Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Calzona dal dva sľuby. Oba splnil, ale aj tak to má so Slovákmi ťažké

Pri pohľade na štvrtkový výkon slovenských futbalistov proti Islandu (4:2) cítil radosť i hrdosť. Zverenci Francesca Calzonu si triumfom na Tehelnom poli zaistili postup na majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku.

19.11.2023 17:03
Slovensko - Island 16 Foto: ,
Francesco Calzona burcuje svojich zverencov.
debata

Nič na tom nezmení ani akýkoľvek výsledok dnešného záverečného súboja kvalifikačnej J-skupiny proti Bosne a Hercegovine (20.45, prenos vysiela Sport1).

„Prvé zápasy pod novým trénerom mužstvo nevedelo, čo má hrať. Teraz to už neplatí,“ vraví futbalový expert Stanislav Angelovič.

Slováci postúpili na majstrovstvá Európy ešte pred nedeľňajším vyvrcholením bojov v Bosne. Čo na to poviete?

Sú len pozitívne. Podarila sa veľká vec pre našu malú krajinu. Bude to platiť vždy, keď sa Slovensko dostane na veľký turnaj. To, čo ukázali s Islandom hráči aj fanúšikovia, bol veľký zážitok.

Nebáli ste sa, že inkasovaný gól s mužstvom zatrasie?

Bola to neľahká situácia. Môžete postúpiť doma prvýkrát v histórii, máte vypredaný štadión, ale vy dostanete náhodný gól. Napriek tomu sa mužstvo ešte viac zomklo a odvtedy bolo ešte lepšie. Tempo išlo hore, odmenou boli góly. Strhli nimi celé Slovensko.

Slovensko - Island 13 Čítajte viac Slováci sa spamätali, píšu svetové médiá. Za postup na ME zarobili milióny, koľko dostanú hráči?

Po rokoch Slováci otočili nepriaznivý stav v súťažnom dueli. Ďalší pozitívny signál?

Občas sa mužstvám v tejto situácii stane, že sa zachvejú, 5–10 minút sú bezradné. Lenže Slováci boli skvele mentálne aj takticky pripravení.

Odhodlanie, ktoré z nich sršalo, bolo cítiť aj mimo Tehelného poľa. Po inkasovanom góle sa neroztriasli. Ich výkon gradoval.

To sú náznaky veľkého tímu a solídnych základov, na ktorých stojí. Rýchlo otočili zápas a nad súperom dominovali. Páčil sa mi spôsob, akým sme postúpili.

Neznižuje výkon Slovákov slabá forma Islandu?

Toto neberiem. V marci mali 0 bodov ako my a ostatné štyri tímy. Dnes je jeden zápas do konca a my máme takmer raz toľko bodov ako oni. Možno sme očakávali viac od nich aj Bosny a možno menej od Slovákov.

Začali sme čosi nové. Bez Mareka Hamšíka na trávniku – hoci nám trochu ešte vypomáhal. S novým talianskym trénerom Calzonom. Slováci mali svetlé aj temné momenty. Najkľúčovejšie bolo, že to zvládali výsledkovo, hoci herne niekedy sklamali.

Slovensko - Island 29 Čítajte viac Calzona na slovenskej lavičke? Pomohli telefonát z Maďarska, sladké pečivo aj desať vyfajčených cigariet za hodinu

To je pre vás najkľúčovejší faktor?

Samozrejme. Treba si stanoviť cieľ. Dostať sa na ME a zlepšiť herný prejav, to spomínal Calzona. Dočkali sme sa oboch, zaslúži si kredit. Talian to mal veľmi ťažké a bude mať aj naďalej.

Prečo?

Ľudia sa boja nepoznaného, preto dostal toľko kritiky. Experti ani fanúšikovia nevedeli, čo čakať. Calzona dosiahol veľký úspech a položil základy novej futbalovej generácie.

Čaká nás duel s Bosnou, v ktorom je o všetkom podstatnom rozhodnuté. V čom je dôležitý?

Slováci dosiahli cieľ a je čas na skúšanie. Calzona dá šancu hráčom, ktorí boli na ihrisku menej. Určite tam bude aj faktor postupových osláv.

Myslíte? Hovorí sa o tom, že tréner Calzona drží svojich zverencov na krátko.

Opory to zrejme potiahnu nielen na ihrisku, ale aj pri oslavách. Majú za sebou ťažké dni. Neviem, ako Taliani vedia oslavovať. Snáď mu chlapci ukážu, ako to robíme na Slovensku. (úsmev) Aj tréner Calzona povedal, že je čas oslavovať, lebo je čo. Absolútne s tým súhlasím.

Partnerky slovenských futbalistov Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
V čase, kedy im státisíce Slovákov vyčítajú...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2024 vo futbale #Francesco Calzona