Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postup Slovenska na ME? Lepšie plakať v Mercedese, ako sa smiať v autobuse

Slovenská futbalová symbolika je pozoruhodná. Z pätnástich kvalifikácií na vrcholné podujatie premenili Slováci na postup štyri príležitosti. Až v troch prípadoch získali úctyhodných 22 bodov. Naposledy v nedeľu, kedy uzavreli úspešnú cestu na ME 2024.

22.11.2023 05:40
Slovensko - Island 31 Foto: ,
Ikonická fotka Juraja Kucku po záverečnom hvizde.
debata (2)

"Viete, ako sa vraví: lepšie plakať v Mercedese, ako sa smiať v autobuse. Tréner Francesco Calzona prebral mužstvo v nedobrom stave. Prešlo si turbulentným obdobím, ale nabralo správny smer.

Využilo všetky prostriedky na postup. Za to si zaslúži pochvalu, ale fanfáry by som ešte odložil," vraví niekdajší reprezentant Vratislav Greško.

Identické skóre

Triumf v zasneženom Chorzówe, ktorý 14. októbra 2009 potvrdil postup na premiérový svetový šampionát, uzavrel najúspešnejšiu kvalifikáciu. Slováci pod vedením Vladimíra Weissa st. vyhrali skupinu s 22 bodmi a skóre 22:10.

V skupine sme však nemali jasného favorita, ako tomu bolo o šesť rokov neskôr alebo v tej nedávno skončenej. Boje o Euro 2016 priniesli opäť rovnaký počet bodov, jedno z najväčších víťazstiev (2:1 nad Španielskom v Žiline) a identické skóre ako po nedeľňajšom triumfe v Zenici nad Bosnou – 17:8.

Vo všetkých troch spomínaných kvalifikáciách dosiahli Slováci sedem triumfov, jednu remízu a dve prehry.

Róbert Boženík Čítajte viac Zloženie prvého koša je známe. Slováci nastúpia na ME proti jednému z týchto gigantov

„Až 22 bodov získate na ihrisku a nie rečami. Súperi nám to uľahčili. Na Islande ani v Luxembursku sme neboli lepším mužstvom. Máme však body, súperov sme dostali do kolien“ tvrdí bývalý hráč Ladislav Pecko.

Slováci postúpili s odretými ušami aj na ME 2020, ale v predošlých úspešných ťaženiach sa vždy mohli spoľahnúť na kvalitnú defenzívu. Mužstvo, ktoré vlani v šiestich dueloch C-divízie Ligy národov inkasovalo šesťkrát od Kazachstanu, Azerbajdžanu a Bieloruska, obstálo.

„Defenzíva bola stopercentná. Portugalčania iných súperov rozdrvili, ale my sme obstáli. Nedostávali sme lacné góly s priamymi konkurentmi o postup. V tomto sme boli niekde inde ako v predošlých kvalifikáciách,“ všíma si Pecko.

Video

Pravdou je, že štyri body s Luxemburskom a ďalšie tri s Islandom boli dielom najmä šťasteny. Súperi v šesťbodových dueloch darovali Slovákom víťazstvo a tí ním nepohrdli. Na mužstvo sa spustila vlna kritika

"Ťažko sme mohli uveriť v postup, keď v prvom zápase prišla domáca remíza s Luxemburskom. Nedarilo sa nám ani na jeho ihrisku, ale tam aj na Islande sme to zvládli výsledkovo.

Na konci sme otočili dva zápasy a vyhrali. Nepredali sme kožu lacno Portugalcom. Nič z toho nie je jednoduché," upozorňuje Greško.

Nenahraditeľný Hancko

Najviac sa mu pozdávalo, že nikto herne nevytŕčal. Niekdajší obranca Interu Miláno vyzdvihol kolektív. Ďalší bývalý bek Pecko predsa len našiel dva nasledovaniahodné príklady.

