou ako pre väčšinu futbalovej verejnosti. Bol súčasťou jedného z najúspešnejších futbalových projektov – SSC Neapol pod vedením Maurizia Sarriho. Trénerovi Calzonovi som veril. Dostával som však od okolia mnoho otázok.

Napríklad?

Či neprekáža, že neviedol mužstvo ako hlavný kouč. Vysvetľoval som im, že ho to nediskvalifikuje. Bol som presvedčený, že to bol dobrý krok. Ako veľmi, nech zhodnotenia ľudia. Futbal robíme všetci pre nich.

Takže ani nie trojtisícová návšteva na vlaňajšom súboji Ligy národov v Trnave a vypredané Tehelné pole pri postupovej definitíve s Islandom sú najlepším dôkazom?

Pre mňa áno. Aj v štúdiách sa snažím moje poznámky orientovať smerom k fanúšikom. Oni sa nenechajú oklamať. Vypočujú si, aj niečo rozdajú. Hneď viete, prečo prišli na futbal, ale aj to, že ste ich niečim nahnevali.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Krutá realita pre Slovákov: Patríme k najchudobnejším, menej hráčov majú len dve krajiny

Kritických hlasov bolo veľa, vrátane kolegu zo štúdia RTVS Ladislava Borbélyho. Vedeli ste pochopiť aj kritické argumenty druhej strany?

Tréner Calzona po postupe povedal, že je tam osem ľudí, ktorí škodia slovenskému futbalu. Myslím si, že všetci, ktorí sa k futbalu vyjadrujeme, mu chceme pomôcť. Dal nám veľa, dá sa povedať, že nás futbal ako taký živí. Nepáčilo sa mi, keď kouča Calzonu kritizovali ešte predtým, ako odviedol prvý zápas.

Po ňom sú negatívne ohlasy v poriadku, predtým je to podraz. Všetci odborníci by mali vedieť, že kouč potrebuje čas. Bol som zdržanlivejší. Som rád, že pán tréner Borbély zmenil názor.

Načrtli ste Calzonove komentáre po výhrach s Islandom a Bosnou. Čo na ne poviete?

Nepáčilo sa mi to. Calzona musí rešpektovať, že je reprezentačným trénerom. Kritika je prirodzená. Cítil sa dotknutý, ale to môže platiť iba v prípade, keď ide o osobný atak.

To sa dialo pred prvým zápasom a vtedy jeho hnev absolútne beriem. Avšak po oprávnenej kritike sa musí zachovať ako profesionál. Bola to absolútne zbytočná reakcia.

Tušíte, koho Calzona myslel?

Expertov, ktorí sa k zápasom vyjadrovali. Cítim sa dotknutý, lebo takto nás všetkých z RTVS a Sport 1, ktorí prinášali kvalifikáciu, hodil do jedného vreca. Ak mňa niekto považuje za experta, tak faktom je, že som na jeho strane.

Video

Prirovnať hodnotenia bývalých reprezentantov ku komentárom opitých ľudí po desiatich pivách? To sa mi nepáči. Od Calzonu sa pýtala úplne iná reakcia.

V minulosti vyčítal negativizmus a teraz vlastne na úspech reagoval rovnako…

Odviedol skvelú prácu. Pred rokom a trápení v Lige národov by málokto povedal, že môžeme ísť na ME. Dosiahol najväčší úspech v kariére, ale nedokázal sa povzniesť nad tlak, ktorý prináša reprezentačná stolička.

Rovnaký pociťovali Vladimír Weiss st., Ján Kozák st., Štefan Tarkovič. Calzona je v cudzej krajine, nemá to ľahké aj kvôli rečovej bariére. Nebudem ho však obhajovať, lebo začal žabomyšiu vojnu. Reagoval zle.

Partnerky slovenských futbalistov Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
V čase, kedy im státisíce Slovákov vyčítajú...

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Francesco Calzona