Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová musí zahojiť rany na duši. Návrat do Jasnej by mohol spôsobiť depresiu

Športový psychológ Peter Bielik dôverne pozná, keď za ním klienti zo športového prostredia prichádzajú po vážnom zranení. Má pre nich viacero rád, ale koniec koncov je to vždy najmä na mentálnom nastavení jednotlivca.

26.01.2024 05:43
Petra Vlhová Michal Kyselica Foto:
Petra Vlhová s priateľom Michalom Kyselicom.
debata (7)

Platí to aj v prípade Petry Vlhovej, ktorá sa vážne zranila v obrovskom slalome v Jasnej. Po roztrhnutí krížneho väzu v pravom kolene sa jej sezóna predčasne skončila a čaká ju niekoľkomesačný tvrdý boj o návrat na súťažné svahy.

„Vždy je veľmi dôležité, aby sa človek nevracal k inkriminovanému momentu a neutápal sa v myšlienkach, čo všetko sa pokazilo. Orientujem ho opačným smerom,“ vraví odborník.

Sledovali ste preteky v Jasnej?

Áno, videl som ich. Skvelá organizácia podujatia. Nepríjemný moment a veľká smola pre Petru. Žiaľ, aj takéto situácie patria k športu.

Zaregistrovali ste, že sa zdvihla vlna podporných reakcií smerom ku zranenej Vlhovej?

Je to prirodzené. Zároveň však chcem podotknúť, že šport prináša zranenia a nejaká projekcia fanúšikov do bolestivej situácie, ktorú Petra prežíva, je prehnaná. Národ to vnímal veľmi emotívne preto, lebo si ho Vlhová získala úspechmi aj vlastnosťami na svoju stranu.

Škoda, lebo táto sezóna mohla priniesť veľkú bitku o glóbusy s Mikaelou Shiffrinovou. Možno by sa o nej ešte dlho hovorilo, nakoľko Vlhová mala v tejto sezóne veľkú chuť víťaziť. Chápem sklamanie fanúšikov, ale určite to nie je národná športová tragédia.

Rozprávali sme sa o tom aj počas minulej sezóny, kedy Vlhová bojovala s nedostatkom motivácie. Teraz prichádza ďalšia rana pre psychiku…

Rozhodne. Z prostredia jej tímu však vnímam odhodlanie popasovať sa aj s touto situáciou. Považujem za správne, že sa momentálne nevyjadruje v médiách.

Vlhová Čítajte viac Vlhovej lekár zdvíha varovný prst. Čo slovenskej hviezde hrozí?

Prečo?

Nevracia sa dozadu, snaží sa myslieť na budúcnosť. Aj v minulosti bojovala s nepriazňou s veľkým odhodlaním. Ak zo zdravotného hľadiska pôjde všetko podľa plánu, Petra to zvládne aj po mentálnej stránke. Nateraz sa nevracia k bolestným spomienkam.

Avšak vyhnúť sa im nedá…

Iste, ale potrebuje sa s tým vyrovnať osobne, nie verejne. Novinári či fanúšikovia by sa do Jasnej vracali a rýpali sa v tom. Preto Vlhová nereaguje. Treba to rešpektovať. Nepochybujme o tom, že prežívala obrovské sklamanie.

Potrebuje mať pokoj a byť sama so svojimi myšlienkami. Musí zahojiť rany na duši, aby bola vyrovnaná pred operáciou a tým, čo ju čaká po nej.

Tréner Mauro Pini povedal, že začína s rehabilitáciou s úsmevom na tvári. Aká dôležitá je pozitívna nálada?

Kľúčová. Aj v tomto môžeme vidieť profesionalizmus Vlhovej a jej tímu. Už teraz sa začal jej návrat a to ešte nebola ani na operácii. Bude to beh na dlhú trať. S takýmto pozitívnym nastavením vysiela sama sebe signály, že je pripravená a motivovaná to zvládnuť.

Čo by sa stalo, ak by sa „opúšťala“ a lamentovala?

Predstavte si situáciu, že sa niekoľko mesiacov hrabete v tom, že máte smolu… Nepomôžete si. Vystavíte sa riziku depresie. Musíte robiť presný opak. Rehabilitácia je dôležitá nielen fyzická, ale aj mentálna.

Musíte sa sústrediť na to, čo príde. A taktiež aj na veci, ktoré môžete robiť. Zbytočne by ste premýšľali nad tým, že chcete súťažiť, keď to s poškodeným kolenom nie je možné.

Musí sa človek naučiť, aby aj na negatíva hľadel v pozitívnom svetle?

Niekto to dostane do vienka, iný na tom musí pracovať. Je to dlhodobý proces, ide o profesionálny prístup. Petra sa snaží o úsmev, aj keď ju to nepochybne trápi. Je profíčka.

Ak by sa „opúšťala,“ bolo by to neprofesionálne a ona si je toho vedomá. Išla by sama proti sebe a ohrozila by výsledky v budúcnosti. Takýto prístup je súčasť svetovej úrovne, na ktorej sa nachádza.

Boris Vlha, Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová je doma. Jej brat Boris prezrádza, čo robila po príchode zo Švajčiarska

Čo klientom radíte, ak sa vážne zrania?

Žiaľ, mám aj takéto skúsenosti. Vždy je veľmi dôležité, aby sa človek nevracal k inkriminovanému momentu a neutápal sa v myšlienkach, čo všetko sa pokazilo.

Orientujem ho opačným smerom – čo môže v čase rehabilitácie robiť. V určitých fázach dokonca odporúčam, pred návratom späť do hry, aby si predstavoval výhru, bod či gól. Mám k tomu aj zaujímavý príklad.

Hovorte.

Kapitán hokejistov Banskej Bystrice Ivan Ďatelinka mal vážne zranenie. Vždy som mu hovoril, že keď sa vráti, tak v prvom zápase dá gól.

V kabíne mali dokonca aj klubový kalendár, na ktorom bola akurát fotografia, kde skóruje. Nakoniec som mu povedal: Ďateľ, takto to bude! A naozaj sa to podarilo. Pekne sme sa na tom zasmiali.

Nie je náročnejšie pre športovca odvrátiť strach z ďalšieho zranenia ako sa vystrábiť z roztrhnutého krížneho väzu v kolene?

Ľahké to nebude, ale nemusí to byť až také dramatické, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Pred návratom do Svetového pohára absolvuje Petra prípravu na snehu a tréningy.

Má vek a skúsenosti. Keď bude v tomto bode, to najťažšie už bude mať za sebou. Z hľadiska vnútornej pohody bude pre ňu veľmi dôležité, ako jej vyjde úvodných dvojo-trojo pretekov.

Dôležité z akého hľadiska?

Chytenia rytmu pri návrate do kolotoča Svetového pohára. Taktiež prinavrátenie pocitu súťaživosti a sebavedomia. Nemusí to byť hneď triumf či pódium, ale Petra musí byť najmä spokojná s vlastnými výkonmi. Vlhová si vtedy povie – som späť a konkurencieschopná.

Som optimista. V tejto sezóne som vnímal jej silu. Bude to niekoľkomesačný proces, ale nerád by som sa mýlil. Držím jej palce a verím, že sa vráti ešte silnejšia.

Nemocnica, v ktorej budú operovať Petru Vlhovú Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Nemocnica v Sione je luxus a odbornosť na...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bielik #Petra Vlhová #Jasná 2024 #Svetový pohár v Jasnej 2024