"Slovenským hráčom kvalifikácie bol Dávid Hancko, všetky zápasy odohral na vynikajúcej úrovni. Po prestupe do Feyenoordu sa neskutočne zlepšil. Je futbalový i tvrdý obranca.

Pre mužstvo bol nenahraditeľný. Darilo sa aj Lukášovi Haraslínovi. Bol našou najväčšou ofenzívnou zbraňou. Dva góly proti Islandu vyzerali jednoducho, ale neboli. Keď je zdravý, je nebezpečný."

823294745 Čítajte viac Trpký záver roka pre slovenských sokolíkov. Na českých futbalistov nenašli recept ani tentokrát

Obaja majú spoločných viacero vecí, vrátane Sparty a možného prestupu do lepšieho klubu v najbližších mesiacoch. Pecko by sa s ním neponáhľal.

„Bol by som rád, keby sme mali ďalšieho hráča v top ligách. Dávid prišiel nedávno do Feyenoordu, stal sa majstrom, hráva v Lige majstrov. Lukáš je v Sparte ako pokropený živou vodou.Prestúpiť pred ME môže byť riskantné. Na šampionáte môžu formu potvrdiť a potom ísť za lepším,“ nabáda Pecko.

Nepochopenie od Calzonu

Tréner Calzona si po príchode na slovenskú lavičku dal viacero čiastkových cieľov. Drvivú väčšinu – postup na ME, zlepšenie herného prejavu, návrat divákov na tribúny a podobne – splnil. I tak však ťažko znášal kritiku.

„Spravil kus dobrej roboty. Nepáčilo sa mi však, že sa mu na jednej strane nepozdávajú negatívne komentáre a kritika a on po postupe reaguje rovnako. Ak ste tréner národného tímu, nič iné nemôžete čakať,“ poznamenáva Greško.

Narážal na reakcie 56-ročného Taliana po domácej výhre nad Islandom i na trávniku Bosny a Hercegoviny. Calzona nezostal nič dlžný svojmu temperamentu a osopil sa na kritikov.

„Mohol by som to tak vtipne povedať, že keby bol v Taliansku, vedel by, ako sa tam dennodenne kritizuje a rozoberá futbal… Iste, Slováci sú netrpezlivý národ. Všetko chceme hneď. Vnímal som to však skôr ako Calzonovu reakciu na konkrétnych ľudí,“ ozrejmuje Greško.

822831474 Čítajte viac Nie som váš priateľ, bolelo to. Calzona uzavrel boj s kritikmi prirovnaním k desiatim pivám po záverečnej

„Prečo nekritizovať, ak sa mi nepáči výkon? Pamätám si na Maďarov, ktorí na ME 2020 nepostúpili zo skupiny, ale hrali pekný futbal. Vidíte, aj za prehru môžete dostať pochvalu a kritiku, keď vyhráte. Ako Slováci proti Portugalsku, respektíve v Luxembursku,“ dopĺňa Pecko.

Za najpodstatnejšie považuje návrat divákov na tribúny. Vypredané Tehelné pole v súboji proti Islandu a triumf, ktorý videlo, v ňom zanechal dojem.

"Oni sledujú zápasy skôr srdcom ako očami. Nemôžete ich oklamať. Vypredaný štadión znova uveril v národný tím. Energia z ihriska presvedčila divákov, že to zvládnu a postúpia na ME.

Sme tam s mužstvom, ktoré má kvalitu. Zaslúži si pochvalu aj gratuláciu, ale s veľkými rečami sa musíme krotiť," uzatvára Pecko.

„Ako chlapec si pamätám ME s 8 tímami, teraz ich je 24. Postup zo skupiny do play off Eura by mal byť cieľom. Ak sa to podarí, dostanú od nás futbalisti ďalšiu pochvalu,“ sľubuje Greško.

Partnerky slovenských futbalistov Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
V čase, kedy im státisíce Slovákov vyčítajú...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2024 vo futbale #Francesco Calzona